Rejtélyes strasbourgi tanácskozás az Európai Parlament szocialista alelnöke és a DatAdat képviselőinek részvételével

Marc Angel, az Európai Parlament alelnöki posztján Eva Kailit, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjét nemrégiben váltó szocialista politikus a nyilvános programja szerint 2022 novemberében Strasbourgban találkozott a magyar baloldal kampányát lebonyolító DatAdat képviselőivel. Az egyelőre rejtély, hogy az LMBTQ-jogok szószolója, a magyar gyermekvédelmi törvény hangos kritikusa miről egyeztetett a részben külföldről pénzelt, Bajnai Gordon-féle csapattal. Megkérdezte a Magyar Nemzet magát Angelt is, de a szocialista alelnök csak ködösített.

Marc Angel szocialista EP-képviselő naptárában egy érdekes bejegyzés szerepel 2022. november 23-án: találkozó a jogállamiság kapcsán Strasbourgban a DatAdat reprezentánsaival. A Bajnai Gordon volt baloldali kormányfő, valamint egykori kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám ex-titokminiszter nevével fémjelzett DatAdatról a közelmúltban kiderült, hogy összesen 1,8 milliárd forintnyi dollárt kapott közvetetten és közvetlenül Amerikából, az Action for Democracy nevű szervezet közvetítésével. Az összeget vélhetően a választási kampány lebonyolítására fordították, vagyis külföldi pénzen próbálták befolyásolni a voksolás végeredményét, így sérülhetett hazánk szuverenitása - írta a Magyar Nemzet pénteki cikkében.

Külön érdekesség, hogy éppen a jogállamiság kapcsán találkoztak a felek, miközben ezzel a jelszóval folytatnak boszorkányüldözést Magyarország és Lengyelország ellen, és zárnak el minket a nekünk jog szerint járó uniós forrásoktól egy gazdasági válság kellős közepén. Mindezek után felmerül a kérdés, hogy ki is Marc Angel, és miért éppen vele tárgyaltak a magyarországi baloldal kampányát lebonyolító datadatosok.

A korrupciós botrány hozta helyzetbe

A nyíltan homoszexuális luxemburgi férfi az 1990-es évek óta aktív a helyi politikában, Brüsszelbe a 2019-es EP-választásokon elért siker nyomán jutott ki. Marc Angel európai parlamenti karrierje azután ívelt fel, hogy a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után letartóztatták Eva Kaili görög szocialista képviselőt. Ekkor Angelt jelölték EP-alelnöknek az európai szocialisták, a parlament többsége meg is választotta a politikust Kaili utódjaként.

Emlékezetes, a görög képviselőnőt december elején a belga rendőrség korrupció gyanújával vette őrizetbe, és több társával együtt azóta is rács mögött van. A hatóságok szerint a csoport tagjai más országok érdekeit képviselték az Európai Parlamentben, köztük Katarét és Marokkóét, amiért több százezer eurót kaptak.
Angel egyébként 2020 óta sokat foglalkozik a magyarországi belpolitikával, az LMBTQ-lobbi lelkes támogatója, így a hazai gyermekvédelmi törvény, egyszersmind Orbán Viktor miniszterelnök hangos kritikusa. Véleményének a Facebookon is folyamatosan hangot ad. 2021 szeptemberében például az iskolakezdés kapcsán osztott meg olyan bejegyzést, amelyben sérelmezte a genderpropaganda hiányát az iskolákban.

Fotó: Marc Angel hivatalos Twitter-oldala

A magyar kapcsolat

A luxemburgi politikus találkozója a magyarországi baloldal kampányát levezénylő datadatos csapattal nem meglepő, ugyanis Angel az asszisztensén, Gúr Rolandon keresztül lényegében minden ellenzéki párttal kapcsolatot tud teremteni.

Gúr a Gyurcsány–Bajnai-korszak utolsó éveiben a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium tisztviselőjeként dolgozott a kormányváltásig, 2011-től az MSZP Európai Parlamenti delegációjának titkára, 2014 és 2019 között pedig Szanyi Tibor EP-képviselő asszisztense volt. Marc Angelt a Szanyi mellett végzett munkája révén ismerte meg, majd a képviselő tanácsadója lett 2020-tól, később pedig az alelnöki asszisztense.

Gúr Roland édesapja Gúr Nándor volt MSZP-s honatya, aki lényegében az összes DatAdat-tulajdonost jól ismeri. A politikus 2009-ben lett a szocialista párt Borsod megyei elnöke, éppen akkor, amikor az alelnöki tisztséget Ficsor Ádám töltötte be. Gúr Nándor személyesen egyeztetett Szigetvári Viktorral, aki 2013-ban az Együtt–PM formációval próbált közös baloldali szövetséget kialakítani a kormányzó Fidesz–KDNP ellenében. Bajnai Gordonnal pedig ennél sokkal régebbi, bő másfél évtizedes az ismeretség. Az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács 2006. november 17-i ülésén Bajnai kormánybiztosként, míg Gúr a földművelésügyi tárcavezető Gráf József embereként vett részt. Azt pedig már említettük, hogy Gúr Nándor fia, Roland 2010-ig szintén ennél a minisztériumnál dolgozott.

Gyurcsány, Dobrev, Kunhalmi

A volt baloldali képviselő fia révén Marc Angel folyamatos kapcsolatot tart fenn a magyarországi ellenzékkel. A közösségi médiabeli profiljain látható közös kép Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával 2021 novemberében, amikor Kunhalmi Ágnessel, valamint momentumos politikusokkal és a hazai LMBTQ-lobbi tagjaival is tartott megbeszéléseket. A képek tanúsága alapján kiváló kapcsolatot ápol Mesterházy Attilával. 2022 nyarán a Budapest Pride-on is részt vett, ahol szintén sok magyar baloldali politikussal pózolt egy közös kép erejéig.

A titokzatos Angel

Arról, hogy pontosan kik vettek részt a tavalyi strasbourgi találkozón, milyen témákat beszéltek át, valamint hogy ígértek-e bármit Angelnek vagy ő a DatAdatnak, azt magától az EP-alelnöktől kérdeztük meg. Marc Angel azonban nem árulta el, kivel egyeztetett.

A találkozó nem kapcsolódott konkrét jogalkotási vagy nem jogalkotási eljáráshoz. Adatvédelmi okokból nem oszthatjuk meg önnel, hogy a DatAdat részéről pontosan kik vettek részt a találkozón

– írta a Magyar Nemzetnek küldött válaszában az Európai Parlament alelnöke.

A politikus válasza nyomán az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben a naptárában önként bevallotta, hogy találkozott a DatAdat munkatársaival, a megbeszélés kapcsán lényegében semmilyen konkrétumot nem volt hajlandó elárulni. A Marc Angel által küldött válasz szerint a felek között a jogállamiság volt a téma. A politikus azon kérdésünkre azonban már nem felelt, hogy mi köze a DatAdatnak a jogállamisághoz.

2023. március 17. 10:14
Szúrást érzett a mellkasában, a Mokka stúdiójából azonnal kórházba vonult
A sürgősségin közölték vele, hogy valahol belül vérzik.
9 gépfegyverrel, 3 pisztollyal és több ezer lőszerrel akart Magyarországra lépni
Indítványozta a letartóztatását a Szegedi Járási Ügyészség annak az albán férfinek, aki 9 géppisztolyt, 3 pisztoly é...
Cumisüvegből itatta üdítővel négyéves kislányát egy anya, belehalt a pici
A nőt közel egy évtizednyi börtönbüntetésre ítélte a bíróság.
Fürdés közben rázta halálra az áram a nógrádi nőt
Vádat emelt a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 48 éves férfi ellen, aki szakirányú végzettség nélkül elvállalta ...
Holtan találtak egy eltűnt kétéves kislányra egy szakadék mélyén
Valóra vált minden szülő legnagyobb rémálma.
Rock and roll apuka vagyok!
Elfoglalták a színpadot a Huligánok! Nem kell azért nagyon megijedni, egyszerűen arról van szó, hogy a Hooligans bei...
A legjobbakat díjazták
Vörös szőnyeges bevonulás, az asztalokon pezsgő és eper. Akárcsak egy Oscar-díj átadó gálán. Ezt a budapesti közel s...
Talpra Zamat!
Zalán egy kilencéves, mosolygós kisfiú, akivel a sors kegyetlenül bánt. Fejlődési rendellenességgel született, fesze...
Vigyázat, cukiság!
Ül, fekszik, pacsi: a vendégségbe érkezőknek büszkén mutogatjuk, hogy a család négylábú tagja milyen új trükköket ta...
Bowlingoztak az autósok az M0-áson, kétmillió forintos a kár – Videóval
Összesen 100 terelőtáblát taroltak le a figyelmetlen sofőrök néhány óra leforgása alatt.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.