Várhelyi Olivér: A közel-keleti térséggel való együttműködés az ukrajnai háború miatt is rendkívül fontos

A közel-keleti térséggel való együttműködés különösen fontos az ukrajnai háború miatt is, e régió megszenvedte a háború következményeit, különösen az élelmiszerellátás szempontjából - mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A biztos a Közel-Kelet regionális stabilitásáról és biztonságáról szóló plenáris vitában leszögezte: segíteni kell a térséget az élelmiszerhiánnyal kapcsolatos problémák megoldásában, és Európa számára is nagy jelentősége van annak, hogy milyen kapcsolatokat alakít ki a régió országaival. Mint mondta, tavaly az EU stratégiát hozott létre a mediterrán térséggel való kapcsolatok erősítésére, az idén az öbölmenti államokkal való együttműködést előmozdító cselekvési tervet mutat be az Európai Bizottság.

Az EU célja továbbá, hogy hozzájáruljon az Ábrahám-megállapodások sikereihez, támogatva ezáltal az arab-izraeli megbékélést, főként olyan területeken, ahol partnerséget lehet kialakítani, az EU például együttműködik Izraellel és Marokkóval a vízgazdálkodásban - mondta. Kiemelte, hogy az öbölmenti országokkal az EU jó kapcsolatokat tart fent. A régió dinamikus átalakulásban van, és az unió tovább ösztönözné a reformokat ezekben az országokban, például az emberi jogok területén is - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy Irán atomtörekvéseit az EU szoros figyelemmel követi, az országban nagy kihívások vannak az emberi jogok terén, és foglalkozni kell azzal is, hogy Teherán fegyverekkel támogatja Oroszországot.

Fotó: European Commission hivatalos oldala

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: még soha nem volt ennyire szükség a Közel-Kelet államaival való szoros együttműködésre, hiszen az ukrajnai háború és az energiaszankciók következtében drasztikusan átalakul a globális nyersanyag-kereskedelem. "A térség energetikában már globálisan is vezető szereppel bíró országai nemcsak az európai energiaválság megoldásában, hanem a megújuló energiaforrások terén is nélkülözhetetlen partnereink" - fogalmazott. A politikus hangsúlyozta, hogy segíteni kell a térségben egyre kiszolgáltatottabb helyzetben élő keresztény kisebbségeket, "akiknek védelme nem lehet politikai alku tárgya". Úgy vélte, az európai biztonság záloga a Közel-Kelet békéje és stabilitása. "Ezért fontos minden stabilitást ösztönző megállapodás, így például az Ábrahám-megállapodások" - tette hozzá. Gál Kinga üdvözölte az izraeli választások eredményét, ami véleménye szerint garantálni fogja a stabil kormányzást az országban.

Trócsányi László, a Fidesz EP képviselője az MTI-nek eljuttatott írásbeli felszólalásában hangsúlyozta: a Közel-Kelet országaival való kapcsolatokat a kölcsönös érdekek, a konstruktív együttműködés és az egyenlőség mentén kell alakítani. Emlékeztetett, hogy ezeknek az országoknak megvannak a saját hagyományai, kultúrája, értékrendje, ezeket tiszteletben tartva, kellő óvatossággal kell eljárni. "Az Európai Unió nem veheti fel az ideológiai köntösbe bújt tanár szerepét" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy Libanon rendkívül súlyos politikai és gazdasági válsággal szembesül, ezért kellő segítséget kell nyújtani az országnak, és diplomáciai eszközökkel is elő kell segíteni stabilitásának előmozdítását. "Ez a Libanonban lévő menekültek saját országukba való hazatérése miatt is kulcsfontosságú. Emellett azt is mindenkor szem előtt kell tartanunk, hogy Libanon ad otthont a Közel-Kelet legnagyobb lélekszámú keresztény lakosságának" - tette hozzá.

Forrás: MTI

2022. november 23. 08:29
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Guszti a hős
Bódi Guszti a saját életét is kockáztatta, amikor egy vízben fuldokló fiatal segítségére sietett Thaiföldön. A népsz...
Harcolnak az idővel
Idő. Ez az, amire leginkább szüksége van a Pálfi-Kelemen családnak. Zselyke és Barnabás ritka genetikai betegséggel ...
„Kellene ma éjjel egy kis hacáré”
Flitteres ruhák és csokornyakkendő, de persze a jó modor sem maradhat otthon. Az 1970-es évek hangulatát hozza vissz...
Tények teljes adás, 2023. március 30., csütörtök
ZUHANÁS - Meghalt egy nő, miután az élettársa kilökhette a tizedik emeletről Győrben. Veszekedhettek a tragédia előt...
Élet-halál harcot vívott Jeremy Renner, felépülése után először adott interjút
Januárban szenvedett hókotróbalesetet, napokig az intenzíven ápolták.
Oscar-díjas filmsztárral találkozott Miamiban a Grand Slam-győztes teniszcsillag - kép
Megdöbbentő dolgot művelt egy panda a Zsákbamacskában
Hatalmas pofon lett az idétlen lánykérés vége - videó
"Zokogtam, három napig beteg voltam" - a francia focilegenda összeomlott a katari vb-döntő után
A teljes megsemmisülés fenyegeti az ukrán hadsereget