Szijjártó Péter: Tíz év alatt duplájára nőtt a magyar gyógyszeripar teljesítménye

A kormányzat továbbra is mindent megtesz a magyar gyógyszeripar nemzetközi versenyképességének biztosítása érdekében, aminek egyik eredménye, hogy a szektor teljesítménye tíz év alatt kétszeresére nőtt.

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter, a Novartis beruházásának bejelentésén tudatta, hogy a svájci gyógyszeripari vállalat új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre Budapesten, innen fogja koordinálni a dél-európai és az afrikai kutatási projektjeit. A projekttel 25 százalékkal bővülni fog a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó dolgozók létszáma.

"Ezzel a beruházással nyer az ország, nyer a gazdaság, hiszen a hozzáadott érték tovább nő, és nyernek a páciensek is, akik pedig megkapják a lehetőséget a Novartis klinikai kutatási programjaiban való részvételre" - mondta. Hozzátette, hogy a hazánkban több mint 400 embert foglalkoztató cégnek most 65 klinikai tesztje fut Magyarországon, az elmúlt tíz évben tízezer magyar ember vehetett részt ilyen programokban.


Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a "válságok és a veszélyek korát" éli a világ, és az egészségügy terén is komoly kihívásokkal szembesül az emberiség, komoly versenyfutás zajlik a tudományos közösség és a vírusok között. "Világossá vált az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy a járványokkal, egészségügyi kihívásokkal szembeni védekezés sikerét alapvetően meghatározza az, hogy egy-egy ország milyen gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkezik" - mutatott rá.

"Mára ez stratégiai képesség, stratégiai tudás, stratégiai vagyon lett. Ezért a magyar kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a magyar gyógyszeripar nemzetközi versenyképességének további javulását, az ehhez szükséges versenyképes és innovációt ösztönző környezetet" - tette hozzá. Kiemelte, hogy a gyógyszeripar a gazdaság egyik gerincoszlopát alkotja, amely egyszerre épít a hazai és a külföldi szereplőkre, amit jól példáz, hogy 2014 óta 23 nagy gyógyszeripari beruházás érkezett Magyarországra.

A miniszter aláhúzta, hogy a szektor termelési értéke tavaly elérte az 1200 milliárd forintot, ami óriási rekordnak számít, és gyakorlatilag az ágazat teljesítményének megduplázását jelenti tíz év alatt. Ebben az időszakban másfélszeresére nőtt a gyógyszeriparban dolgozók száma, amely mára meghaladja a 30 ezret.


Közölte, az előállított termékek 87 százaléka exportra kerül a világ 126 országába. A gyógyszeripari export tekintetében Magyarország a világranglista 20. helyén áll, miközben lakosságszámban csak a 95. helyen - tájékoztatott. Elmondta, hogy tavaly a 13 százalékos növekedést követően meghaladta a kétmilliárd eurót a magyar-svájci kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, ami új csúcsnak számít. Mintegy 900 svájci vállalat működik ma Magyarországon, amelyek több mint 30 ezer embernek adnak munkát - közölte.

A Novartis az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy évtizedek óta elkötelezetten támogatja Magyarország és a régió egészségügyi ellátórendszereinek fejlődését, az innovációt a gyógyításban. 


A magyarországi orvostudományi egyetemekkel, országos egészségügyi központokkal, megyei kórházakkal szoros partnerségi kapcsolatot fenntartó cég az elmúlt tíz évben számos klinikai vizsgálatsorozat lebonyolításában vállalt fontos szerepet, jellemzően a vezető halálokok közé tartozó szív - és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések és a ritka betegségek területén.

A cég minden évben mintegy száz klinikai kutatási programban vesz részt, amelyekbe évente több mint ezer hazai beteget vonnak be. A páciensek ellátásának jelentős költségeit, - a gyógyszereket, teszteket, diagnosztikát is beleértve - a svájci vállalat finanszírozza. A Novartis kutatás-fejlesztési tevékenysége így jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez - hangsúlyozzák a közleményben.

Képek forrása: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala

2023. május 05. 13:05
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Eltapsolta összes hitelét a kocsma pénzeszsákja, majd lóvá tette a rendőröket
A rejtélyes rablót a nyomozók nem találták.
Dömötör Csaba: Ez a brüsszeli politika legrosszabb arca
Az államtitkár elmondta, Magyarországot sok milliárdos büntetéssel sújtaná Brüsszel, ha nem fogadunk be menekülteket...
A tökéletes külső titka
Még a legszebb és legcsinosabb nőknek is készülniük kell a nyárra, azaz folyamatos energiabefektetés nélkül ők sem l...
Tények teljes adás, 2023. június 9., péntek
ÁLDOZATOK - Ketten meghaltak Gyöngyöstarjánban, miután elsodorta őket a patak megáradt vize. Hidakat és kerítéseket ...
Soha nem fogom abbahagyni!
81 éves, de nem áll meg, egy igazi örökmozgó a keszthelyi Bagyó Árpád, azaz Árpi bácsi. Megállás nélkül fúr, farag, ...
Újabb terrortámadás volt Szomáliában
Guardiola: tévedés, hogy egy olasz csapat csak védekezni tud
Megdöbbentő vádak az ukrán hadsereg ellen
Újabb világcsúcsot futott a kenyaiak sztáratlétája
Őrült mérkőzésen, elképesztő fordulatok után dőlt el a férfi kézilabda döntő