szeptember
26.
Jusztina
EUR: 362.58
USD: 311.07
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Külföld

Egyenjogú nőkkel ezermilliárdokat nyerne a világ
2015. október 8. 18:05

Egyenjogú nőkkel ezermilliárdokat nyerne a világ
FORRÁS: freestockphotos

Irtó gazdag lenne a világ, ha a nők érvényesülhetnének. A valódi egyenjogúságnak óriási gazdasági haszna is lenne.

 Jelenleg bolygónk lakosságának a fele nő, de a gazdaságban betöltött szerepük jócskán elmarad a férfiaké mellett. A globális termelés 37 százaléka vezethető csak vissza a nők munkájára. Ha viszont a férfiakéval egyenlő esélyt kapnának az oktatásban, a munkavállalásban és az előmenetelben, óriási gazdasági fejlődés következhetne be – állítja a McKinsey Global Institute gazdasági kutató központ, amelynek tanulmányát a Washington Post és Les Echos című francia lap is ismertette.

Az ideális forgatókönyv

Két forgatókönyv is létezik. Az elsőről az elemzők is elismerik, kissé utópisztikus. Ebben megvalósulna a teljes egyenlőség a nemek oktatási, munkavállalási és karrier esélyeiben, továbbá a háztartási teendők is igazságosan oszlanának el a férj és feleség között. E verzió szerint 2025-ben a világ össztermelésének értéke 28 ezer milliárd dollárral lenne nagyobb a mostaninál. Vagyis mintha egy Kína és egy USA méretű gazdaság lépne be a javak előállításába. Maguk a kutatók is tudják, hogy erre nincs esély. Ezért készítettek egy óvatosabb prognózist is.

Kevésbé ideális forgatókönyv

Ha minden régióban az egyenjogúság terén a jelenleg legjobban teljesítő országok modelljét vennék át a többiek is, akkor is óriási lenne a gyarapodás: 12 ezer milliárd dollárral nőne a világ össztermelése. A kutatók Nyugat-Európában Spanyolországot tekintik követhető modellnek, Latin-Amerikában Chilét, Délkelet-Ázsiában pedig Szingapúrt. A nagy országok közül India profitálhatna leginkább a női egyenjogúságból. Az első, kissé utópisztikus forgatókönyv szerint hatvan százalékkal növelné az indiai gazdaság teljesítményét a nők teljes bevonása, a realisztikusabb verzió 17 százalékos plusz gyarapodást jelentene 10 év alatt. Hasonló növekedést könyvelhetne el Afrika és a közel-keleti térség is.

37 plusz…

Jelenleg a Föld globális termelésének csak 37 százalékát állítják elő a nők, a McKinsey Global Institute számításai szerint. A tanulmány akkor látott napvilágot, amikor a világ nagy gazdasági intézményi, például az IMF vagy az OECD lassuló növekedést prognosztizál mindenütt, főleg a feltörekvő gazdaságokban, amelyek eddig a húzóerőt jelentették. De a gazdasági elemzők nem gondolják át az összes növekedést segítő tényezőt, így például sokan figyelmen kívül hagyják a nők bevonásának lehetőségét, amely persze csakis komplex, az élet valamennyi területét felölelő fejlesztési programokkal lenne kiaknázható – írják a női egyenjogúság gazdasági előnyeit vizsgáló amerikai kutatók.
Mások ezeket is megnézték


külföld női egyenjogúság new york

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal