június
3.
Klotild, Cecília
EUR: 344.75
USD: 308.64
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Politika

Horvátország Szlovéniával is egyezségre törekszik menekült-ügyben
2015. október 27. 21:32

Horvátország Szlovéniával is egyezségre törekszik menekült-ügyben

Miután Zágráb Belgráddal megállapodott a migránsok közvetlen szállítását illetően, Szlovénia felé is sikerült megtennie az első lépést - mondta Ranko Ostojic belügyminiszter.

  A miniszter arra utalt, hogy a kelet-szlavóniai Tovarnikról egyenesen a horvát határhoz közeli szlovén településre, Dobovára szállította a migránsokat az a horvát vonat, amely kedden délután érkezett meg az állomásra, és amelyen 50 horvát rendőr is utazott.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy a migránsok kiszálltak a vonatból a rigonce-harmicai határátkelő körzetében, a horvát oldalon, majd illegálisan a zöldhatáron keresztül léptek be Szlovéniába, és még több kilométert gyalogoltak a brezicei és dobovai befogadóállomásokra.
Most a vonat egyenesen Dobovára viszi a migránsokat, ahol átszállítják őket egy szlovén vonatra, amellyel továbbutazhatnak egészen az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontba – írja az MTI. A szlovén hatóságok már a vonaton elvégzik a bevándorlók regisztrációját.

Ugyanilyen megállapodás kötött Horvátország Szerbiával is a múlt pénteken. A horvát vonatok hétfőtől Sidről (Szerbia) közvetlenül a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpontba szállítják majd a migránsokat, amely egyszerre ötezer ember befogadására lesz alkalmas.
Ranko Ostojic a sajtónak úgy nyilatkozott: Horvátország számára az a legfontosabb, hogy továbbszállítsa az embereket, és azok egy-két napnál tovább nem tartózkodjanak az országban.
A tárcavezető arról is beszélt, hogy megérti a szlovénokat, hisz Horvátország is így viselkedett a migránsválság elején Szerbiával, miután azok a magyar-szerb zöldhatárhatár lezárása után a horvát határra irányították a Közel-Keletről érkező bevándorlókat. Szlovénia azzal vádolta meg Horvátországot, hogy bejelentés nélkül a zöldhatárra viszi a migránsokat, és nem európai módon kezeli a migrációs válságot.

Ostojic azt is elmondta, hogy Horvátország eddig 70 millió kunát (3 milliárd forint) költött a migránsválság kezelésére.
Mások ezeket is megnézték


politika menekültek megállapodás horvátország szlovénia határ határzár Zágráb

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Tíz éve kormányoz a Fidesz-KDNP
Tíz éve ezen a napon kezdte meg munkáját a második Orbán-kormány. A miniszterelnök az elmúlt évtized legemlékezetesebb...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal