november
23.
Kelemen, Klementina
EUR: 312.32
USD: 266.52
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Belföld

Tudta, hogy miért ma van a rejtvényfejtők napja?
2016. február 3. 8:26


Háromórás fejtőversenyt szervez a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) vasárnap, a magyar rejtvényfejtők napja alkalmából.

Szalay Dénes, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület kezdeményezésére az oktatási és kulturális miniszter 2007-ben járult hozzá, hogy minden év február 3-át - a Füles című lap első száma megjelenésének napját - a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák. A hagyományoknak megfelelően a ROE nagyszabású fejtőversenyt szervez vasárnap. A háromórás versenyre előzetesen már több mint 250 rejtvényfejtő jelentkezett, ezzel ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtő-versenye - mondta az egyesület elnöke.

A játékosok 15 kategóriában indulhatnak, a kezdőtől a mesterig minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő rejtvényt, és harcba szállhat a kupákért és nyereményekért. Lesz skandináv és sudoku kategória, a nyelvi játékok kedvelői pedig külön kategóriában indulhatnak, de az érdeklődők vizuális rejtvényekkel is összemérhetik tudásukat. A résztvevőknek három órájuk lesz arra, hogy minél több feladványt megfejtsenek.


A verseny szünetében a ROE köszönteni és díjazni fogja azokat a rejtvénykészítőket, akik az elmúlt évben a versenyfeladatokat összeállították. Ezek után a megszokott felállást megfordítva: ezúttal a rejtvényfejtők kérdezhetik a rejtvénykészítőket arról, hogy miként készülnek a feladványok. A meghívott rejtvénykészítők között van Horváth Zoltán, a legsikeresebb logikai rejtvénykészítő, aki több rejtvényfejtő-világbajnokságra is készített már feladványokat, valamint Schmidt János, aki több évtizede szórakoztatja jellegzetes definícióival fűszerezett keresztrejtvényeivel, betűrejtvényeivel az egyesület tagjait és a rejtvényújságok olvasóit, és akit a tavalyi eseményen avattak a ROE tiszteletbeli tagjává.


Szalay Dénes emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 91 éve, 1925. január 22-én jelent meg az első "keresztszórejtvény" a Ma Este című hetilap hasábjain Kristóf Károly (1904-1994) tollából.
Magyarország igazi rejtvény nagyhatalommá nőtte ki magát, hiszen sok országban jellemzően a sudoku kiadvány mellett csak hagyományos és skandináv keresztrejtvényeket tartalmazó kiadványokat lehet vásárolni, míg Magyarországon a több száz rejtvénymagazin között számos speciális típusú feladványokat tartalmazó újság is megtalálható - tette hozzá.Kommentek

Mások ezeket is megnézték


belföld rejtvény rejtvényfejtők napja Budapest

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Sokan dohányoznak tiltott helyeken
Akár 50 ezer forintos bírságot is kaphat, aki buszmegállóban, játszótéren, szórakozó-, vagy vendéglátóhelyen...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2017 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal