július
4.
Ulrik
EUR: 351.66
USD: 311.26
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Belföld

Megjelent a NAV tájékoztatója Ubereseknek
2016. január 22. 19:15

Megjelent a NAV tájékoztatója Ubereseknek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken közzétette honlapján az Uber-sofőrök számára készített tájékoztatóját arról, az érintettek hogyan teljesíthetik adózási kötelezettségüket. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára pénteken jelentette be, hogy az adóhatóság a tájékoztató megjelenése után zéró toleranciát alkalmaz az uberesekkel szemben.

A tájékoztató ismerteti, milyen adózással kapcsolatos teendőik vannak a mobil alkalmazások segítségével igénybe vett személyszállítási szolgáltatást nyújtóknak. Aki ilyen tevékenységet végez, szolgáltatása üzletszerűsége miatt áfaalany, ezért adózóként be kell jelentkeznie az adóhatósághoz, amely adószámot állapít meg számára. A bejelentkezés elmulasztását, illetve a gazdasági tevékenység adószám nélküli folytatását szankcionálhatja a NAV.

A vállalkozásnak a közösség másik tagállamában letelepedett adóalanytól igénybe vett fuvarszervezési szolgáltatás miatt közösségi adószámmal kell rendelkeznie. A sofőrnek az utasok számára nyújtott szolgáltatás után adófizetési, bevallási és számlaadási kötelezettsége van. A számlát legkésőbb a szolgáltatás teljesítését követő 15 napon belül ki kell kibocsátani, adót is tartalmazó ellenértékként az utas által megtérített teljes összeget kell szerepeltetni.

A sofőr akkor lehet áfamentes, ha adóköteles tevékenységéből származó bevétele éves szinten, időarányosan nem haladja meg a 6 millió forintot, és teljesíti az alanyi adómentesség választására vonatkozó előírásokat. Az alanyi adómentes sofőrnek is számlát kell adnia a szállítási szolgáltatásról, a másik tagállambeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás után adóbevallási és megfizetési kötelezettsége van, és összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtania - derül ki a tájékoztatóból.
Az adózás attól függ, hogy a sofőr milyen vállalkozási formában végzi tevékenységét.

Ha egyéni vállalkozóként, választhat, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (Katv.) alapján vagy a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) egyéni vállalkozókra előírt rendelkezései szerint állapítja meg adókötelezettségét.

A Katv. szerinti adózás választása esetén a főállású kisadózónak havonta 50 ezer forint, ha nem minősül főállásúnak, havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetnie. A főállású egyéni vállalkozó a Katv. szerint biztosított, vagyis egészségügyi pénzbeli és természetbeni ellátásra és nyugdíjra szerezhet jogosultságot, ezért nem kell külön járulékot fizetnie, a havi 50 ezer forintos tételes adó tartalmazza. Annak érdemes ezt választania, akinek az éves bevétele a 6 millió forintot nem haladja meg.

Amennyiben az szja szerinti adózást választja valaki, ezen belül is kétféle lehetősége van. Évi 15 millió forintos bevételi határig választható az átalányadózás, ekkor a bevétel 20 százaléka után 15 százalék az szja. A másik lehetőség a vállalkozói személyi jövedelemadózás, ahol a személyes közreműködés ellenértékeként vállalkozói kivétet könyvelhet az adózó, amely után 15 százalék szja-t kell fizetni. Ezen túl a vállalkozói jövedelmet 10 százalékos szja fizetési kötelezettség terheli. A vállalkozói osztalékalap után - amelyet a vállalkozó jövedelméből kell kiszámítani - 15 százalékos szja-t és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni.

Az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítási szabályok szerint biztosítottnak minősül, így járulékfizetési kötelezettsége is keletkezik. Abban az esetben, ha valaki társas vállalkozói formát hoz létre, a vállalkozás által választott adózási mód szerint kell adókötelezettségének eleget tennie, amely lehet társasági adó vagy - feltéve, hogy betéti társasági formában működik - a Katv. szerinti tételes adózás. A vállalkozási formától függetlenül (akár egyéni, akár társas vállalkozóként) - amennyiben két évet meghaladóan működik a vállalkozás - az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény (Eva tv.) szerinti adózás is választható - írja az MTI.

Ismét rászáll az adóhatóság az Uberre
A taxistüntetés egyik hozadéka, hogy a NAV ellenőrei ismét rászállnak az Uber-sofőrökre. A kormány célja az, hogy minden hazai vállalkozási tevékenység után fizessenek adót. Nem ez az első eset, hogy vizsgálják az Uber-sofőröket.
Mások ezeket is megnézték


belföld uber nav adó taxistüntetés taxist Budapest

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
A fiával tölti a nyarat az énekes
Lassan egy év telt el a felfoghatatlan tragédia óta: amikor is L. L. Junior kisfiát halálra gázolta egy autó. A feldolgozhatatlan...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal