Várhelyi Olivér: A közel-keleti térséggel való együttműködés az ukrajnai háború miatt is rendkívül fontos

A közel-keleti térséggel való együttműködés különösen fontos az ukrajnai háború miatt is, e régió megszenvedte a háború következményeit, különösen az élelmiszerellátás szempontjából - mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

2022. november 23. 08:29

A biztos a Közel-Kelet regionális stabilitásáról és biztonságáról szóló plenáris vitában leszögezte: segíteni kell a térséget az élelmiszerhiánnyal kapcsolatos problémák megoldásában, és Európa számára is nagy jelentősége van annak, hogy milyen kapcsolatokat alakít ki a régió országaival. Mint mondta, tavaly az EU stratégiát hozott létre a mediterrán térséggel való kapcsolatok erősítésére, az idén az öbölmenti államokkal való együttműködést előmozdító cselekvési tervet mutat be az Európai Bizottság.

Az EU célja továbbá, hogy hozzájáruljon az Ábrahám-megállapodások sikereihez, támogatva ezáltal az arab-izraeli megbékélést, főként olyan területeken, ahol partnerséget lehet kialakítani, az EU például együttműködik Izraellel és Marokkóval a vízgazdálkodásban - mondta. Kiemelte, hogy az öbölmenti országokkal az EU jó kapcsolatokat tart fent. A régió dinamikus átalakulásban van, és az unió tovább ösztönözné a reformokat ezekben az országokban, például az emberi jogok területén is - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy Irán atomtörekvéseit az EU szoros figyelemmel követi, az országban nagy kihívások vannak az emberi jogok terén, és foglalkozni kell azzal is, hogy Teherán fegyverekkel támogatja Oroszországot.

Fotó: European Commission hivatalos oldala

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta: még soha nem volt ennyire szükség a Közel-Kelet államaival való szoros együttműködésre, hiszen az ukrajnai háború és az energiaszankciók következtében drasztikusan átalakul a globális nyersanyag-kereskedelem. "A térség energetikában már globálisan is vezető szereppel bíró országai nemcsak az európai energiaválság megoldásában, hanem a megújuló energiaforrások terén is nélkülözhetetlen partnereink" - fogalmazott. A politikus hangsúlyozta, hogy segíteni kell a térségben egyre kiszolgáltatottabb helyzetben élő keresztény kisebbségeket, "akiknek védelme nem lehet politikai alku tárgya". Úgy vélte, az európai biztonság záloga a Közel-Kelet békéje és stabilitása. "Ezért fontos minden stabilitást ösztönző megállapodás, így például az Ábrahám-megállapodások" - tette hozzá. Gál Kinga üdvözölte az izraeli választások eredményét, ami véleménye szerint garantálni fogja a stabil kormányzást az országban.

Trócsányi László, a Fidesz EP képviselője az MTI-nek eljuttatott írásbeli felszólalásában hangsúlyozta: a Közel-Kelet országaival való kapcsolatokat a kölcsönös érdekek, a konstruktív együttműködés és az egyenlőség mentén kell alakítani. Emlékeztetett, hogy ezeknek az országoknak megvannak a saját hagyományai, kultúrája, értékrendje, ezeket tiszteletben tartva, kellő óvatossággal kell eljárni. "Az Európai Unió nem veheti fel az ideológiai köntösbe bújt tanár szerepét" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy Libanon rendkívül súlyos politikai és gazdasági válsággal szembesül, ezért kellő segítséget kell nyújtani az országnak, és diplomáciai eszközökkel is elő kell segíteni stabilitásának előmozdítását. "Ez a Libanonban lévő menekültek saját országukba való hazatérése miatt is kulcsfontosságú. Emellett azt is mindenkor szem előtt kell tartanunk, hogy Libanon ad otthont a Közel-Kelet legnagyobb lélekszámú keresztény lakosságának" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Kirúgási hullámot indíthat el egy kiszivárgott felvétel, vizsgálatot indítottak a vérlázító ügyben
Több alkalmazott állása is veszélyben.
Disznót vágtak egy nagybányai tömbház tetején, a magason hőkezelt hús új értelmet nyert
A különleges disznóvágást egy szomszéd örökítette meg.
Halálfélelme volt
Nádas Györgynek fájtak a térdei, fulladt és a lépcsőzés is nehezére esett. A humoristának egyre több és súlyosabb eg...
Összeférhet a misztikum az imával?
Elhitték Önök valaha, hogy a jósok előre látják a jövőt? Vagy inkább imádkoztak, ha bizonytalannak érezték magukat? ...
Lezárja a múltat, új életet kezd
Szerednyey Béla különböző filmes és színházi karaktereit egy ország ismeri és szereti. A színészóriás élete azonban ...
Mandoki: "Az emberség legyen a jelszó"
Caramel, Pápai Joci, Zséda, Charlie és Ákos is énekel a Mandoki Soulmates Magyar Képek című legújabb lemezén, amely ...
Szankciós felárat fizet Magyarország is
Az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell a magyar kormánynak. Erről Dömötör Csaba államtitkár...
11 ezer milliárd forintot követelnek
11 ezer milliárd forintnak megfelelő dollárt követelnek az uvaldei iskolai mészárlás áldozatainak rokonai és a túlél...
Élőképet formáztak a műjégpályán
A segélyszervezetek munkájának nagy része láthatatlan, de nélkülözhetetlen a segítséghez, erről beszélt Katus Attila...
Villámáradás pusztít Olaszországban
Házakba is betört a villámáradás, és volt, ahol földcsuszamlás temette maga alá az utakat Szicíliában és Olaszország...
A francia válogatott bejelentkezett a címvédésre, Mbappé pedig Klose rekordjára
Egy vagyonba kerül majd az NVIDIA munkaállomásokba szánt kártyája
Így köszöntötte Majka a születésnapos Till Attilát - videó
Meghibásodott egy belga atomerőmű egyik reaktora
Egy őrült riporter a tévé előtt ordítva közvetítette a franciák meccsét - videó