július
7.
Apollónia
EUR: 351.17
USD: 312.6
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Külföld

Ugye nem kell számla? Hódít a készpénz
2015. december 2. 15:20

Ugye nem kell számla? Hódít a készpénz
FORRÁS: wikipédia

Jelenleg több, mint 1000 milliárd eurónyi készpénz van forgalomban az eurózónában. 2014-ben, az Európai Központi Bank adatai szerint még csak 904 milliárd euró volt bankjegyekben, érmékben.

A növekedés 12 százalékos és jelentősen meghaladja az elmúlt évek ütemét, amikor 5-6 százalékkal nőt évente a forgalomban lévő készpénz mennyisége. Ez a tendencia első pillantásra meglepő. Hiszen például a nagy szolgáltatók nem is jelentéktelen kedvezményeket ígérnek, ha a telefon vagy egyéb számlát a felhasználó elektronikus úton egyenlíti ki. Rohamosan terjednek az egyéb készpénz kímélő fizetési módok. És mégis, egyre több a bankó. Az elemzők szerint ennek egyik fő oka a 2008-09-es pénzügyi válság, amely megingatta a bizalmat a bankokban. Erre rátett még egy lapáttal a különlegesen súlyos görög krízis. Egész Európában láthatták a tv nézők, hogy a görögök sorban állnak a pénz automaták előtt és maximum ötven eurót vehetnek ki. Ami gyakran csak negyven volt, mert a 10 eurós bankjegyek elfogytak. Aztán voltak olyan napok is, amikor nem működtek az automaták, a kereskedők viszont csak készpénzért voltak hajlandók bármit is eladni. E megrázó képsorok hatására a stabil anyagi helyzetben lévő országokban is egyre több készpénz került a fiókok, szekrények mélyére.

Szürke zóna, feketegazdaság


Részben a válság következménye is, hogy sok helyütt csökkent a munkanélküli segély, miközben az állástalanok száma nőtt. Ezért feketemunkával kellett kiegészíteni a hivatalos segélyt. A fiatalok sokszor évekig csak alkalmi munkából élnek, és ezekért a kis melókért legtöbbször készpénzben jár a szerény javadalmazás. De vannak szép számmal profi csalók is, akik már régóta eleve a feketegazdaságban ténykednek, és itt ugye csakis készpénzben fizet mindenki. Ehhez még hozzájön az a folyamat, ami talán a gazdaság „uberizációjának” nevezhető, vagyis megjelennek azok a szolgáltatási formák és ágazatok, amelyekben megint csak nem elsődleges szempont a számlaadás. Mindennek köszönhetően, ma a forgalomban lévő euró készpénz értéke meghaladja a dollárét. És az euró bankjegyek mennyisége is, hiszen a leggyakrabban használt címlet a 20 eurós. Ötvenessel még mindenütt lehet fizetni, de a 100-as, 200-as, 500-as bankókat, félve a hamisítástól, sok üzletben nem fogadják el.
Mások ezeket is megnézték


külföld Európai Központi Bank készpénz készpénzfelvétel számlaadás szürke gazdaság Frankfurt

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Meghalt Ennio Morricone
91 évesen meghalt Ennio Morricone, olasz zeneszerző. Több hollywoodi kasszasiker filmzenéjét szerezte, például A Jó, a Rossz...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal