október
17.
Hedvig
EUR: 332.58
USD: 301.33
Kövessen minket!
Bejelentkezés

Külföld

Ahol húszezer forint egy eldobott csikk
2015. október 4. 13:53

Ahol húszezer forint egy eldobott csikk
FORRÁS: wikipédia

68 euróra büntethetnek, ha Párizsban eldobsz egy cigarettacsikket.

 Október elsejétől a párizsi városi vezetés hadat üzent a csikket össze-vissza eldobáló dohányosoknak. Anne Hidalgo polgármester asszony már márciusban közzétette a rendelet szövegét, fél évnyi felkészülési időt hagyva a párizsiaknak. A tízedik hónap első napjától azonban már élesben megy a játék. Ha egy közterület-felügyelő (több mint ötszázan járják a párizsi utcáka), valakit a cigicsikk eldobásán kap rajta, 68 eurós büntetést szabhat ki. Az indoklás szerint az utcán heverő csikkek rontják a városképet. Kiszámították, hogy a köztisztasági vállalat évente 350 tonna cigarettacsikket gyűjt be az utcákról. De nem csak a látványról van szó. A csikkek mérgező anyagokat, nikotint, kadmiumot, ólmot tartalmaznak, és ezek könnyen bekerülhetnek a talajba vagy a vízbe.


Mit kell tenni az elszívott cigivel?


Kizárólag az erre kijelölt csikktartó szemétkosarakba szabad dobni. Ha ilyesmi nincs a közelben, a környezettudatos párizsi előveszi zsebben hordható csikktartóját, abba helyezi, majd később a speciális szemétkosárba. Ezekből már harmincezret helyeztek ki. Több helyen, a pl. a forgalmas metróállomásokon ingyen osztogatják a zsebben hordható csikktartókat is. Anne Hidalgo azonban úgy véli, hogy a fő feladat a vendéglők, kávézók üzemeltetőire valamint a munkaadókra hárul. A vendéglátóhelyek előtt rengetegen dohányoznak, ide kell kellő mennyiségű mobil csikkgyűjtőt kihelyezni. Hasonló a helyzet az irodákkal, általában a munkahelyekkel. Ezek bejáratánál is sokan füstölnek, itt kerül a legtöbb csikk a járdára. Az új rendelet egyébként univerzális, a külföldiekre, tehát a turistákra is vonatkozik, bár lehet, hogy velük eleinte kissé elnézőbbek lesznek a közterület felügyelők.
Mások ezeket is megnézték


külföld dohányzás Párizs, Franciaország

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Fogságban várták évekig a világvégét
Kilenc éven át tartotta öt gyerekét egy elhagyatott farm pincéjében egy apa Hollandiában, mert úgy gondolta, hogy jön a...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2019 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal