Újabb „hadszintéren” lendülhetnek támadásba az oroszok

Az amerikai bankok vezetői és számítógépes szakemberei orosz kibertámadásoktól tartanak, válaszcsapásként arra, hogy a nyugati országok egy sor szigorú büntetőintézkedést fogadtak el Oroszországgal szemben, amiért csütörtökön megtámadta Ukrajnát - jelentette a Reuters hétfőn.

2022. március 01. 09:38

A brit hírügynökség szerint Oroszország és a Nyugat között tovább nőtt a feszültség szombaton, amikor az Egyesült Államok és szövetségesei döntést hoztak, hogy néhány orosz bankot lekapcsolnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerről, és megnehezítették a hozzáférést az orosz központi bank nemzetközi tartalékaihoz.

Nyugati kormányok hetek óta arra figyelmeztetnek, hogy a feszültség súlyos kibertámadásokhoz vezethet Oroszország és támogatóik részéről. "Lesznek válaszlépések Oroszország részéről, és azt hiszem, a lehető legkevésbé költséges módon fogják ezeket végrehajtani - valamilyen kibertámadással" - fejtegette Steven Schweitzer, a New York-i Swarthmore Csoport magas rangú pénzügyi vezetője.

A nemzetközi pénzintézetek, amelyek már békeidőben is a kibertámadások elsődleges célpontjai voltak, tovább fokozzák online hálózataik biztonságának ellenőrzését, felkészülnek a kibertámadások lehetséges forgatókönyveire, keresik a potenciális fenyegetéseket a pénzintézeti rendszereken belül, és pótlólagos munkatársakat helyeznek készültségbe arra az esetre, ha az ártó szándékú online tevékenység felerősödne - nyilatkozták a Reutersnak kiberbiztonsági szakemberek.

A bankok az alábbi lehetséges fenyegetésekre készülnek: zsaroló és ártó szándékú vírusos kibertámadások, az online pénzügyi szolgáltatást és a banki honlapok működését ellehetetlenítő támadások, adatlopás és adattörlés, illetve ezek egyidejű kombinációja.


"A bankok elképesztően felkészültek. Elővették szabályzati könyveiket, és gyakorolnak, gyakorolnak, gyakorolnak" - emelte ki Valerie Abend, az Accenture cég globális pénzügyi szolgáltató részlegének biztonsági igazgatója.

A legnagyobb amerikai pénzintézetek közül a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Bank of America, a Wells Fargo, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs vagy nem válaszolt a Reuters megkeresésére, vagy elhárította a lehetőséget, hogy kibervédelmi terveiről beszéljen.

Kibervédelmi szakemberek szerint a kritikus amerikai pénzügyi infrastruktúráért felelős globális bankoknak igen szigorú működési kockázati szabályozásnak kell megfelelniük, és az amerikai vállalatok között az egyik legmagasabb kiberbiztonsági szabványokkal rendelkeznek.

Az amerikai pénzintézeti iparágban rendszeresen készülnek kibertámadásokra, legutóbb novemberben fejeztek be egy rendkívül széleskörű, a bankrendszer egészét érintő, modellezett zsarolóvírusos támadási gyakorlatot - tájékoztatott a felkészülést irányító amerikai tőzsdei értékpapír iparágak és pénzügyi piacok szövetsége (Securities Industry and Financial Markets Association, SIFMA), amely az érintett szektor non-profit kereskedelmi szervezete.

MTI/A fotó illusztráció

Gyermekpornót találtak a gyerekeket segítő szervezet alelnökénél
A humán szolgáltató nonprofit szervezet alelnökét kedden tartóztatták le.
Testbeszéd-szakértő elemezte ki Johnny Depp és ügyvédje kapcsolatát, fény derült a titokra
Johnny Depp elbűvölő ügyvédje, Camille Vasquez neve az elmúlt napokban vált közismertté, annak köszönhetően, hogy a ...
Brutális tempóval csapódott a közút moduljába - Fotók
Az autó körülbelül 150 kilométeres sebességgel csapódott az közút energiaelnyelő moduljába, majd beszorult alá.
Forró vízzel akarta kiűzni gyermekéből a démont a kegyetlen nő
Gyermekbántalmazással vádolják azt az arizonai anyát, aki úgy vélte, démon szállta meg kisfiát, ezért tragikus módsz...
Megölte anyósát, balesetnek próbálta beállítani
Balesetnek próbálta meg beállítani anyósa halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Mos...
Tények este teljes adás, 2022. május 20., péntek
GYÁSZ - Nyilatkozott a Tényeknek a csütörtöki kecskeméti horrorbaleset egyik áldozatának nővére. A férfinak négy gye...
Anyák lettek és vitték tovább a karrierjüket is - Tények Plusz 18.45
Amikor várandósak lettek, Nagy Adri és Rubint Réka tele voltak energiával, tervekkel. Mindent csak egy kicsit csúszt...
Vemhes tehenet mentettek a tűzoltók Nyírgelsén
Két és fél méter mély aknából mentettek ki egy több mázsás tehenet a lelkiismeretes tűzoltók.
Tények Plusz adás, 2022. május 20., péntek
BEROBBANT A NYÁR - Igazi kánikulával köszöntött be az idei nyár, a rövid szoknyák mellett megteltek a strandok, ám a...
Évekig élt két szemüvegszárral a gyomrában egy férfi
Négy évig élt a lenyelt szemüveg-szárakkal egy férfi, csak akkor fordult orvoshoz, amikor már elviselhetetlen fájdal...