Varga Judit: Az uniós országok különböző érdekei legalább akkora értéket kell jelentsenek, mint az egység

Az uniós országok különböző érdekei legalább akkora értéket kell, hogy jelentsenek, mint az egység - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Pozsonyban, ahol felszólalt egy panelbeszélgetésen a Ladislav Hanus Társaság által szervezett Konzervatív Konferencián (Conservative Summit).

2022. szeptember 19. 11:54

A miniszter felszólalásában a progresszív liberálisok Európai Unión belüli véleményhegemóniájáról és annak céljairól, illetve ezzel összefüggésben a konzervatívok feladatairól is beszélt.

"A progresszív vonulat úthengerként járja át a világot, egybedöngöl mindent, amit maga előtt lát. (.) céljuk nem más, mint a nemzeti karakter eltörlése, a szuverenitás és a hagyományos társadalmi berendezkedés megkérdőjelezése" - jelentette ki Varga Judit, rámutatva: a nemzeti konzervatívok lemaradtak a globális építkezésben a liberálisokkal szemben, a progresszív vélemény jelenleg többségben van a kontinensen.

A politikus elmondta: az Európai Uniót megalakulása óta kísérik a centralizációs - decentralizációs viták, de sajnos az elmúlt időszakban előtérbe került egy olyan radikálisan egyoldalú baloldali liberális föderális elgondolás, amely nyíltan vagy burkoltan egy Európai Egyesült Államok megalakítását célozza meg.

"E cél elérésének a legjobb eszköze, hogy a nemzeti szuverenitást megkérdőjelezik, a nemzeti önrendelkezést illegitimmé nyilvánítják, és el akarják sorvasztani a tagállamok hatásköreit" - mutatott rá Varga Judit.

Kifejtette: ezt úgy lehet megtenni, hogy támadják a szuverenitás építőköveit, a történelmi egyházakat, a családot, a nemzetet és a regionális együttműködést. Leszögezte: a konzervatívok feladata ezért az, hogy ezeket a természetes közösségeket védelmezzék.

Elmondta: a progresszív liberálisok elfeledkeznek az alapító atyák elképzeléséről, arról, hogy az európai együttműködés célja nem az, hogy csorbítsa a nemzeti jelleg érvényesülését, hanem hogy tágabb cselekvési teret nyisson a nemzetek, tagállamok számára. Megjegyezte: a baloldalon sajnálatos módon ma sokan szembemennek ezzel az elképzeléssel.

Hangsúlyozta: az uniónak a nemzetek együttműködésére kell épülnie, hiszen ha ez háttérbe szorul, akkor az egész európai együttműködés lehetetlenül el. "Európa nem létezhet nemzetek nélkül, a nemzetek adják az alapját, őrizzük meg, csak az erős nemzetek alkothatnak erős Európát" - szögezte le Varga Judit.

Kiemelte: a megoldás tehát nem a tagállamok hatásköreinek megnyirbálása, hanem az európai nemzetek közöti együttműködés még szorosabbá, még tisztelettudóbbá és még hatékonyabbá fűzése.

A miniszter kijelentette: azt kérik, hogy a szerződéses keretek között tartsák tiszteletben a nemzeti szuverenitást, és ezáltal meg lehessen őrizni Európa sokszínűségét. "A nemzetek sokszínűsége, a különböző országok különböző érdekei legalább akkora értéket kell, hogy jelentsenek, mint az egység. Ez a kettő nem mehet egymás hátrányára" - hangsúlyozta Varga Judit.

A pozsonyi Konzervatív Konferenciát hagyományteremtő céllal tavaly hozták létre. Az idei rendezvény központi témái: a konzervatív Európa víziója, a családpolitika és az ukrajnai háború. A szervezők elképzelése szerint a konferencia platformja lehet a térség konzervatív gondolkodói és politikusai véleménycseréjének, és segíthet összefűzni a részleteiben esetenként különböző, ám alapjaiban véve közös nézeteiket.

Címlapfotó: Varga Judit/Facebook

Gyászol Szabó Ádám, legjobb barátját veszítette el
Az énekes közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt, mérhetetlen a fájdalma.
Rejtélyes, eltűnt egy dunaújvárosi nő, gyanús a férje
Eltűnt egy dunaújvárosi nő, a férjét letartóztatták, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel az ügyben - közölte a Fe...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Meggyilkolta randipartnerét egy kannibál férfi, majd levágta és megette a heréjét
A férfit októberben ítélik el.
Halálos tragédia Siófokon, ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről
Az áldozat életéért hosszú percekig küzdöttek.
Darabjaira törte autóját egy pápai BMW-s - Fotók
Ripityára törte kocsiját, majd bele is szorult. 
Tények Plusz adás, 2022. szeptember 26., hétfő
MEGRENDÍTŐ VALLOMÁS - Édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta Szilágyi Liliánát. Az úszónő először...
Tények röviden, 2022. szeptember 26., hétfő
Tények röviden adás
Migránst gázolt egy kamion, métereken át vonszolta maga után
A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Tovább szakadozik a felhőtakaró
időjárás-jelentés, 2022. szeptember 26., hétfő