február
28.
Elemér
EUR: 339.12
USD: 310.1
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Külföld

Irán elengedett négy embert, Washington iráni foglyokat bocsát szabadon
2016. január 16. 16:14


Az iráni igazságszolgáltatás egy fogolycsere-megállapodás keretében szombaton szabadon engedett négy bebörtönzött kettős állampolgárt - jelentette az iráni állami televízió nevek említése nélkül. Cserébe a teheráni főügyész szerint az Egyesült Államok hét, amerikai börtönökben fogva tartott iráni állampolgárt fog kiengedni.

Abbasz Dzsaafari Dolatabadi teheráni főügyész elmondta, hogy az intézkedés a nemzeti érdekkel összhangban, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően történt.

A főügyész az IRNA hivatalos iráni hírügynökség angol nyelvű szolgálatának azt is elárulta, hogy az amerikaiakkal kötött fogolycsere-megállapodás keretében négy, börtönbüntetését töltő iráni-amerikai kettős állampolgárt engedtek szabadon, cserében pedig az Egyesült Államok hét, amerikai börtönökben fogva tartott iráni állampolgárt fog kiengedni. A megállapodás záradéka szerint Washington nem törekszik többé arra, hogy kiutasítson 14 iráni állampolgárt, akik állítólag fegyvereket vásároltak az Egyesült Államokban Irán számára.

Iránban több iráni-amerikai és iráni-brit kettős állampolgár van börtönben, köztük volt a The Washington Post tudósítója, Jason Rezaian, akit kémkedés és rendszerellenes propaganda címén tavaly novemberben ítéltek börtönbüntetésre, amelynek időtartamát azonban nem hozták nyilvánosságra. A Farsz iráni hírügynökség szerint a most szabadon engedett négy fogoly között van Jason Rezaian, Amir Hekmat és Saeed Abedini. Negyedik társuk nevét a hírügynökség nem közölte. Hekmat az amerikai tengerészgyalogság volt őrmestere, Abedini pedig keresztény lelkipásztor. Az AFP szerint még egy iráni-amerikai kettős állampolgár van börtönben Iránban, Siamak Namazi dubaji üzletember, akit tavaly októberben tartóztattak le, amikor visszatért Iránba. Az Egyesült Államok több ízben követelte állampolgárainak szabadon engedését.
Mások ezeket is megnézték


Teherán külföld fogoly

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Százezrek buliztak a nyitónapon
Már a nyitónapon is óriási tömegek buliztak együtt a felvonulókkal a riói karneválon. A szambaiskolák táncosai bámulatos...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal