Tordai Csaba, a dollárzsonglőr – Bemutatjuk Karácsony és Bajnai tanácsadóját, akinél házkutatást tartottak

A napokban robbant be a sajtóban a hír, miszerint lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Karácsony Gergely főtanácsadójának ügyvédi irodájára. Akik követi a guruló dollárok történetét, azok nem lepődnek meg rajta, hogy a baloldalhoz befolyó támogatások enyhén szólva is kérdéses utat jártak be, ami a hatóságoknak is feltűnt, de érdemes pár pillantást vetni a kétes kampánypénzekkel dobálózó Tordai életpályájára és arra, hogy hogyan maradt szürke eminenciás több mint egy évtizede, aki Bajnai államtitkáraként tűnt fel először, most pedig a főpolgármester zsinórjait rángatja - írta szerdán a Pesti Srácok

A NAV razziáját követően került ismét előtérbe Tordai Csaba, aki már a Bajnai-kormány idején is a baloldal egyik legfontosabb háttérembere volt, azonban portálunk már korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a jogász szerepe jóval fontosabb, amint azt láttatni szeretné. Tordai ugyanis nem ma kezdte: politikai pályafutása első állomásán a Fundamentum nevű, SZDSZ-közeli jogi lapnak dolgozott, de 2000-ben (február 18.) például a Népszava közölte egy egyetemi hallgatóként jegyzett politikai elemzését.

Innen nem volt megállás, és hamarosan Demszky Gábor munkatársa lett, sőt, az SZDSZ-es Új Generációhoz is csatlakozó Tordait az akkori főpolgármester a párt egyik kulcspozíciójába, az ügyvivői testület tagjának is ajánlotta, 2002 tavaszát követően. 2003 és 2005 között az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2007. július 1-jétől 2008 februárjáig a gyurcsányi Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008 februárjától a MeH államtitkára volt.

A 2010-es kormányváltást követően Tordai háttérbe vonult, de nem tűnt el. Egyes források szerint Tordai annyira fontos ember volt a szocialista körökben, hogy az is előfordult, hogy ő vezette a kormányülést Gyurcsány távollétében. Majd Bajnai Gordon halvaszületett pártkezdeményénél, az Együttnél kapott újabb lehetőséget, de a 2014-es csúfos bukásuk után sem váltott életpályát.

Valószínűleg ekkor gyakorolhatta zsonglőr tehettségét, hiszen ő lett a kapcsolat a baloldali politikus és a Soros-szervezetek között. Több “civil” szervezetben is dolgozott, és bár hivatalosan fontos pozíciót egyik pártnál sem töltött be, minden jel arra mutat, hogy továbbra is központi szerepet játszott a ballib táborban. Erre utal az is, hogy a 2019-es önkormányzati választásokat követően ő lett Karácsony Gergely főtanácsadója.


VÁROSHÁZA-GATE

Bár főtanácsadóként továbbra is a szürke eminenciás szerepét igyekezett eljátszani, tehát mindent megtettek, hogy ne hívja fel magára a figyelmet, ő sem tudta elkerülni, hogy a Városháza-gate néven elhíresült botrányban feltűnjön a neve. Mikor kiderült, hogy Karácsonyék több fővárosi ingatlan mellett a Városházát is szeretnék elkótyavetyélni, az ügyben létrehozott vizsgálóbizottság Tordait is meghallgatta.

A jogász akkor meglehetősen furcsán védekezett, hiszen azt beismerte, hogy állandó meghívottja a főpolgármesteri kabinetnek, és részt vett a 2020. novemberi kabinetülésen is, ahol téma volt a Városháza hasznosítása, de azt is kijelenetette, hogy “badarság, hogy ő minden szerződést megvizsgál, ami Karácsony Gergelytől jön.

Csak hogy tisztázzuk, ez ember, aki ott sem volt, ezzel azt állította, hogy tudott a Városháza eladásának tervéről, de nem azért inkább mégsem tudott róla. A kérdés már csak az, hogy ha ennyire nincs tisztában ezekkel a kényes kérdésekkel, akkor miért ő a főtanácsadó?

Emlékezetes, hogy a Bennfentes.net-en, a titokzatos Anonymus-féle hangfelvételeken Gansperger Gyula üzletember beszélget többek között Bajnai Gordonnal és Karácsony Gergely munkatársaival a budapesti Városháza és más fejlesztési területek piaci ár alatti megszerzéséről és arról, hogy ezért cserébe kiket kell lekenyerezni, kiknek kell visszajuttatni a nyereségből.

Itt összekötő emberként többször is elhangzik Tordai Csaba neve, akinek Gansperger szerint ugyan nincs pozíciója, de a főpolgármester jogi főtanácsadója, s minden olyan szerződés, rendelkezés és tervezet, ami a kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. A hangfelvételen Gansperger hozzáteszi:

Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát, hogy nincs benne a jutalékos rendszerben (…) A jutalékos rendszerbe, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. Amit a Kiss Ambrus felé kell fizetnem.

Berki itt a Berki Zsolt nevű bizalmi ember, bár természetesen a botrány érintettjei utóbb tagadták, hogy jutalékokat, vagy kenőpénzeket fogadtak volna el.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok

GURULÓ DOLLÁROK

A fenti kérdésre a múltheti NAV-razzia adhat választ. Akkor robbant ugyanis a hír, miszerint a házkutatást Tordai ügyvédi irodájában tartották. A hatóság közleménye pedig egyértelművé tette, hogy miről is lehetett szó:

A NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában

– állt a NAV válaszában. Nos igen, azok a bizonyos mikroadományok. Mint arra fentebb kitértek, Tordai több soros-szervezettel is kapcsolatban áll. A tiltott kampányfinanszírozás kérdésében pedig elég egyszerűen kibogozhatóak a szálak.

A jogász és Bajnai kapcsolatát fentebb már tisztázták, így előbbi hálózatokhoz való bekötéseit tekintve nem meglepő, hogy ő volt az úgynevezett “middle man”, vagyis összekötő a DatAdat és a titokzatos adományozók között. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ha elhisszük Karácsony verzióját a támogatásokról, miszerint az minden esetben perselyekbe dobált apróból jött össze, akkor okkal feltételezhetik az adónyomozók, hogy Tordai volt az, aki a ládákkal szaladgált a hírhedt filantróp emberei és a főpolgármester között.

Minden esetre Tordai Csaba páldája jól mutatja, hogy ezek ugyanazok: a baloldali államtitkárból “pártfüggetlen tanácsadóvá” és összekötővé avanzsáló jogász tökéletes példája annak, hogyan alakulnak a hálózatok odaát. Ahogyan az eset arra is felhívja a figyelmet, hogy a ballib hatalomtechnikusok nem vésznek el, csak átalakulnak, és más-más pozícióban folytatják tevékenységüket, még ha a háttérben maradva is. Viszont ők is levonhatnak egy tanulságot: semmi nem marad véka alatt!

2023. november 15. 12:09
Holttestet találtak Kecskeméten a Párkány utcában, láthatatlan gyilkos ölt az éjszaka
A tragédia pontos okait még vizsgálják.
Rémálommá vált egy esküvői ceremónia, kártérítést kapnak a családok
Felkavaró videó látott napvilágot a történtekről.
Íme 8 dolog, ami boldogabbá tehet téged - Te tudtad ezeket?
Keressük boldogságunk kulcsát az apró dolgokban!
Közúti fuvarozók: az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére".
Döbbenetes fotó készült a csernobili erőmű alatt, egy fotós többször visszatért a katasztrófa helyszínére
Egyik képe rémisztő.
Fürdőruhában futottak Budapest utcáin
Fürdőruhában, énekelve és táncolva kocogtak végig a mikulások Budapest belvárosán. A Gozsdu udvarból indultak és a k...
Hatan meghaltak, mindent letarolt a szél
Eddig már hatan meghaltak, köztük egy gyerek is, és legalább 20-an megsérültek, amikor több forgószél is végigsöpört...
Magyarok is meghalhattak a balesetben
Magyar rendszámú autó csapódott egy csatornába Hollandiában, a sofőr meghalt. Hajnalban vették észre, hogy egy kocsi...
4 milliót gyűjtöttek beteg kislányoknak
Három kislányt támogatott idén a Reménység alapítvány és a hetednapi adventista egyház. Elena és Laura betegen szüle...
Énekléssel és imákkal gyújtották meg
Rengetegen voltak a második adventi gyertyagyújtáson országszerte. Sok helyen, például Szombathelyen is már szombat ...
Ezt mondta Dibusz Dénes a Fradi rangadója után
Valaki nagyon elhúzott, Pápai Joci pedig szerelmes lett a Sztárban sztár leszek!-ben
Fantasztikus meccset játszott a szezon meglepetéscsapata a Fradival
Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait, 525 millió forint volt a tét
A Honvéd továbbra is szenved az NB II-ben

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.