Sulyok Tamás: A nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetés

Megkezdődött Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalos beiktatási ünnepsége a Szent György téren. Megérkezett az új államfő a helyszínre, ahol jelen vannak a közjogi méltóságok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és felesége is.

A Budai Várban a díszzászlóalj és a gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály katonai tiszteletadásával vette kezdetét a ceremónia. A történelmi zászlók bevonulása után Kacsó Hanga népdalénekes énekelte el a Himnuszt, Kubik Anna pedig elszavalta Gyurkovics Tibor Nemzet című versét.

A történelmi egyházak áldását és a Budapesti Ügyvédi Kamara Próká-Torok kórusának előadását követően Sulyok Tamás lépett a pulpitushoz, hogy a szabad Magyarország hetedik köztársasági elnökeként köszöntse az ország polgárait.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A magyar emberek méltóságának védelmében


Megköszönte a támogatást az államfő, és elöljáróban megjegyezte: nem tervezte, hogy köztársasági elnök lesz, de az évek során megtanulta becsülni a véletlen és a kéretlen események sorsformáló erejét.

– A hazát, a nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetésnek tartom. Elnökként mindig a magyar emberek méltóságának a védelmezője akarok lenni – jelentette ki Sulyok Tamás, és méltatta elődeit, akik kikövezték az utat, amin haladhat.

Minden cselekedetemmel azt az egységet szeretném kifejezni, hogy mi, magyarok, több mint ezeréves történelemmel bíró büszke európai és a jogot minden eszközzel érvényesíteni szándékozó nép vagyunk, és mindezt meggyőződésből, érzelmektől vezérelve, humorral átszőve képesek vagyunk megtenni

– jelentette ki az államfő. – Az én támaszom, életem iránytűje a jog. Ez alapján kívánok dolgozni – húzta alá. Kiemelte, hogy elnöksége alatt mindvégig a közjog talaján fog állni.

– Magyarország egy ezeréves államisággal rendelkező, a népszuverenitás alapján működő ország. A jogállamot manapság sokszor használják politikai értelemben, azonban a jogállam fogalmát úgy használom, hogy az állam működésének az egésze a jognak van alávetve. Minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető – hangsúlyozta Sulyok Tamás.

Nemzeti és európai

– Az alaptörvény pontosan fogalmaz: a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ez az egység az, amit nem lehet és nem is engedek megbontani – közölte a köztársasági elnök. Hozzátette: nem feledi, hogy honnan jött, milyen szellemi kulturális térben vert gyökeret családja és személyes élete.

Magyarságom, keresztény hitem, kulturális hovatartozásom, amely úgy nemzeti, mint európai, és úgy európai, mint nemzeti, forrásai értékeimnek. Ebből táplálkozik életem és munkám, és csak ebből a nézőpontból tudom és akarom is szemlélni a világot

– jelentette ki Sulyok Tamás.

A köztársasági elnök felidézte: a nemzetközi kapcsolatok iránt viselt nyitottságban és a külhoni magyarokkal való szoros kapcsolattartásban elődje kiváló példával járt előtte, amit ő is követne, erről az útról nem kíván letérni. Az elmúlt évek egyik legfontosabb eredményének tartja, hogy

Magyarország köztársasági elnöke nem csak lelki, hanem közjogi értelemben is felelős határon innen és túl honfitársaiért, és ennek határozottan eleget kíván tenni.

– Sorsközösségünkből adódik, ezért kiemelten fontos számunkra a szomszédainkkal, regionális partnereinkkel való jó kapcsolat, valamint együttműködés a visegrádi országokkal. Együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével – mutatott rá Sulyok Tamás, és kiemelte a rászorulók, az önhibájukon kívül bajba jutottak támogatását, akik mindig számíthatnak rá.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy hazánk megkérdőjelezhetetlenül a nyugat része.

– Európaiságunk Szent István döntése volt, amit nemzedékek sora erősít meg, mind a mai napig. Mi magyarként forrtunk össze Európa sorsával, és mindaddig tudjuk erősíteni a kontinenst, míg ezt magyarként tehetjük. Európa jövője nem csak rajtunk múlik, hanem minden országon. Kiemelten fontos, hogy a bizonytalanságban, mi, magyarok, álljunk biztos lábon – szögezte le Sulyok Tamás.

A jó élet, a biztonság és a szabadság kiteljesedése szerinte akkor lehetséges, ha a polgárok és az állam célja közös.

– Az államnak szolgálnia kell a polgárokat. Ha egy állam büszke az erényeire, akkora a hibáit is vállalnia kell. Bizalom nélkül nincs állam, gazdaság és jogrendszer sem. Arra fogok törekedni, hogy a kölcsönös érdeklődést, megértést és a tisztelet biztosítsam – húzta alá Sulyok Tamás.

– Családjaink békéje és országunk stabilitása rajtunk áll. Köztársasági elnökként minden cselekedeteimmel azért fogok dolgozni, hogy mi, magyarok, örökségünkhöz hűen, büszkék lehessünk majd történelmünk előttünk álló, 21. századi fejezeteire is. Eskümhöz és meggyőződésemhez hűen, az alaptörvény által számomra biztosított keretben, minden tudásommal és erőmmel szolgálni fogom hazámat és nemzetemet – zárta gondolatait Magyarország köztársasági elnöke.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Sulyok Tamás március 5-én lépett hivatalba. Az Országgyűlés február 26-án választotta meg köztársasági elnöknek, miután elődje, Novák Katalin a kegyelmi ügy miatt lemondott. A szavazás után a megválasztott államfő ünnepélyesen letette a hivatali esküt.

Az új köztársasági elnök első lépése az volt, hogy hivatalba lépése napján aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról hozott parlamenti döntést. Sulyok Tamás szerdán találkozott Orbán Viktorral a Sándor-palotában. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte: a kormányfő és a köztársasági elnök rendszeresen fognak konzultálni egymással a Magyarország szempontjából legfontosabb geopolitikai, európai és belföldi ügyekről.

Forrás: Magyar Nemzet

2024. március 10. 16:38
Holttestre bukkantak a Hernádban Bőcsnél, a lakosság segítségét kéri a rendőrség
Részletes személyleírást adtak.
Teherbe esett egy 55 éves színésznő, 24 éves rajongója az apa
A leendő apuka már egészen kisgyerekként tudta, hogy ennek meg kell történnie.
Agyon lőtte, "jól tette", hősként ünneplik a 85 éves nénit
A rendőrség nyilatkozata szerint jogos volt az idős nő önvédelme.
Sejtelmes üzenettel köszöntötte kedvesét Tóth Gabi: „Sz…”
Az énekesnő megható sorokba foglalta érzéseit.
Kivételes repülős élményben volt része a Korda házaspárnak
A külföldi utasok értetlenül figyelték a történteket.
Milyennek látnánk Európa arcát?
Arcok, akik egész Európát szimbolizálják Till Brönner lencséjén keresztül. Még a tárlat berendezése közben találkozt...
Tények Plusz adás, 2024. április 12., péntek
EZT SENKI SE TUDTA! - Karrierje csúcsán padlón volt, tizenegyszer elvetélt, most exkluzív interjút adott nekünk Sütő...
Ne félj, segítek!
Az ország szinte minden részéről érkeznek a családok a budapesti kikötőbe, de ez az ünnepség most nem a hajókról és ...
Spanyolország, jövünk!
Kezdetét vette a La Liga Experience. Gelencsér Tímea és Bognár Domonkos pedig már a helyszínen tartózkodik, egészen ...
Zavarba ejtően sokat mutat az amerikai atléták olimpiai dressze, kiborultak a sportolók
Felmerülhet a kérdés, hogy ezekkel vajon egy új Baywatch filmet forgatnak, vagy valóban sportolni fognak benne a lán...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.