Szentkirályi Alexandra: A kormány egy olyan társadalomért dolgozik, amelyben a fogyatékos és az ép ember egyaránt megtalálja a helyét

A kormány egy olyan társadalomért dolgozik, amelyben a fogyatékos és az ép ember egyaránt megtalálja a helyét - mondta a kormányszóvivő hétfőn Budapesten, a Vakok Iskolájának pékműhelyében a fogyatékossággal élők közelgő világnapja alkalmából.

 

2022. november 28. 14:57

Szentkirályi Alexandra hozzátette, ezt az elvet az alaptörvényben is több ponton rögzítették.
A magyar társadalom elkötelezett a fogyatékos emberek védelme és a társadalmi esélyegyenlőség elősegítése mellett - fogalmazott.

Kifejtette: a kormány kiemelt feladata, hogy elősegítse a fogyatékos emberek számára a minél teljesebb élet lehetőségét, és biztosítsa a speciális igényeikhez igazodó lehetőségeket akár az oktatásról, az egészségügyről vagy a munkaerőpiacról van szó.

Úgy értékelte: ennek meg is van az eredménye, hiszen "fogyatékos embertársaink szállítják nekünk a különböző kiemelkedő eredményeket, legyen szó a kultúra, a sport, a tudomány területéről", és a családi életben, a mindennapokban is sikeresen helyt tudnak állni.

Emlékeztetett: az elmúlt 10 év alatt 800 millió forinttal nőtt a fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek költségvetési támogatása, a fogyatékosságügyi szervezetek és a kormány között pedig folyamatos az együttműködés, aminek köszönhetően megvalósult a közügyek akadálymentes gyakorlása is.

Példaként említette, hogy a kormányinfókon évek óta van jelnyelvi tolmácsolás, de a mostani nemzeti konzultációt is akadálymentessé tették.

Beszámolt arról is, hogy világszinten 600 millió ember él valamilyen fogyatékossággal, Magyarországon mintegy egymillióan érintettek.

A kormányzati politika fontos megállapítása az, hogy ha "munka van, minden van" - mutatott rá a kormányszóvivő, aki fontosnak nevezett minden olyan kezdeményezést, amely szakmát tud adni a fiatalok kezébe.

A fotó illusztráció (MTI)

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) kezdeményezése volt, hogy - az idén szombatra eső - világnapon az éttermeikben elfogyasztott ételekért kapott pénzösszeget támogatásra fordítsák.

Hozzátette: aki SVÉT étteremben eszik szombaton, az maga is segíti azt a programot, amellyel a Vakok Iskolájának pékműhelyében tanulókat támogatja továbbképzéssel.

Arról is beszélt, hogy a helyesen értelmezett gondoskodás és gondoskodáspolitika közösségi műfaj, az együttműködés műfaja. Ezért is keresnek olyan szereplőket, akik abban tudnak segíteni, hogy az állam gondoskodására szorulók élete kiteljesedhessen, amihez kellenek civilek, gazdasági szereplők, egyházak és önkormányzatok, amelyek közösen teremtik meg az integráció feltételeit.

Ruprecht László, a SVÉT elnöke ismertette: az éttermek bevételük egy részét ajánlják majd fel, az összegyűlt, és a SVÉT által kipótolt összegből pedig januártól Szabadfi Szabolcs (Szabi A Pék) fog továbbképzést tartani az intézményben tanuló diákoknak.

Somorjai Ágnes, a Vakok Iskolája intézményvezetője ismertette: intézményük komplex, óvodától a szakiskoláig, 3 éves kortól 25 éves korig foglalkozik gyerekekkel és fiatalokkal. A pékműhely a szakiskolájukhoz tartozik, 2 éves képzés keretében sütőipari és gyorspékségi munkásokat képeznek.

Két osztályban 6-an, illetve 8-an vesznek részt, akik - a korábbi tapasztalataik alapján - jól el fognak tudni helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

December 3. a fogyatékos emberek nemzetközi napja: az ENSZ 1992-ben döntött megtartásáról, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira.

Forrás: MTI

A postás rúgta rá az ajtót Ernő bácsira, már majdnem két napja a földön feküdt
Az idős úr napok óta nem adott magáról életjelet, Borgulya Tamás pedig ki akarta deríteni, mi történhetett.
Közúti igazoltatás közben sérült meg egy rendőr, videón, ahogy egy ámokfutó majdnem átmegy rajta
A járőrt láb-, váll- és hátsérülésekkel szállították kórházba.
Gyilkosnak adta ki óbudai lakását egy férfi, vérfürdővel végződött az elszámolás
A hidegvérű óbudai gyilkossal szemben most zárult le az eljárás.
A reptéren hagyták babájukat a szülők, nem voltak hajlandók jegyet venni neki
A pár úgy gondolta, csecsemőjük ingyen utazhat majd.
Egyikük három kiskorú nevelt lányát, másikuk pedig saját gyerekét molesztálta
A baranyai férfit hat és fél évre ítélték el, a hevesi apa ellen pedig vádat emeltek.
Eltűntek az állatkert törpekecskéi, de mással is gyanúsítják az éhes igazgatót
Egyelőre nem tudni, hivatalosan is vádat emelnek-e ellene.
Deutsch Tamás: Elfogadhatatlan, hogy az unió cenzúrázási lehetőséget kapjon a tagállamok választási kampánya során
Elfogadhatatlan, hogy az európai uniós intézmények beleszólási, cenzúrázási, betiltási lehetőséget kapjanak bármely ...
Jósoltak a szegedi medvék: Kiderült, mikor érhet véget a tél
Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban.
Kellemetlen helyzetbe hozták Istenes Lászlót, élő adásban szembesítették az igazsággal
Nagy tévhit dőlt meg csütörtök reggel a Mokka stúdiójában.
Hódítanak az alternatív tejek, kiderült, hogy miért
A szakértő szerint az emberek életmódváltása, vagy akár egy kialakult tejérzékenység is állhat annak a hátterében, h...
Három autó ütközött össze Celldömölkön, az utat lezárták
Hónapokig titkolta Kucsera Gábor, hogy elköltözött otthonról
Kiderült, ki kezd a Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa világdöntőjének selejtezőjében
Novák Katalin: Az orosz-ukrán háborúnak mielőbb véget kell vetni
Ancelotti szerint Guardiola sem ússza meg, hogy ki ne rúgják