Szijjártó Péter: A nyugat-balkáni országok uniós integrációja hozzájárulna Európa biztonságához

A nyugat-balkáni országok európai integrációja hozzájárulna ahhoz, hogy fokozzuk az európai biztonságot - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban, ahol a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés csúcstalálkozóján vett részt.

2022. szeptember 02. 12:49

Mint mondta: az Ukrajnában dúló háború, illetve az energiaellátásra tett pusztító hatása olyan körülményeket teremt Európában, amelyek a kontinens és az Európai Unió katasztrofális meggyengüléséhez vezetnek. Hozzátette: "az Európai Unió vezetői nem voltak képesek megakadályozni azt, hogy az európai emberek fizessék meg a háború árát, amelyért semmiképpen sem terheli őket felelősség". A miniszter úgy folytatta: meg kell vizsgálni azt, hogyan kerülhetők el a további problémák, illetve a háború további pusztítása. "Egyértelművé kell tenni, hogy - jobban, mint valaha - a bővítési politikának kell lennie az EU legfontosabb politikájának. Egyszerűen fogalmazva Európának mindenképpen szüksége van a Nyugat-Balkánra" - szögezte le Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy az ukrajnai háború globálisan is rendkívül súlyos hatással van az élelmiszerellátás biztonságára, több száz millió embert fenyeget az a veszély, hogy nem jut elég élelmiszerhez. "Tudjuk, hogy az éhezés előmozdító tényezője lehet a migrációnak, és számíthatunk további migrációs hullámokra. Sajnálatos módon az első jelei ennek már megmutatkoztak a határainkon, ahol új szintre lépett a migránsok és az embercsempészek agressziója" - közölte.

Egyben nagyrabecsülését fejezte ki Törökországnak, amely az egyetlen sikeres kezdeményezést tette, hogy közvetítsen Oroszország és Ukrajna között, valamint Szerbiának, amely jelentős erőfeszítéseket tett, hogy a két ország közötti határszakaszt megvédje. "Annak érdekében, hogy elkerüljük az olyan forgatókönyveket, amelyekkel 2015-ben szembesültünk, koordinált cselekvésre van szükség a nyugat-balkáni országokkal" - húzta alá, majd rámutatott, hogy éppen ezért a térségbeli országok európai integrációja elősegítené azt, hogy Európa ne legyen kettős - déli és keleti - biztonsági nyomásnak kitéve.


Az energiabiztonságról szólva Szijjártó Péter kiemelte, hogy "Magyarország rendkívül nagy bajban lenne, ha nem építettük volna ki a Török Áramlatot együtt Törökországgal, Bulgáriával és Szerbiával". Ehhez kapcsolódóan közölte, hogy az energiaellátás nem politikai kérdés, ha "nem építettük volna meg ezt a csővezetéket, akkor nagyon nagy bajban lennénk, mert ha megnézzük az európai csővezetékeket, akkor ez az egyetlen biztonságos tranzitútvonal, és az egyetlen megbízható tranzitútvonal, hiszen mindannyian tisztában vagyunk a folyamatos turbulenciákkal, problémákkal, megszakításokkal és a csökkentett volumenekkel a nyugati és az északi szállítási útvonalak esetében". Mint mondta: a Nyugat-Balkán biztonságos és megbízható tranzitot biztosít az energiaellátás biztonsága szempontjából.

Szijjártó Péter arra is rámutatott, hogy "az európai gazdaság szenved", hiszen éppen csak véget ért a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború máris ismét "padlóra küldte" Európát. "A közös piac kiterjesztése mindenképpen a segítségünkre lenne" - tette hozzá, majd Magyarország példáját hozta fel, amely az utóbbi évtizedben 87 százalékkal növelte a kereskedelmi forgalmát a belgrádi csúcstalálkozón jelen levő országokkal.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is közölte, Magyarország nem ért egyet az Európai Unió bővítési politikájával, ha Budapesten múlna, a nyugat-balkáni országok már az EU tagjai lennének. Ezt szem előtt tartva "Magyarország készen áll arra, hogy csatlakozzon egy szorosabb együttműködéshez a Nyitott Balkán kezdeményezés országaival" az energiaellátás, az energiacsere és az élelmiszerellátás biztonságának a megvalósítása érdekében. A Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezést Szerbia Észak-Macedóniával és Albániával közösen indította, célja a gazdasági kapcsolatok erősítése, illetve az emberek, az áru és a munkaerő szabad mozgásának elősegítése a tagországok között. A találkozón a kezdeményező országok vezetői mellett részt vett a boszniai és a montenegrói miniszterelnök, valamint a török külügyminiszter.

Forrás: MTI

Gyermekekre nagyon veszélyes terméket hívott vissza egy áruházlánc
A népszerű termék májkárosító és rákkeltő anyagot tartalmazhat.
Eszméletlenre vert egy 3 éves gyereket, majd kést ragadott a borsodi férfi
Minden ok nélkül bántalmazta a gyermeket, aki eszméletlen állapotban feküdt az udvaron anyja visszaérkezésekor.
Áll a bál: Pedofília és nemi erőszak miatt kell felelni egy parlamenti képviselőnek
A baloldali politikus egy kiskorú fiúval kerülhetett közeli kapcsolatba.
Digitális oktatás közben zaklatta szexuálisan lányát, mindenki élőben látta
A diák tanára és 39 osztálytársa is szemtanúi voltak az esetnek.
Hirtelen összeesett egy tanárnő, azonnal mentőt hívtak hozzá
A fiatal nő minden előzmény nélkül egyszer csak összeesett.
Babázni akar, visszavonul
Már nyolc hónaposak Rúzsa Magdolna hármasikrei. Lujzát, Zalánt és Kevét szeptember végén meg is keresztelték, amit a...
Kamikaze autós tartotta rettegésben a közlekedőket Balatonfőkajárnál - videó
Csupán az egyik sofőr lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt tragédia.
„Vágyom már a szerelemre”
Vágyik a mindent elsöprő szerelemre és szeretne már családot alapítani. Zimány Linda ügyvédi karrierje csúcsán van, ...
50 évesen lett nagy családja
Besenczi Árpád vajon mit csinált 49 éves koráig? Nem telt el olyan sok idő azóta és közben megnősült, majd pikk-pakk...
Bravúr: 100 kilót fogyott az énekesnő
Házasság, emberrablás, válás. Az egykori Fekete Vonat mindhárom tagja megélt csúcsot és mélységet is bőven az elmúlt...
Súlytalanságban is fogyasztható űrpezsgőt fejlesztettek ki
Éjjel is lát a Xiaomi biztonsági kamerája
A spanyol világbajnok focista lett a Leverkusen új edzője
Orbán Viktor elutazott Prágába a rendkívüli EU-csúcsra
Újabb űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra