Trócsányi László: Az Európai Parlament célja a tagállamok jogosítványainak csökkentése

Az Európai Parlament egyre több hatáskört kíván magához vonni, célja, hogy csökkentse a tagállamok jogosítványait - jelentette ki Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a Hír TV csütörtök esti műsorában.

2022. június 10. 08:22

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: az Európai Parlament "egyre éhesebb", egyre több hatáskört kíván magának, és bár eredetileg az Európai Bizottság ellenőrzésére hozták létre, most a jogállamiság égisze alatt a tagállamokat ellenőrzi. Az EP térnyerésére példaként hozta fel az együttdöntési hatáskört, amikor a Tanács és a parlament együtt dönt a bizottság javaslatáról. Ugyanakkor - folytatta - most már javaslatként fogalmazódott meg az is, hogy az EP-nek jogalkotás-kezdeményezési hatáskörre is szüksége lenne, mint egy nemzeti parlamentnek, és "előjött" az is, hogy meg kell szüntetni az egyhangúlag meghozandó döntés követelményét a Tanácsban.

Trócsányi László úgy összegzett: az Európai Parlament folyamatosan olyan eszmékkel áll elő, amelyek egyfajta európai egyesült államok létrehozása irányába mutatnak. Úgy vélte, az EP célja teljesen világos: a tagállamok jogosítványait akarják csökkenteni, hiszen az Európai Parlamentből nézve a tagállamok jelentik a "legnagyobb féket". A volt igazságügyi miniszter ugyanakkor rámutatott: nem szabad elfelejteni, hogy a szuverenitás a tagállamokhoz tartozik, a tagállamok akarata nélkül nincs Európai Parlament és Európai Unió sem. "Nem felülről építünk valamit, hanem alulról" - fogalmazott.


Trócsányi László arra reagálva, hogy Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a tagállami vétójog eltörlését javasolta, azt mondta: az EU léte attól függ, hogy a tagállamok egyet tudnak érteni vagy nem. Jelezte: ha alapvető kérdésekben a többségi döntéshozatalra térnek át, akkor lesznek olyan országok, amelyeket le lehet szavazni, az pedig kérdés, egy ilyen ország jól fogja-e magát érezni az unióban. Hangsúlyozta: az egyhangúlagos döntés az, amely rákényszeríti az országokat a folyamatos dialógusra, és ha a tagállamok nem értik meg egymást, akkor lehet ugyan többségi döntést hozni, de annak következményei is lesznek.

Úgy vélte: ebben az ügyben a kis és közepes méretű uniós országokkal kell együttműködésre törekedni, mert az ő érdekeiket jobban sérti egy ilyen változás. A jogállamisági eljárásról szólva úgy fogalmazott: ezt politikai zsaroló eszközként használják, és főként a közép-európai és kelet-európai országok vannak "nagyító alatt". Szerinte azonban jogállamiság címén csak általánosságokat mondanak, nem tudják megmondani, hogy mi is a probléma, ezért jelenleg egy parttalan vita folyik.

MTI/A címlapfotó illusztráció: Trócsányi László hivatalos Facebook-oldala

Megtalálták a Visegrádon Dunába veszett lány holttestét Budapestnél
A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét.
Újabb tragédia a Tiszta-tónál, ismét egy fiatalt ragadott el a víz
A jó fizikai állapotban lévő fiatal rendőr a Holt-Tiszát akarta átúszni, azonban féltávnál elmerült a vízben, majd n...
Arcot cserélt a gyilkos nő, mégis elfogták
A nő meggyilkolta volt párja új szerelmét, aztán elmenekült.
Balkáni szitu az M2-esen, dühös kamionos őrjöngött az út közepén
A Magyar Közút egyik vezetője még csírájában elfojtotta a balhét, a kamionos azonban így is kövekkel szórta meg hara...
Exkluzív, megszólalt Berki Krisztián pszichológusa
Berki Krisztián pszichológusa először szólal meg a tragédia óta.
Tények Plusz adás, 2022. július 1., péntek
POKOLI KÁNIKULA - 50 fok a konyhákon, 60 az aszfalt mellett. Ájuldoznak, de a hőségben is dolgoznak klíma nélkül a t...
Egy kis felfrissülés nyugaton
időjárás-jelentés, 2022. július 1., péntek
Újra bevezetnék a halálbüntetést
Az elnök készen áll, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, amennyiben a parlament megsz...
Idegesítette a szomszéd kutya ugatása, fogta és felakasztotta
A kegyetlen szomszéd megunta a folyton ugató kutyát, és miután a gazdák többszöri felszólítás után sem tudták megold...
Hamilton beadta a derekát
A hétszeres világbajnak alul maradt a FIA-val vívott „ékszercsatában”, végül kénytelen volt beadni a derekát.