Sokmilliárdnyi költést felügyelhet diploma nélkül Hajnal Miklós

Karácsony Gergely javaslatára az a Hajnal Miklós vezeti a Budapesti Közlekedési Központ felügyelőbizottságát, aki korábbi állítása ellenére semmilyen felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik. Pedig Budapest Főváros Önkormányzatának egyik legfontosabb vállalata felügyelőbizottsága a törvényes működést és a takarékos gazdálkodást hivatott ellenőrizni. Nem véletlen tehát, hogy Hajnal Miklós előtt mindig jogi vagy közgazdasági diplomával, sokszor doktori fokozattal is bíró szakemberek töltötték be ezt a pozíciót.

2022. február 23. 07:57

A BKK naponta több mint 2000 tömegközlekedési járművet indít útjára, amelyekre több mint négymilliószor szállnak fel az utasok. Egyedül a 4-es és 6-os villamosokat közel 350 ezerszer használják egy átlagos munkanapon. Egy év alatt pedig több mint 1,5 milliárd utas veszi igénybe a BKK járatait.

A cég mintegy 1500 embert foglalkoztat, és hatalmas összegek fölött diszponál. Évente nagyságrendileg 200 milliárd forintos bevétele van. Ezért is köteles a Főváros a BKK gazdálkodását ellenőrző felügyelőbizottságot működtetni, amelynek jogi, közgazdasági és pénzügyi, vállalatirányítási kérdésekben kell állást foglalnia. A felügyelőbizottságnak a BKK törvényes és hatékony működésének ellenőrzése a feladata, meg kell tárgyalnia a cég minden jelentős jogi, közgazdasági, pénzügyi, műszaki, fejlesztési, beszerzési és szerződéskötési ügyét. Át kell tekintenie és véleményeznie kell a BKK üzleti tervét és éves pénzügyi beszámolóját.

Az elnök feladata biztosítani, hogy szakmailag alapos, tényeiben és számaiban helytálló, teljes körű előterjesztések készüljenek a felügyelőbizottság számára. Ezeket ő terjeszti a bizottság elé, ő vezeti az üléseket, és ő gondoskodik a felügyelőbizottsági határozatok végrehajtásáról.

MINDEHHEZ KÉPEST MEGLEPŐ, HOGY KARÁCSONY GERGELY JAVASLATÁRA TAVALY JÚNIUS ÓTA AZ A HAJNAL MIKLÓS A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG ELNÖKE, AKI NOHA KORÁBBAN TÖBBSZÖR IS AZT ÁLLÍTOTTA, HOGY VÉGZETT KÖZGAZDÁSZ, NINCS OLYAN SZAKIRÁNYÚ KÉPESÍTSE, AMI EGY ILYEN JELENTŐS FELADAT ELLÁTÁSÁRA ALKALMASSÁ TENNÉ. SŐT, BÁR TÖBBSZÖR IS KÖZGAZDÁSZNAK MONDTA MAGÁT, KIDERÜLT, HOGY SEMMILYEN FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGGEL NEM RENDELKEZIK.

 

Fotó: MTI/Mónus Márton

Ráadásul Hajnal Miklós – aki felügyelőbizottsági elnöki minőségében havi bruttó 502 200 forint javadalmazásban részesül – a saját önéletrajza szerint sem rendelkezik olyan komoly munkahelyi, vezetői tapasztalattal, ami megfelelő előszoba lehetett volna számára egy ilyen komoly megbízatáshoz.

A mindössze 26 éves Hajnal Miklós kinevezésének fonákságát mutatja az is, hogy a BKK felügyelőbizottságának elnökeként például annak a Draskovics Tibornak a munkáját kellene ellenőriznie, aki nála 40 évvel idősebb, jogi diplomával és adótanácsadói képesítéssel is rendelkezik. Draskovicsnak jelentős vezetői és munkatapasztalata is van. Volt banki vezérigazgató, nagy könyvvizsgáló cég vezetője, miniszterelnöki kabinetfőnök és miniszter, valamint az MVM elnökeként és nagy nemzetközi projektek irányítójaként is tevékenykedett.

Hajnal Miklós felügyelőbizottsági elnökké való kinevezése azért is volt szokatlan lépés a főpolgármester részéről, mert korábban soha nem fordult elő, hogy diploma nélkül töltse be valaki ezt a tisztséget. Az eddigi elnökök mind diplomások, esetenként doktori fokozattal is rendelkező személyek voltak – írta meg az Index.

Az Index a témában megkereste a fővárost, hogy megtudják Karácsony Gergely miért nem tartja szükségesnek, hogy a BKK felügyelőbizottsági elnökének a korábbi évekhez hasonlóan legyen szakirányú felsőfokú végzettsége és a vezetői feladathoz illő munkahelyi, vezetői tapasztalata?

A lap Hajnal Miklóst is megkereste, hogy megkérdezzék, mi alapján érezte magát megfelelően képzettnek a BKK felügyelőbizottságának vezetésére, és mit gondol arról, hogy ő az egyetlen diploma nélküli, aki ezt a szerepkört eddig betöltötte.

Egyelőre nem kaptak választ a feltett kérdésekre.

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Rengeteg a lakhatatlan ház, óriási a kár
Még csütörtökön napközben is folyamatosan dolgoztak a kaposvári lakosok és a szakemberek, hogy helyreállítsák a megr...
Elszabadult a pokol egy székesfehérvári szórakozóhely előtt – Videó
Elszabadultak az indulatok a napokban egy székesfehérvári szórakozóhely előtt, ahol biztonságiakkal csaptak össze a ...
Hömpölygött a víz az utcákon a jégesőtől
Hömpölygött az utcákon az esővíz a tomboló jégeső miatt, három megyét tarolt le a hatalmas vihar szerda éjjel. Jágón...
Barátai szerint jó apa, csoda ember volt
"Jószívű, készséges, csoda ember és apuka volt." Így emlékeznek barátai Berki Krisztiánra. A temetésén sokan a könny...
Kislánya plüssével temették el Berkit
Egy plüsskutyával temették el Berki Krisztiánt, amit kislánya, Nati rakott az urnájára. Volt párja zokogott a temeté...