Szijjártó: Magyarország és Ciprus egyetért a legfontosabb uniós kérdésekben

Magyarország és Ciprus azonos álláspontot képvisel a legfontosabb európai uniós kérdésekben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Nikosz Hrisztodulidesszel, a Ciprusi Köztársaság külügyminiszterével.

2021. október 19. 10:43

Szijjártó Péter azt mondta: a két ország a migrációval, az unió Nyugat-Balkán irányú bővítésével, az európai energiaellátás kérdésével és a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodik.

Magyarország és Ciprus közvetlenül találkozik a migráció jelenségével: folyamatosan érkeznek a migránsok Ciprusra és Magyarország déli határán is egyre nő a nyomás - közölte.

Kiemelte: ha Brüsszel folytatja a migrációs politikáját, az EU külső határainál lévő országokban nehéz helyzet alakulhat ki. "Itt az idő, hogy az unió végre tiszta beszédet alkalmazzon és Brüsszel befejezze azt a kétszínű politikát, amelyet a migránsok egyértelmű meghívásként értelmeznek" - mondta, hangsúlyozva: világosan kell beszélni a határok megvédésének fontosságáról, amely nem emberijogi, hanem biztonsági kérdés.

A miniszter elképesztőnek tartja, hogy az emberi jogi szervezetek és NGO-k nyomás alá helyezik a líbiai kormányt, mert az lépéseket tesz a határok megvédéséért.


Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Ciprus és Magyarország is támogatja az Európai Unió nyugat-balkáni irányú bővítését. Ha nincs bővítés, felborulhat a stabilitás a térségben, amivel a migráció egyik fontos szárazföldi útvonala válna "szabad prédává" - hívta fel a figyelmet.

Beszámolt arról is, hogy Magyarország biztonságban van, mert hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött, de minél több gázforrásra számíthat az ország, annál nagyobb a biztonság, ezért az ország odafigyel a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló gázkutatásra és megfigyelői pozíciót kért az Észak-Mediterrán Gázfórumban. Ennek köszönhetően ha a gázkitermelés megkezdődik a térségben, 2023-tól reálissá válik az új gázforrás bevonása a magyar energiamixbe - tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország és Ciprus szerint a koronavírus elleni vakcina nem politikai és nem ideológiai kérdés, hanem az emberi élet megmentésére szolgáló eszköz, ezért a két ország nyáron együttműködési megállapodást kötött az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.

A két ország között a turisztikai forgalom folyamatossága továbbra is biztosított, nem léptetnek életbe korlátozásokat az állampolgárokkal szemben - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter elmondta azt is: sok ciprusi hallgató tanul magyarországi egyetemeken és majdnem háromezer magyar él Cipruson.

 
Az eseményen Szijjártó Péter és Nikosz Hrisztodulidesz nyilatkozatot írt alá a két ország közötti diplomáciai konzultációról.

Nikosz Hrisztodulidesz kiemelte: a dokumentum aláírása megalapozza a két ország közötti együttműködés folytatását, és biztosítja, hogy Magyarország és Ciprus képviselői a jövőben is találkozzanak és megbeszélést folytassanak az országokat érintő problémákról.

Fontos a két ország közötti turizmus, az együttműködés a migrációs és a klímakérdésekben - tette hozzá, egyetértve Szijjártó Péterrel abban is, hogy szükség van az unió nyugat-balkáni bővítésére.

A ciprusi külügyminiszter azt mondta: vannak területek, amelyekben nem teljesen ért egyet a két ország, de a diplomáciai kapcsolatban felmerült kérdésekben minden tekintetben elvi egyetértés van.

A migráció kérdését senki nem használhatja jogtalanul, ezzel problémát okozva egy másik országnak - hangsúlyozta.

Nikosz Hrisztodulidesz beszélt arról is, hogy Törökország akadályokat gördít Ciprus elé a földközi-tengeri problémák megoldásában, megsértve a légteret és a tengeri határokat is. A ciprusi külügyminiszter arra kérte Magyarországot, hogy közös fellépéssel hassanak a harmadik országokra, hogy ne engedjék meg ezt Törökországnak.

MTI/Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor: Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Aláírtuk! Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj – írta Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kedden.
Túrázó kislányt és nőt is molesztált a perverz férfi
Az erdőben lesett gyanútlan áldozataira az elvetemült férfi, akik közül az egyik egy gyereklány volt.
Úgy tűnik a pofátlanságnak nincsenek határai
A fővárosban nem mindennapi jelenetet rögzített egy autó fedélzeti kamerája.
Összebújt Tóth Andi és Andrei Mangra, itt a bizonyíték
Tóth Andi és barátai összegyűltek egy hangulatos karácsonyi főzőcskézésre, a videók alapján pedig igazán jól érezhet...
Egy 3500 éves ritka kincs a Nemzeti Múzeum új műtárgya
Egy 3500 éves, 18 karátos aranyból készült karperec a Magyar Nemzeti Múzeum új műtárgya.
Majdnem agyonverte élettársát - Tények 18.00
A férfi részegen csaknem három órán keresztül ütötte és rúgta áldozatát... További részletek a Tényekben 18.00-kor a...
A baloldal nyíltan Brüsszel és az LMBTQ-aktivisták oldalára állt
Az MSZP-s Ujhelyi István szerint „hülyeség” a gyermekvédelmi népszavazás, amellyel a baloldal nyíltan támogatja a ki...
Ismét lecsaptak New Yorka-ra, lángba borult a város egyik látványossága
Felgyújtották Manhattan egyik jelképét, a rendőrség egy férfit még a helyszínen elfogott.
Amilyen alacsony volt a keréknyomás, olyan magas volt a véralkoholszint – videón a részeg sofőr komédiája
Az egy órán át tartó kerékcserét még a némafilmes korszak királya, Charlie Chaplin is megirigyelte volna, a részeg f...
Házkutatást tarthatott a NAV egy Cseh Katalinhoz köthető telephelyen
A NAV Vácott csaphatott le a momentumos politikus cégügyeihez kapcsolódó egyik telephelyen.