Szijjártó Péter: életeket menteni csak békével és tűzszünettel lehet

Életeket menteni csak békével és tűzszünettel lehet, ezért Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni az ukrajnai háborúban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter kiemelte: az elmúlt hetek nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a háború elhúzódik, márpedig - mint fogalmazott - "ez a lehető legrosszabb hír, amit kaphatunk a háborúval kapcsolatban".

Hozzátette: Magyarország Ukrajnával szomszédos országként az elmúlt kis híján egy évben a háború minden azonnali következményével szembesült, köztük a több mint egymillió menekülttel, az egekbe szökő inflációval és a tízmilliárd euróval nagyobb nemzeti energiaszámlával.

Megjegyezte: minél tovább húzódik a háború, annál többen halnak meg, márpedig "itt életeket kell menteni és életeket csak békével lehet menteni". Hangsúlyozta: Magyarország álláspontja a háború kitörése óta változatlan, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni, mert csak ezek vezetnek el a békéhez és így az emberéletek megmentéséhez, aminél pedig nincs fontosabb feladat.

Azzal kapcsolatban, hogy Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön az EU-csúcson arról beszélt, Ukrajnának további támogatásra, fegyverekre és még több harckocsira, sugárhajtású repülőgépekre és nagy hatótávolságú védelmi rendszerekre van szüksége, ez segíthet "a méltóságteljes, szabad, igazságos béke" eléréséhez, Szijjártó Péter megjegyezte: az EP "hitelessége gyakorlatilag zéró", az elmúlt időszak korrupciós eseményei világosan megmutatták, hogy az EP "a világ egyik legkorruptabb szervezete".


Azt mondta: az EP határozatai, nyilatkozatai "általában károkat okoztak Európának", hangsúlyozva, a fegyverszállítmányok pedig a háború meghosszabbítását okozzák.

Szijjártó Péter szólt arról is, a transzatlanti közösségben a háború retorikája "összehasonlíthatatlanul hangosabb a béke retorikájánál", ugyanakkor - tette hozzá - a transzatlanti világon kívül a béke iránti vágy sokkal erősebb a háborús retorikánál.

A transzatlanti közösségen kívüli országok nem értik, miért kell egy regionális konfliktust odáig élezni, hogy annak globálisan kedvezőtlen hatásai legyenek és miért nem lehet végre békét teremteni - emelte ki. Mint mondta, a transzatlanti közösségen kívüli országok is szembesülnek a háború hatásaival, az élelmiszer-ellátási problémákkal, a nyersanyag- és energiahordozók árának egekbe szökésével.

"A transzatlanti buborékból kilépve teljesen egyértelmű, hogy a béke hangja, a béke iránti vágy sokkal hangosabb, sokkal erőteljesebb, mint ahogyan azt a mainstream liberális média itt a transzatlanti világban nekünk sulykolja" - jelentette ki.

A szankciókról szólva a miniszter megjegyezte: az európai gazdaság az elmúlt egy évben "elképesztő nehézégekkel került szembe", az európai gazdaság szenved, a szankciók nem kényszerítették a háború befejezésére Oroszországot, sőt nagyobb károkat okoznak Európának, mint Oroszországnak. A szankciós intézkedések teljes egészében kudarcot vallottak - közölte. Hozzátette: a tizedik szankciós csomag is csak arra lesz alkalmas, hogy "további károkat okozzon nekünk, európaiaknak, hasonlóan az előző kilenchez".

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország a nukleáris energia semmilyen szankcionálását nem támogatja, mert a nukleáris energiával kapcsolatos bármilyen korlátozás a magyar energiaellátás biztonságát veszélyezteti. Hozzátette: ha a nukleáris fűtőanyag-szállítás tilalma miatt a Paksi Atomerőmű nem tudna működni, ellehetetlenülne Magyarország energiaellátása.

Kijelentette: Magyarország földrajzi okokból csak akkor növelheti függetlenségét a nemzetközi energiapiacoktól, ha nukleáris energiát termel, ezért hozzáférésének korlátozása a nukleáris energiához az ország energiaellátását sodorja veszélybe és veszélyezteti az ország szuverenitását.

Magyarország semmilyen szankciót nem támogat, amely a nukleáris energiához hozzáférést, vagy ezzel összefüggésben az oroszokkal kapcsolatos együttműködését korlátozná - jelentette ki.

MTI/A címlapfotó illusztráció (Szijjártó Péter Hivatalos Facebook oldala)

2023. február 12. 10:17
Gusztustalan, pedofil magyar bűnbandát buktattak le, saját gyermekeikkel fajtalankodtak
Több mint százezer pedofil tartalmú felvételt foglaltak le a rendőrök.
Többen rosszul lettek egy üzemben Budapesten
Többen rosszul lettek munkavégzés közben Budapesten, a XIX. kerületben, az Üllői úton szerdán; a rendőrség foglalkoz...
Nyolcadikos gyereket rontott meg egy pedofil tanár a Hajdúságban
A Berettyóújfalui Tankerületi Központhoz 2022 tavaszán érkezett bejelentés, amely szerint az egyik tagintézményükben...
Tündéri babapocakot villantott Hosszú Katinka
A kismama csak úgy sugárzik a boldogságtól.
Árpa Attila elárulta, hogy vannak olyan nők, akik szóba sem jöhetnek nála
Árpa Attila szerint a nem állatbarát ember, az nem ember.
Szijjártó Péter: a kormány támogatja a beruházásokat az egészségügyi innováció területén
A kormány továbbra is minden támogatást meg fog adni a beruházásokhoz az egészségügyi innováció területén, ahogyan a...
Szexre ajánlotta fel párját egy férfi, hihetetlen, hogy mit kért cserébe
A férfi nem aprózta el az üzletet, a bíróság a napokban hozott ítéletet.
Agyonlőtt egy autókereskedőt egy nő, a biztonsági kamera mindent vett
Vita után ölt a nő.
Megvannak a Sztárban Sztár párbajozó párjai, mutatjuk ki kivel csap össze vasárnap
A Sztárban Sztár 9. évadában egyre nagyobb a tét, hiszen vasárnap már az elődöntőbe jutásért énekel a még versenyben...
Bánki Erik: adózással kapcsolatos jogsértések is történhettek a baloldali kampányfinanszírozás során
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a baloldali pártok tiltott külföldi finanszírozása ügyében a Nemzeti Adó- és Vám...
Új trükkel lopják a Facebook fiókokat
Útkarbantartók közé csapódott egy kocsi Baltimore-ban, hatan meghaltak
Két prostituált élete végéig szóló ingyen szexet ajánlott a sztárjátékosnak
Századvég: Vékony határvonal húzódik a bejelentett lobbitevékenység és a korrupciós befolyásolási kísérletek között
Szennyvízcsatornába szorult gyerekeket kellett kimenteni New Yorkban