Szijjártó Péter: A kormány visszautasítja az orosz narratíva használatával kapcsolatos vádakat

Magyarország kormánya felháborítónak tartja és határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz narratívát használná az európai uniós szankciók kapcsán - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

 

2022. november 14. 15:15

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az EU-s külügyi tanácsülés szünetében, hogy az ukrajnai eseményekről és azok kihatásáról "érzelmektől túlfűtött, ideologikus vita zajlott, ahol a józan észnek és a racionalitásnak nem sok terepe maradt".

"Felesleges és mesterségesen kialakított versenynek" nevezte azt az összevetést, hogy az Európai Unió elegendő támogatást nyújt-e Ukrajnának az Egyesült Államokhoz képest.

Ennek kapcsán rámutatott, nincs olyan gazdaság a világon, amely a szankcióktól annyira szenvedne, mint az EU, ahol az egekbe szökött az infláció. "És azt is pontosan tudjuk természetesen, hogy ebből ki az, aki profitál" - mondta.


Szavai szerint az elrendelt büntetőintézkedések ráadásul legkevésbé sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem segítettek hamarabb véget vetni a háborúnak, azonban hétfőn már voltak, akik "ennek az érvelésnek a meglétét is vitatták".

Szijjártó Péter kiemelte: az esetleges kilencedik szankciós csomagról szóló vitában "egyesek egészen odáig elmentek, hogy azt mondták, hogy akik arról beszélnek, hogy a szankciók nem működnek, azok az orosz narratívát használják".

"Ez felháborító, ezt a lehető leghatározottabban vissza kell utasítani" - hangsúlyozta.
"Lehet, hogy ezt mások nem értik, de minket nem érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok arról, amit mondunk. Az sem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit mondunk és gondolunk. Minket egy dolog érdekel, hogy a saját nemzeti érdekeinken keresztül tudjunk nézni minden létező kérdést" - húzta alá.

"Igenis két lábbal kell állni a földön (...) Igenis látni kell, hogy a szankciók rendkívüli károkat okoznak az európai gazdaság működésének" - vélekedett.

A miniszter kijelentette, hogy nincsen legitimitása az arról szóló érveléseknek, hogy miért ne legyenek közvetlen vagy közvetett egyeztetések a háború résztvevői között.

"Békére van szükség, béketárgyalások kellenek, ehhez pedig a háborúban részt vevőknek igenis beszélniük kell egymással, mégpedig minél előbb" - figyelmeztetett.

A tervezett ukrajnai finanszírozási segélyprogrammal kapcsolatban megismételte, hogy Magyarország kész folytatni Kijev támogatását, azonban kizárólag kétoldalú alapon, a közös európai hitelfelvételhez nem fog hozzájárulni.
"A közös jövő nem a közös adósság irányába van" - mondta.

A fotó illusztráció (Szijjártó Péter/Facebook)

"Jóval korábban kezdtük Ukrajnát támogatni, mint azok, akik most Európában büszkén Ukrajna legjobb barátaiként állítják be magukat" - tette hozzá.

Szijjártó Péter érintette az EU és az afrikai országok közötti együttműködésről szóló napirendi pontot is. Kiemelte, hogy a kontinens, s azon belül különösen Magyarország is kettős nyomás alatt áll, keletről a háború, délről az illegális bevándorlás miatt.

Mint közölte, meg kell védeni a határokat, keményen fel kell lépni az európai országok szuverenitását megsértő embercsempész-hálózatokkal szemben, illetve támogatni kell az afrikai államokat a migráció kiváltó okainak felszámolásában.

A földközi-tengeri migránsmentő hajókról szólva úgy fogalmazott, hogy "akik ezeket a hajókat emberi jogi hivatkozással üzemeltetik, azok nem mások, mint embercsempész-hálózatok".

Újságírói kérdésre válaszolva pedig "politikai zsarolásnak" minősítette azt a határozatot, amelyben a német szövetségi parlament előző héten támogatta, hogy az EU 7,5 milliárd euróval kevesebb pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt.

Forrás: MTI

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Galambos Lajcsi a börtönbüntetésről, szerinte a játszmának még nincs vége
Először állt kamera elé az ítélet kihirdetése után. A legjobb esetben is további 14 hónapot kellene a rácsok mögött ...
Halállal végződött a buli, kést ragadott a 60 éves miskolci férfi
A helyszínen elfogták a rendőrök azt a férfit, aki egy kazincbarcikai hétvégi házban halálra szúrta ismerősét.
Kizuhant egy 13 éves fiú az egyik egri iskola emeleti ablakán
Kiesett az iskola ablakán, hat métert zuhant egy 13 éves fiú Egerben. Az eset még csütörtökön történt, a Tények pént...
Bajba került egy 1 és egy 5 éves gyerek a fővárosban, rendőrök siettek
A budapesti rendőrök egy 1 és egy 5 éves gyermeket, valamint azok szomszédját kísérték le egy XV. kerületi lakásból.
Szervezett bűnözés gyanújával őrizetbe vettek egy ügyészt
Szervezett bűnözés gyanújával a montenegrói rendőrség őrizetbe vette Sasa Cadjovic különleges ügyészt - közölte a mo...
Magyarországon is tarol a világ egyik legnépszerűbb ingyenes játéka
Gyilkosság történt Kazincbarcikán
Eladó London legkisebb lakása: egy csatornán úszó acéldoboz
Bekövetkezett, amitől mindenki félt: itt van Putyin bejelentése
Végignézte, ahogy élve elég a saját testvére