július
2.
Ottó
EUR: 353.63
USD: 314.84
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Politika

Nem olyan egyszerű! Elhúzódna a London-Brüsszel szakítás!
2016. március 1. 10:31

Nem olyan egyszerű! Elhúzódna a London-Brüsszel szakítás!
FORRÁS: flickr.com/Tim Morris

Tíz évig tartana a brit kilépés az Európai Unióból. Ezt jósolja a londoni kormány egyik titkos dokumentuma, melyet megszerzett a The Guardian című baloldali lap.

Elvben két év lenne a határidő, de lehetetlen ilyen rövid idő alatt újratárgyalni az ország számára létfontosságú szerződéseket. Arról nem is beszélve, hogy mi lenne azzal a kétmillió brit polgárral, aki az Európai Unióban él és dolgozik. Az 500 milliós nagy piac elvesztése nagyon fájna a brit gazdaságnak: elsősorban az autóipar és a mezőgazdaság lenne a vesztes. Komoly hátrány lenne a londoni Citynek is a kilépés, mert a pénzügyi szolgáltatásai iránt jelentős mértékben csökkenne az érdeklődés. Jelen pillanatban azért számít a világ második legnagyobb pénzügyi központjának a londoni City, mert Nagy-Britannia az 500 milliós EU tagja. A kilépés után már csak egy 65 milliós ország pénzügyi központja lenne.

Mi a szabály?

Az Európai Unió alapszerződésének 50-ik paragrafusa intézkedik a kilépésről, de eddig ennek az alkalmazását senki sem próbálta ki. Ha Nagy-Britannia népe a kilépés mellett döntene, akkor egy tízéves átmeneti időszak következne, amikor az ország fokozatosan kiválik az Unióból. Némiképp leegyszerűsítve: Cameron kormányfő annak a híve, hogy hazája maradjon az Európai Unió tagja, de Brüsszel kevesebb dologba szóljon bele, mint eddig. A közvélemény megosztott éppúgy, mint a kormányzó konzervatív párt. A baloldal támogatja az uniós tagságot. Még az az ötlet is felmerült, hogy ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, akkor Skócia kérvényezné a tagságot miközben megszűnne az angol korona alattvalója lenni...




Mások ezeket is megnézték


politika eu Brexit london kilépés

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.





További hírek
"Magyarországon minden élet számít"
Magyarországon sosem fogják magukra hagyni az egyenruhásokat. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati...





MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engine



Friss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal