Várhelyi Olivér: az EU-nak újfajta partnerségre van szüksége Törökországgal

Az Európai Uniónak újfajta partnerségre van szüksége Törökországgal mind a gazdasági, mind a migrációs együttműködést illetően - jelentette ki Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amely a hétfői számban jelent meg.

2021. szeptember 13. 08:12

Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Törökországban járt, ahol - az afgán válság kapcsán - az újabb migrációs hullám megelőzésére tett erőfeszítésekről is tárgyaltak.

"Nagy különbség a 2015-ös helyzethez képest, hogy most még időben vagyunk, és talán megelőzhetjük a válságot. Ehhez azonban megfelelő lépéseket kell tennünk, valóban a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt, tanulva a 2015-ös leckéből" - hangoztatta Várhelyi Olivér. Úgy vélte, a hat évvel ezelőttihez képest új szempont a török határvédelem minél átfogóbb támogatása, valamint az Afganisztán jelentette kihívás Törökországra, így Európára nézve. A mostani válság "megmutatta, hogy nincs más út, együtt kell dolgoznunk Ankarával" - szögezte le.

Hangoztatta azt is, hogy "nemcsak Ankarával, hanem Nyugat-Balkánnal is meg kell erősítenünk a munkát a migráció tekintetében". Elmondta, hogy minden olyan nyugat-balkáni vezetővel tárgyalt a közelmúltban, aki befogadást végez, és felhívták a figyelmüket a biztonsági dimenzió jelentőségére.


Az afgán válság szavai szerint azt is "megmutatta, hogy súlyos következményei vannak, amennyiben a geopolitikai választásainkban nem vagyunk kellően erélyesek és következetesek. (...) Képzeljük csak el, hogy mi történik, ha a nyugat-balkáni partnerek bővítési folyamata tovább húzódik, és - ugyancsak bizonyos geopolitikai megfontolásból - nem az történik a valóságban, amire ígéretet tettünk. Márpedig a Nyugat-Balkán földrajzilag sokkal közelebb van hozzánk, mint Afganisztán. Ebből következik, hogy Európa első számú választása az kell hogy legyen, hogy integrálja a térséget" - fejtette ki a magyar EU-biztos.

Az októberi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta, akkorra már szeretné látni, hogy a meghirdetett gazdasági-fejlesztési tervek mely elemeinek a megvalósítása indulhat el. "A cél, hogy a térség hosszú távú stabilitását és békéjét támogassuk" - emelte ki.

Az albán és az észak-macedón csatlakozási folyamatot illetően Várhelyi Olivér úgy vélte, a fennálló problémák megoldásában egyáltalán nem segít, hogy Bulgáriában rövid időn belül immár a harmadik parlamenti választást rendezik, de "nem adtam fel, a hónap végén egy újabb szófiai látogatást is tervezek". "Abban mindenki egyetért, hogy mindkét ország teljesíti a tárgyalás kezdésének minden kritériumát, tehát a feltételek adottak" - tette hozzá.

Szerbiáról szólva pedig kijelentette, hogy az országban új lendületet kapott a reformfolyamat, a kormányzat "komoly és nehéz politikai döntéseket hozott meg, és eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeinket". Hozzáfűzte:"A magam részéről messzemenőkig támogatom az előrelépést. Innentől fogva a tagállamokon múlik, hogy egy-két kivétellel, de az összes tárgyalási fejezet megnyílik-e Szerbiával még ebben az évben".

MTI/Fotó illusztráció (MTI)

Megsebesített vaddisznó végzett a vadásszal
A sérült és agresszív állat teljes erejével rontott neki az idős vadásznak és agyarával átszúrta a férfi combartériá...
Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Már az édesapjánál is jobban játszik Cristiano Ronaldo fia
A futballsztár édesanyja szerint unokája már most sokkal ügyesebben kezeli a labdát, mint Ronaldo 11 éves korában.
Azt állítja egy nő, hogy évekig zaklatta szexuálisan egy szellem
Először ártatlan csiklandozással kezdte a szellem, majd az intim testrészeit vette célba. Még a papnak sem sikerült ...
A budaörsi piacon árulja értékeit Galambos Lajos
A zenész a piacon próbálja kiárulni a családi vagyon egy részét, műtárgyakat, emlékeket
Tények röviden, 2021. szeptember 22., szerda
Tények röviden adás
Lassan túl vagyunk a mélyponton
időjárás-jelentés, 2021. szeptember 22., szerda
Bele is halhatott volna a kalandba
Varga Viktor Lyme-kórral küzdött a TOTEM utolsó forgatásain. Furcsa, megfázásos tünetekkel harcolta végig a kalandre...
Megállna a világ, ha nem lenne internet
Most arra kérem Önöket, hogy velem együtt játsszanak el egy gondolattal. Nem kell messzire menni, csupán a közeljövő...
Nem vette át díját, inkább szószt főzött
Kedden töltötte be 87. életévét. Oscar- és Golden Globe-díjak sorakoznak a polcain, életét pedig egyetlen férfinak s...