Várhelyi Olivér: az EU-nak újfajta partnerségre van szüksége Törökországgal

Az Európai Uniónak újfajta partnerségre van szüksége Törökországgal mind a gazdasági, mind a migrációs együttműködést illetően - jelentette ki Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amely a hétfői számban jelent meg.

2021. szeptember 13. 08:12

Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Törökországban járt, ahol - az afgán válság kapcsán - az újabb migrációs hullám megelőzésére tett erőfeszítésekről is tárgyaltak.

"Nagy különbség a 2015-ös helyzethez képest, hogy most még időben vagyunk, és talán megelőzhetjük a válságot. Ehhez azonban megfelelő lépéseket kell tennünk, valóban a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt, tanulva a 2015-ös leckéből" - hangoztatta Várhelyi Olivér. Úgy vélte, a hat évvel ezelőttihez képest új szempont a török határvédelem minél átfogóbb támogatása, valamint az Afganisztán jelentette kihívás Törökországra, így Európára nézve. A mostani válság "megmutatta, hogy nincs más út, együtt kell dolgoznunk Ankarával" - szögezte le.

Hangoztatta azt is, hogy "nemcsak Ankarával, hanem Nyugat-Balkánnal is meg kell erősítenünk a munkát a migráció tekintetében". Elmondta, hogy minden olyan nyugat-balkáni vezetővel tárgyalt a közelmúltban, aki befogadást végez, és felhívták a figyelmüket a biztonsági dimenzió jelentőségére.


Az afgán válság szavai szerint azt is "megmutatta, hogy súlyos következményei vannak, amennyiben a geopolitikai választásainkban nem vagyunk kellően erélyesek és következetesek. (...) Képzeljük csak el, hogy mi történik, ha a nyugat-balkáni partnerek bővítési folyamata tovább húzódik, és - ugyancsak bizonyos geopolitikai megfontolásból - nem az történik a valóságban, amire ígéretet tettünk. Márpedig a Nyugat-Balkán földrajzilag sokkal közelebb van hozzánk, mint Afganisztán. Ebből következik, hogy Európa első számú választása az kell hogy legyen, hogy integrálja a térséget" - fejtette ki a magyar EU-biztos.

Az októberi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta, akkorra már szeretné látni, hogy a meghirdetett gazdasági-fejlesztési tervek mely elemeinek a megvalósítása indulhat el. "A cél, hogy a térség hosszú távú stabilitását és békéjét támogassuk" - emelte ki.

Az albán és az észak-macedón csatlakozási folyamatot illetően Várhelyi Olivér úgy vélte, a fennálló problémák megoldásában egyáltalán nem segít, hogy Bulgáriában rövid időn belül immár a harmadik parlamenti választást rendezik, de "nem adtam fel, a hónap végén egy újabb szófiai látogatást is tervezek". "Abban mindenki egyetért, hogy mindkét ország teljesíti a tárgyalás kezdésének minden kritériumát, tehát a feltételek adottak" - tette hozzá.

Szerbiáról szólva pedig kijelentette, hogy az országban új lendületet kapott a reformfolyamat, a kormányzat "komoly és nehéz politikai döntéseket hozott meg, és eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeinket". Hozzáfűzte:"A magam részéről messzemenőkig támogatom az előrelépést. Innentől fogva a tagállamokon múlik, hogy egy-két kivétellel, de az összes tárgyalási fejezet megnyílik-e Szerbiával még ebben az évben".

MTI/Fotó illusztráció (MTI)

Kalasnyikovval lőtte agyon a társait
Kalasnyikovval lőtte agyon öt társát egy 21 éves katona Ukrajnában. A férfi egy üzem területén teljesített szolgálat...
Találtak valamit a csillagászok, de nem tudják pontosan, hogy mit
A kozmikus objektum túl gyorsan pislákol ahhoz, hogy szupernóva legyen, egy pulzárhoz képest viszont túl lassan.
Nagyot domborított Köllő Babett, özönlenek a like-ok
Több ezer like-ot kapott a dögös kép.
Katonákat vezényeltek Csernobilba
Katonákat küldtek a környék elhagyatott városaiba és a radioaktív erdőkbe.
Támadást indítottak Demcsák Zsuzsa ellen
A műsorvezető hivatalos Instagram-oldalán számolt be a történtekről.
Heves vitába torkollott Hanna kirohanása
Teljesen felborult a rend, Hanna kirohanása lavinát indított el az Exatlon kihívóinál. A lány végre elismerte, hogy ...
Tények teljes adás, 2022. január 27., csütörtök
ÜLDÖZÉS - Akciófilmbe illő jelenetek zajlottak délelőtt Debrecen belvárosában. A rendőrök az utcán teperték le a men...
Nem támogatták, kirúgták az egyetemről
Még csak 25 éves, de már több millióan hallgatják dalait. Marics Péternek évek óta van egy formációja barátjával, Va...
Megmutatták az ikonikus fellépőruháikat
Már teljes gőzzel készülnek az Irigy Hónaljmirigy tagjai eddigi legnagyobb koncertjükre. A banda tavaly ünnepelte a ...
Havonta egyszer mos hajat, imádják őt
A nemzetközi sajtót is bejárta egy bekölcei lány története. Anna több mint egy méter hosszú hajával hódította meg a ...