Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Laosz megbízható partnerségéből

Mindkét fél sokat profitál a Magyarország és Laosz közötti megbízható, kiszámítható partnerségből, amelynek jelentősége még inkább felértékelődik a jelenlegi, rendkívüli kihívásokkal teli nemzetközi körülmények között - közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2022. november 03. 11:01

A tárcavezető a laoszi kollégájával, Szaleumxay Kommaszittel közös sajtótájékoztatóján mindenekelőtt az ukrajnai háborúról beszélt, rámutatva, hogy noha regionális fegyveres konfliktusról van szó, annak negatív hatásai világszerte érezhetők.

"Hiába választ el minket több ezer kilométernyi távolság, mindketten ugyanazt akarjuk ebben a helyzetben, ez pedig a béke. Mindkettőnknek az az érdeke, hogy a háború Ukrajnában minél előbb véget érjen és minél előbb béke legyen" - szögezte le.

Kiemelte, Magyarország és Laosz számára is rendkívül károsak azon döntések, nyilatkozatok, amelyek az eszkaláció kockázatával járnak, ráadásul a szomszédságban a konfliktus súlyosbodásának veszélye is sokkal nagyobb.

"Tisztelettel arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy végre fejezzék be az eszkaláció veszélyével járó nyilatkozatokat, döntéseket, és koncentráljon mindenki a békére" - mondta.

Szijjártó Péter ezt követően a kétoldalú gazdasági együttműködést méltatta, amely szerinte enyhíteni tud a háború és a "kudarcot vallott" szankciós politika okozta nehézségeken.

Közölte, magyar vállalatok az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás és az informatika területén jelenleg 80 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre egy kötött segélyhitelprogram keretében a délkelet-ázsiai országban, és már megkezdődött a negyedik hasonló program előkészítése is.

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Körülbelül 10 milliárd forint értékben magyar cégek fejlesztik az elektronikus személyi igazolványok rendszerét, 30 milliárd forint értékben átfogó élelmiszerbiztonsági rendszert hoznak létre, valamint 40 milliárd forint értékben víztisztítóműveket építenek a főváros ellátásának biztosítására - sorolta.

Aláhúzta: a vállalati jelenlét indokolttá teszi a beruházásvédelmi megállapodás megkötését, amelyről sikerült is megegyezni.

Elmondta, hogy a találkozón felsőoktatási együttműködési megállapodást írtak alá a 2023 és 2025 közötti időszakra vonatkozóan, s továbbra is évente 150 ösztöndíjat fognak biztosítani laoszi hallgatóknak a magyarországi egyetemeken.

Újságírói kérdésre válaszolva a földgázbeszerzésekről hangsúlyozta, hogy a tőzsdei árak akkor a legmagasabbak, amikor magas a kereslet, márpedig az augusztus betárolási időszak, így hatalmas volt a kereslet.

Mostanra ugyanakkor mindenki feltöltötte a tárolóit, csökken a kereslet, alacsonyabb az ár, a fűtési szezont követően viszont újra megkezdődik a betárolás, ami az árak növekedésével jár majd - mutatott rá, hozzátéve, hogy "aki a Közgázra járt, annak ez nem túlságosan meglepő".

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

"A hosszú távú szerződések árazása bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat (...) Mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak" - jelentette ki.

"Úgy látom, hogy most mindenki felcsapott földgázszakértőnek, és elképesztő megokosodás zajlik az ellenzéki oldalon. Nem tudom, hogy azok, akik ilyen rendkívül egyenes nyilatkozatokat tesznek, láttak-e már valaha földgázbeszerzési szerződést" - fogalmazott.

Szijjártó Péter a magyar-amerikai kapcsolatokról szólva kiemelte:

"A mi részünkről a készség és a nyitottság mindig ugyanolyan, ahogy változik a vezetés a Fehér Házban, úgy változnak a magyar-amerikai kapcsolatok is, mi a magunk részéről az állandóságot képviseltük az elmúlt most már lassan tizenhárom évben ebben a kapcsolatrendszerben. Azok a megnyilvánulások, amelyeket az elmúlt időszakban láthattunk az Egyesült Államok egyes képviselői részéről, azok mindenről, csak nem a kölcsönös tiszteletről szólnak" - vélekedett.

MTI

Darabokra törte a szögletzászlót a kapus fején egy szurkoló, mentő vitte el - Videó
Előbb a nézőtéren, majd a pályán szakadt el a cérna, a bíró félbeszakította a mérkőzést.
Éles fegyverrel lövöldözött egy szlovák férfi Keszthelyen
A 35 éves férfi egy parkolóban sütötte el a lőfegyverét többször.
Hét gyerek életét tette pokollá egy jászladányi nevelőszülő
Válogatott módszerekkel bántalmazta a rábízott óvodás és iskolás gyerekeket a nő. 
Kegyetlenül megvert két rendőrt egy szlovák férfi Miskolcon
Az egyik rendőrt páros lábbal fejbe is rúgta az agresszív férfi.
Nagyon-nagyon fáj, így beszélt Zalatnay Sarolta egykori szerelméről, Csapó Gáborról
Az énekesnő a hétfői Mokkában emlékezett meg egykori szerelméről, a 72 éves korában meghalt olimpiai bajnok vízilabd...
Sírás és nevetés, egyre nő a feszültség
Egyszer fent, egyszer lent. Tartja a mondás. Valahogy így jellemezi Pápai Joci is a Sztárban Sztár leszek! nyolcadik...
Bántották a lányát, agyvérzést kapott
Sokkot kapott, földre rogyott Szorcsik Viki, amikor megtudta, hogy agyvérzést kapott az édesanyja. Az asszony rosszu...
Mentő vitte el Mucsi Zoltánt - videóval
A színész fontos dologra hívta fel a figyelmet ezzel.
Kárpátalját segíti Yoko Ono kiállítása
Megnyitották Yoko Ono: a Háborúnak vége! Ha akarod című kiállítását vasárnap este a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárl...
Dől az olaj Vecsésen a földből, elkezdődött a próbakitermelés - fotók
A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol ku...
Fantasztikus fotókat küldött az Orion a Hold túlsó oldaláról - galéria
Szenvedve is megtanult nyerni ez a brazil válogatott
Visszatérhet a vb-re az aranylabdás sztárcsatár - de vajon örül-e neki a csapata?
Ronaldo és a portugálok már ma továbbjuthatnak
Itt van a brazilok óriási bombagólja Svájc ellen - videó