június
3.
Klotild, Cecília
EUR: 344.75
USD: 308.64
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Külföld

Ahol húszezer forint egy eldobott csikk
2015. október 4. 13:53

Ahol húszezer forint egy eldobott csikk
FORRÁS: wikipédia

68 euróra büntethetnek, ha Párizsban eldobsz egy cigarettacsikket.

 Október elsejétől a párizsi városi vezetés hadat üzent a csikket össze-vissza eldobáló dohányosoknak. Anne Hidalgo polgármester asszony már márciusban közzétette a rendelet szövegét, fél évnyi felkészülési időt hagyva a párizsiaknak. A tízedik hónap első napjától azonban már élesben megy a játék. Ha egy közterület-felügyelő (több mint ötszázan járják a párizsi utcáka), valakit a cigicsikk eldobásán kap rajta, 68 eurós büntetést szabhat ki. Az indoklás szerint az utcán heverő csikkek rontják a városképet. Kiszámították, hogy a köztisztasági vállalat évente 350 tonna cigarettacsikket gyűjt be az utcákról. De nem csak a látványról van szó. A csikkek mérgező anyagokat, nikotint, kadmiumot, ólmot tartalmaznak, és ezek könnyen bekerülhetnek a talajba vagy a vízbe.


Mit kell tenni az elszívott cigivel?


Kizárólag az erre kijelölt csikktartó szemétkosarakba szabad dobni. Ha ilyesmi nincs a közelben, a környezettudatos párizsi előveszi zsebben hordható csikktartóját, abba helyezi, majd később a speciális szemétkosárba. Ezekből már harmincezret helyeztek ki. Több helyen, a pl. a forgalmas metróállomásokon ingyen osztogatják a zsebben hordható csikktartókat is. Anne Hidalgo azonban úgy véli, hogy a fő feladat a vendéglők, kávézók üzemeltetőire valamint a munkaadókra hárul. A vendéglátóhelyek előtt rengetegen dohányoznak, ide kell kellő mennyiségű mobil csikkgyűjtőt kihelyezni. Hasonló a helyzet az irodákkal, általában a munkahelyekkel. Ezek bejáratánál is sokan füstölnek, itt kerül a legtöbb csikk a járdára. Az új rendelet egyébként univerzális, a külföldiekre, tehát a turistákra is vonatkozik, bár lehet, hogy velük eleinte kissé elnézőbbek lesznek a közterület felügyelők.
Mások ezeket is megnézték


külföld dohányzás Párizs, Franciaország

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Rendőri intézkedés miatt tüntetnek
Egyre több helyen törnek ki zavargások az Egyesült Államokban. Eredetileg Minneapolisban tartottak tüntetést, mert egy 46...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal