Szili Katalin: a nemzeti kisebbségek kérdésköre az Európa tanácsi magyar elnökség első prioritása

A nemzeti kisebbségek és a kisebbségvédelem kérdésköre a május 21-től kezdődő, féléves Európa tanácsi magyar elnökség első prioritása - közölte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Strasbourgban, a magyar elnökség előkészítő tárgyalásait követően az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán.

2021. május 20. 09:48

Szili Katalin elmondta, a magyar elnökség kisebbségvédelem tárgyában tervezett négy konferenciáján az Európa Tanács vonatkozó szabályozásainak, illetve a területen működő civil szervezetek és különböző intézetek tapasztalatainak áttekintése szerepel.

A konferenciák résztvevői továbbá körbe fogják járni az autonómia és az önigazgatás kérdéskörét gyakorlati szempontból, valamint jövőképet kívánnak felvázolni az Európa Tanács számára a kisebbségvédelem tárgyában. A magyar elnökség azt kívánja, hogy a téma a tanács asztalán maradjon a későbbiekben is - tette hozzá. Szili Katalin kiemelte: a megbeszélésen világossá tette, hogy a magyar elnökség a kisebbségvédelem kérdésére nem kizárólag magyar, hanem európai kérdésként tekint.

"Nem kerülhetjük meg ugyanakkor, hogy a magyar érdekeket előtérbe helyezzük európai kontextusban. A magyar érdekérvényesítést fontosnak tartjuk" - fogalmazott.

Elmondta azt is, hogy megbeszélést folyatott Jacky-Szalóki Annával, a Strasbourgi Magyar Kultúregyesület elnökével, aki egyebek mellett a magyar nyelv helyi oktatásáról, illetve az identitás megőrzésének elzászi tapasztalatairól számolt be. Tájékoztatása szerint a megbeszélésük központjában volt a nemzeti identitás meghatározásának kérdése is, ugyanis - mint közölte - az Európa Tanácsban nem világos az, hogy mit jelent ennek az identitásnak a védelme.

Szavai szerint a nemzeti identitás összetevői közé a nyelv, a kultúra és a hagyományok őrzése tartozik. Mindhárom egy ember hovatartozását, önmeghatározását jelenti - tette hozzá Szili Katalin.

Kalmár Ferenc rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos elmondta, a magyar elnökség konferenciái át kívánják tekinteni a kisebbségvédelem lehetőségeit és nehézségeit az Európa Tanácson belül. Szakértők, civil szervezetek bevonásával kívánják vizsgálni, milyenek a kisebbségekhez tartozó fiatalok lehetőségei, illetve át fogják tekinteni a közép- és kelet-európai kisebbségvédelem területén szerzett tapasztalataikat. A magyar elnökség továbbá párbeszédet kezdeményez az európai kisebbségvédelem témakörében, ugyanis - mint mondta - jelentős eltérés van a kelet-európai és a nyugat-európai szempontok között. "Azt tapasztaljuk, hogy a Nyugat nem érti a Keletet" - fogalmazott.

A miniszteri biztos emlékeztetett, hogy az Európa Tanács magyar elnöksége a nemzeti kisebbségek védelme mellett a fél év során hangsúlyt kíván helyezni a nemzeti kulturális, jogi és történelmi hagyományok tiszteletben tartásának erősítésére, a családvédelemre, a vallások közötti párbeszéd előmozdítására, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra, illetve a kiberbűnözés kezelésére, valamint a környezetvédelem kérdéseire egyaránt.

MTI/A címlapfotó illusztráció (MTI)

Megsebesített vaddisznó végzett a vadásszal
A sérült és agresszív állat teljes erejével rontott neki az idős vadásznak és agyarával átszúrta a férfi combartériá...
Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Már az édesapjánál is jobban játszik Cristiano Ronaldo fia
A futballsztár édesanyja szerint unokája már most sokkal ügyesebben kezeli a labdát, mint Ronaldo 11 éves korában.
Kate Price vőlegényének magyarázkodnia kell a modell bántalmazása miatt
Élete legnehezebb időszakát éli meg Carl Woods, akit azzal vádoltak meg, hogy ő verte meg Katie-et.
Abortuszáról vallott Uma Thurman
Először beszélt a terhesség-megszakításáról Uma Thurman, amin szinte még gyerekként esett át.
Zamárdi a Balaton Soundra szavazott
Szerdán felbontották a szavazati urnákat, ahová a helyiek dobhatták be a véleményüket, és ők a fesztivál mellett dön...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 21., kedd
ROBBANÁS - Nyolcan megsérültek, négyen súlyosan megégtek és életveszélyes állapotban vannak, miután robbanás történt...
Piroson száguldott át a buszsofőr
Piros lámpán száguldott át egy forgalmas kereszteződésben egy debreceni buszsofőr. A megdöbbentő esetről felvétel ké...
Tények délben teljes adás, 2021. szeptember 22, szerda
ROBBANÁS - Nyolc munkás megsérült, közülük négyen nagyon súlyosan megégtek, amikor robbanás történt a kiskörei vízer...
Szakadozik a felhőzet észak felől
időjárás-jelentés, 2021. szeptember 22., szerda, dél