március
31.
Árpád
EUR: 357.21
USD: 322.04
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Külföld

Mostantól a melegek is lehetnek bejegyzett élettársak Olaszországban
2016. február 25. 20:32


A római parlament felsőháza 173 igen és 71 nem szavazattal megszavazta az azonos és a különböző nemű párokra is vonatkozó, bejegyzett élettársi kapcsolatok jogszabályba való iktatását. A törvény nem tette egyenlővé az élettársi kapcsolatokat a házassággal, és nem engedélyezi az örökbefogadást.

Hosszú politikai és társadalmi vitára tesz pontot Olaszországban az élettársi kapcsolatok bejegyzéséről szóló törvény, amelyről még a képviselőháznak is szavaznia kell. A parlament alsóházában azonban a kormányerők többséggel bírnak, ezért a szavazás eredménye nem kétséges.

A katolikus Olaszország történetében a Matteo Renzi vezette balközép kormány kezdeményezte az élettársi kapcsolatok törvényi szabályozását, amit az Európai Unió is sürgetett Rómától. A törvényről való szavazás korábban már több alkalommal kudarcba fulladt a parlamenti pártok közötti viták miatt, ezért a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta. Emiatt ha a szenátus nem szavazta volna meg, ez Renzi politikai bukását jelentette volna.

A Demokrata Párt (PD) balközép kormányerő és szövetségesei, közöttük az Új Jobbközép (NCD) is igennel szavazott. Igent mondott a törvényre a Denis Verdini vezette ellenzéki jobbközép frakció is, amely a Hajrá Olaszországból (FI) tavaly nyáron vált ki. A szintén ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) kivonult az ülésteremből. A jobboldali pártok nemmel szavaztak.
Renzi Twitter-fiókján "történelmi" eredménynek nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolatokról született pártmegállapodást.

A megszavazott törvény mégsem emlékeztet a kormány által benyújtott eredeti formájára: a végleges változatból kimaradt az örökbefogadás lehetősége. A törvény tervezete szerint az egyik élettárs örökbe fogadhatta volna a másik esetleges gyermekét. Az olasz parlament katolikus szárnyának szorgalmazására a törvényben nem szerepel a hűség erkölcsi kötelezettsége sem, ahogyan ez a házasságot szabályozó törvényben szerepel. Ezzel megkülönböztették az élettársi kapcsolatot a házasságtól.

Az élettársi kapcsolatok bejegyzése mindenképpen jelentős jogi előrelépés az eddig teljesen jogvédettség nélküli olasz élettársak számára. A törvény hatályba lépésével ugyanis egyebek között felvehetik egymás családnevét, halálozás esetén a másik nyugdíjából részesülhetnek, válás esetén pedig tartásdíjban.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter, az NCD elnöke elengedhetetlennek nevezte az élettársi kapcsolatok jogszabályi rendezését. Megelégedését fejezte ki amiatt, hogy a törvényből kimaradt az örökbefogadás, amelyet az NCD kezdettől fogva ellenzett. "A józan ész győzött. Megakadályoztuk a természetellenes döntést" - fogalmazott Alfano.

Az élettársi kapcsolatok bejegyzése ellen az olaszországi katolikus szervezetek január 30-án egy Familiy Day (Családi Nap) nevű tömegtüntetéssel tiltakoztak a római Circus Maximus mezején.

Massimiliano Gandolfini, a Family Day mozgalom vezetője szerint a római parlament felsőházának döntése "elárulja" az olasz családokat, és ténylegesen bevezeti a melegházasságot Olaszországba. Az olaszországi melegegyesületek egy része elégedetlen a "csonka" törvény miatt, mások viszont úgy vélik, első lépésként az élettársi kapcsolatok bejegyzése is eredménynek számít.
Mások ezeket is megnézték


roma bejegyzett élettárs külföld homoszexualitás

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Meghalt egy koronavírusos csecsemő
Meghalt egy koronavírusos csecsemő Chicagóban, az Egyesült Államokban. A kisbaba a második egy évnél fiatalabb áldozata a...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal