Várhelyi Olivér: Az EU-bővítés hozzájárul a kontinens egészének biztonságához

Noha vannak kihívások az Európai Unió előtt, a bővítés továbbra is a leghatásosabb külpolitikai stratégiai eszköz, nagyban hozzájárul a kontinens egészének biztonságához - jelentette ki Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja Strasbourgban kedden.

2022. november 23. 08:15

A magyar uniós biztos az Európai Parlament plenáris ülésének az új uniós bővítési stratégiára vonatkozó ajánlásokról tartott vitáján kijelentette: az ukrajnai orosz invázióval összefüggésben az Európai Uniónak egységesnek kell lennie.

Fontosnak nevezte, hogy a szomszédos országokkal jó kapcsolatban álljon, illetve saját bővítési stratégiáját összhangba hozza a fennálló politikai helyzettel. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben lehetséges, és a csalatkozni vágyó országok teljesítik a szükséges feltételeket, előre kell lépni a folyamatban.

A bővítést folytatni kell - jelentette ki Várhelyi Olivér, majd a nyugat-balkáni országok csatlakozási eljárását kiemelve azt mondta: az unió elkötelezett a régió integrációja mellett, különösen egy olyan időszakban, amikor háború sújtja az egyik szomszédos országot.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában hangsúlyozta: az Európa békéjét veszélyeztető fenyegetések rávilágítanak a bővítés geopolitikai jelentőségére. Az EU nem késleltetheti tovább a stratégiai jelentőségű nyugat-balkáni bővítési folyamatot - húzta alá.

Fotó: Európai Bizottság

Figyelmeztetett: a térség az energiaellátás hosszútávú biztosítása és a migrációs válságok kezelése szempontjából is kulcsrégióvá vált Európa számára. A nyugat-balkáni útvonalon súlyosbodik az illegális migrációs krízis, amit a térség és a kulcsszereplője, Szerbia integrációjával lehet megoldani. Ezért üdvözlendő a múlt héten Belgrádban kötött szerb, osztrák, magyar szándéknyilatkozat az illegális migránsok visszafordításáról a külső határokról - közölte.

Az EP-képviselő kijelentette: a vitára bocsátott jelentésben a csatlakozási feltételrendszer átpolitizált szigorítása rossz üzenet, elbizonytalanítja például a csatlakozásra váró Szerbiát.

Elfogadhatatlan továbbá az uniós döntések meghozatala esetében egyhangúságot megkövetelő szabályok eltörlésére vonatkozó javaslat, hiszen a többségi döntésekkel a kisebb tagállamok politikai szuverenitása kerülne súlyos veszélybe különösképpen a külpolitikai döntések esetében - tette hozzá Gál Kinga.

Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője beszédében kijelentette: elérkezett az ideje az unió bővítési folyamata felgyorsításának, Európa nem engedheti meg magának, hogy tovább halogassa a Nyugat-Balkán országainak csatlakozását.

"Sokan azt állítják, hogy az EU befolyása meggyengült a térségben. Sajnos, az elmúlt pár évben az Európai Parlament, határozatai révén tevőlegesen hozzájárult ahhoz, hogy ez így legyen" - fogalmazott.

Kijelentette: nem lehet bizalmat és befolyást növelni oly módon, hogy az EU folyamatosan szigorítja a csatlakozás feltételrendszerét. Az uniós kondicionalitási mechanizmusokat Magyarország jól ismeri. Téves logikán alapulnak, hiba lenne a csatlakozni kívánó országokra is kiterjeszteni a befolyásolás eszközeként - húzta alá. Szerbiának és a nyugat-balkáni térség országainak, nem az EP jelenlegihez hasonló határozataira, hanem őszinte támogatásra és csatlakozási időpontra van szüksége - jelentette ki.

A vitára bocsátotthoz hasonló határozatokhoz nem segítik, hanem inkább hátráltatják a bővítést és azt a munkát, amelyet az Európai Bizottság végez - tette hozzá felszólalásában Deli Andor.

MTI

Újabb vérlázító átverés
Szó szerint ablakon kidobott pénz. 20-30, de akár 60 ezer forintot is kicsalnak a házaló cégek, amelyek újabb és úja...
Állandó életveszélyben
Egyedülálló teljesítményével az egész világot lenyűgözte a magyar delfinlány. Korok Fatima felnőtt fejjel ismerkedet...
Remegett, annyira bizonyítani akart
Megfelelési kényszere volt, remegett Gáspár Evelin keze főzés közben a Hal a tortán kulisszái mögött. Aztán jött a f...
Spórolásba kezdtek a sztárok is
Nem hajlandó tojást venni Bay Éva, Tücsi pedig megrögzötten kapcsolja le a lámpákat a lakásban. A hírességeket is el...
Gőzerővel dolgozik kisfia mellett is
Folyamatosan ingázik a színpad és a gyerekszoba között. Caramel ugyanis nemcsak, mint zenei rendező, hanem mint szín...
Fájdalmas múlt
Rengeteg titok övezi a Nagy Ő Beájának múltját. Ő viszont vállalta, hogy most az egyszer tiszta vizet önt a pohárba ...
Meghalt Zámbó Jimmy édesanyja
Borzasztó tragédia, meghalt Zámbó Jimmy édesanyja. Szerda délután érkezett a lesújtó hír, hogy Anna nénit kritikus á...
Gazdája bomladozó holttestéből evett egy kutya Miskolcon, az áldozat rejtélyes körülmények között halt meg
A kutyát elszállították, jelenleg egy gyepmesteri telepen megfigyelik.
Tagad és menekül Karácsony
Elmenekülnek a kérdések elől és tagadják a baloldali politikusok, hogy közük lenne az Egyesült Államokból érkező mil...
Bizottsági igen a helyreállítási tervre
Másfél év után kiváló értékeléssel jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet az Európai Bizottság. Navracsics Tibor ...
Megint botrányos döntést hozott a holland videóbíró, akit az UEFA sztárol
Nagy csatában győzött a bajnoki címvédő Falco a férfi kosár NB I-ben
A Pick Szeged szenzációs győzelme a kézi-BL-ben
Boldogtalan a Fradi sztárja a világbajnok franciák legyőzése után
Nagy eseményen, február elején debütál a Samsung Galaxy S23 széria