június
3.
Klotild, Cecília
EUR: 344.75
USD: 308.64
Kövessen minket!
Bejelentkezés


Külföld

Hazahozzák a lengyelek a lengyeleket
2015. szeptember 29. 15:14


Lengyelország jövőre háromszor annyit, összesen 30 millió zlotyt (mintegy 7 millió eurót) szán a Keleten élő lengyelek hazatelepítésére.

A módosítás a 2000 óta érvényben lévő hazatelepítési törvény hiányosságait küszöbölné ki-írja az MTI. Ez segítené a volt Szovjetunió ázsiai részébe kitelepített lengyelek és utódaik gördülékenyebb hazatelepítését. A régi törvény alapján az ezredfordulótól mintegy ötezer lengyelt telepítettek haza annak a mintegy 800 ezer lengyelnek az utódai közül, akiket főleg 1940-41-ben, az akkori Kelet-Lengyelország szovjet megszállása után hurcoltak el a Szovjetunió keleti részébe.
Ewa Kopacz kormányfő hétfő este azt nyilatkozta, hogy a költségvetésben előirányzott új összeg lehetővé tenné, hogy még október vége előtt megvalósuljon a lengyelek hazatelepítése. Október végén lesznek ugyanis a parlamenti választások Lengyelországban. A legnagyobb elenzéki párt a Jog és Igazságosság (PiS) bírálja a korménypáot: szerintük sokkal nagyobb anyagi ráfordítás lenne szükséges, hogy még több embert haza tudjanak hozni.

Ukrajnában is lennének kérelmezők

Jelenleg mintegy 2 és fél ezer kérelmező vár hazatelepítésre. Emellett az oroszbarát szeparatisták által veszélyeztetett kelet-ukrajnai Mariupol mintegy 80 lengyel nemzetiségű lakosa már több hazatelepítési kérelemét is küldött. Rájuk azonban nem vonatkozik a jelenlegi törvény, mivel a volt Szovjetunió európai részén élnek.

 
Mások ezeket is megnézték


külföld lengyelország ewa kopacz hazatelepítés

Kövesse csak az Önt érdeklő témákat! A + jelre klikkelve felveheti az adott témát a követett témák közé. Ettől kezdve bárhol az oldalunkon a „Követett témák”-ra klikkel, ott már csak az Önt érdeklő tartalmakat látja majd.

További hírek
Rendőri intézkedés miatt tüntetnek
Egyre több helyen törnek ki zavargások az Egyesült Államokban. Eredetileg Minneapolisban tartottak tüntetést, mert egy 46...

MŰSORÚJSÁG    
Most
Később

© 2020 TV2 Zrt.
A tények.hu felületén megjelenő illusztrációk egy részének forrása: Europress fotóügynökség


Powered by Neoport Core CMS engineFriss Népszerű Követett
Friss Legnépszerűbb Követett Közelben Időjárás
Hagyományos Hírtérkép Idővonal