Szijjártó Péter: az ellátásbiztonság garantálásához szükséges a magyar-román energetikai együttműködés

Románia a jövőben nemcsak tranzitútvonalként, hanem származási országként is szóba jöhet a magyar földgázellátást illetően, Magyarország érdekelt abban, hogy mielőbb döntés szülessen a fekete-tengeri mezők kitermeléséről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a magyar földgázellátás biztosításához az elkövetkező időszakban jó együttműködésre lesz szükség a két ország között, ami szerencsére jelenleg is adott.

Kifejtette, egyrészt az azerbajdzsáni források bevonásához tranzitországként szükség lesz Romániára. A tervezett évi kétmilliárd köbméternyi földgáz importjához az alap adott, ugyanis a magyar-román összeköttetés kapacitását 2,5 milliárd köbméteresre bővítették - mutatott rá.

Másrészt Bukarest döntést hozott a jövőbeli fekete-tengeri kitermelési helyszínek összekötéséről az elosztóközpontjukkal, onnan pedig már van vezeték hazánk irányába - tette hozzá.

A jövőben Románia számunkra nemcsak tranzitországként jön szóba a földgázszállítás tekintetében, hanem forrásországként is. Tehát mi érdekeltek vagyunk abban, hogy minél előbb megszülessen a döntés Romániában arról, hogy a Fekete-tengerről kitermelik a földgázt, és az el tudjon jutni majd Magyarországra

- jelentette ki.

Szijjártó Péter ezután kitért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati szerepvállalására, ami számos területen hozzájárult a magyar-román együttműködés fejlesztéséhez. Örömét fejezte, hogy a román vezetés képviselői "kifejezetten pozitívan, megbecsüléssel" beszélnek a pártról és politikusairól.

Mi az itt élő magyar nemzeti közösségre erőforrásként, hídként tekintünk, amely Magyarország és Románia együttműködésének fejlesztésében folyamatosan segítségünkre van

- fogalmazott.

Hozzátette, hogy Romániában a sport, a környezetvédelem és az európai uniós fejlesztések terén jelentős előrelépések történtek, amiben a magyar miniszterek komoly szerepet játszottak.

A miniszter kiemelt stratégiai érdeknek nevezte a kétoldalú együttműködés folyamatos fejlesztését, rámutatva, hogy a két szomszédos országot az egymilliós romániai magyar kisebbség mellett mára az energiabiztonsági és gazdasági kapcsolatok is szorosan összekötik.

Aláhúzta: tavaly, 12 milliárd euróval, hatalmas rekordot döntött a kereskedelmi forgalom, és mára Románia lett Magyarország harmadik legfontosabb exportpiaca, ezért is fontos a szállítási útvonalak folyamatos kiépülése és fejlesztése.

A mostani nemzetközi geopolitikai feszültségek és válságok közepette a két ország sorsa összekötődik az energiabiztonság és a gazdasági együttműködés terén is

- fogalmazott.

Üdvözölte a megállapodást a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat 2030-ig történő átadásáról. Emlékeztetett, hogy 2015 előtt nem volt autópálya-összeköttetés a két ország között, ezért még akkor megegyeztek, hogy ötévente építenek egyet.

Elmondta, az sikerült 2015-ben és 2020-ban, valamint előkészítés alatt van a 2025-ös siker is. Most pedig arról is megállapodás született, hogy a Budapest-Békéscsaba gyorsforgalmi utat elviszik a határig, így az Nagyszalontától délre becsatlakozhat a romániai gyorsforgalmi úthálózatába - tudatta.

Bejelentette, hogy megállapodtak a magyar-szerb-román hármashatárnál lévő magyar-szerb átkelőhely oly módon történő átalakításáról, hogy az hármas átkelési lehetőséget teremtsen Kübekházánál.

Forrás: MTI

2023. április 04. 13:42
Rengeteg fotelszakértőt szült Suhajda Szilárd tragédiája, Pintér László üzent a bírálóknak
A hegymászó szakújságíró a hétfői Mokkában világossá tette, először tájékozódniuk kellene azoknak, akik Suhajda Szil...
Karóval szétverte, majd megfojtotta a terhes nőt a nyírkátai rém - videóval
A 34 éves asszony a férfi kisbabájával volt állapotos. A gyilkos a felismerhetetlenségig szétverte az áldozat fejét.
Méteres lángokkal égett egy kocsi a 8-as főúton, durva videó érkezett
Az utasok mindenüket hátrahagyva menekültek.
Izomautóval ölt egy részeg fiatal nő Kiskunhalasnál - videóval
Többször is próbálták újraéleszteni a férfit, de nem sikerült.
Csontokat találtak a veszprémi patak medrében - Fotók
Kirándulók bukkantak a csontvázra Veszprémben.
Mi is szoktunk veszekedni!
Akár veszélyes is lehet egy párkapcsolatra, ha a szerelmeseknek még a munkahelye is azonos. Nem minden párnak való u...
Figyelem, ki ismeri?
Ki ő, ki ismeri? Teszik fel a kérdéseket egymásnak az emberek. A közösségi médiában is futótűzként terjedt a hír az ...
6 évig élt együtt anyja holttestével, hogy havonta felvehesse a nyugdíját
Eljárás indult a férfi ellen.
A király él!
A fiatalok is tele torokból éneklik a Király számait, amik most reneszánszukat élik. Zámbó Jimmy nimbuszát testvérei...
Kitört a kommentháború
Kitört a kommentháború a magyar hegymászó tragikus halálával kapcsolatban. Mindez azután történt, hogy feladta Suhaj...
Mindössze 17 évesen világbajnok lett Márton Luana
Szijjártó Péter: Magyarország a nyugat-balkáni békében érdekelt
Ezért halhatott meg Suhajda Szilárd a Mount Everesten
A Fradi női csapata is útban van a bajnoki cím felé
Egyre inkább eldurvul a vita Zámbó Krisztián és Peter Srámek között