Putyin: a következő évtized lesz a legfontosabb a világháború óta

A következő évtized lesz a legfontosabb a világpolitikában a második világháború vége óta - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub moszkvai csütörtöki plenáris ülésén.

2022. október 28. 08:17

"A Nyugat osztatlan uralmának történelmi időszaka a világ ügyeiben a végéhez közeledik. Az egypólusú világ kezd a múlté lenni. Történelmi határon állunk. A második világháború vége óta valószínűleg a legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb és egyben legfontosabb évtized áll előttünk" - mondta Putyin a három és fél órás eszmecsere folyamán.

"A Nyugat képtelen egyedül uralkodni az emberiség felett, de kétségbeesetten próbálkozik vele, és a világ népeinek többsége már nem hajlandó ezt eltűrni" - tette hozzá.

Putyin szerint az Egyesült Államok a tulajdon dominanciájának megőrzésén kívül nem tud mást felkínálni a világnak. Nehezményezte, hogy a Nyugat - meglátása szerint - megpróbálja feltartóztatni a többi civilizáció fejlődését, a saját világnézetét pedig univerzálisnak tartja, amelyet az egész világ feltételek nélkül köteles elfogadni.

Azt állította, hogy Oroszország nem intéz kihívást a Nyugat ellen, nem törekszik hegemóniára, de fenntartja magának a jogot a létezésre és a szabad fejlődésre. Leszögezte, hogy soha senki nem diktálhat Oroszországnak abban, hogy milyen társadalmat építsen. Nehezményezte, hogy a Nyugat elutasította Moszkva azon kísérleteit, hogy jó kapcsolatokat építsen ki vele.

"Oroszország nem ellenség, és nem voltak rossz szándékai sem az európai országokkal, sem az Egyesült Államokkal szemben" - mondta, hozzátéve, hogy Oroszországnak ezekben az országokban vannak barátai, akikkel együtt akar működni.

Többször hangsúlyozta, hogy a világrendnek a nemzetközi jogon és az érdekegyensúlyon, nem pedig a Nyugat által "a kulisszák mögött megfogalmazott" és "érthetetlen" szabályokon kell alapulnia. A nyugati neoliberális intolerancia példájaként hozta fel, hogy az EU elvetette a magyar képviselőknek a kontinens keresztény értékeinek rögzítésére irányuló javaslatait.

Méltatta az olyan, nemzeti érdekeket elsőrendűnek tekintő, önálló politikát folytató vezetőket, mint Hszi Csin-ping kínai és Recep Tayyip Erdogan török elnök, Narendra Modi indiai kormányfő vagy Mohamed bin Szalmán trónörökös, és fontosnak nevezte a dollár helyett nemzeti fizetőeszközökben folytatott kereskedelem felfuttatásának fontosságát.

Álláspontja értelmében a Nyugat "veszélyes, véres és piszkos játékot" játszik Ukrajnában, az ottani konfliktust pedig globális dominanciája fenntartására próbálja meg felhasználni. Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek végül tárgyalniuk kell Oroszországgal, és azt jósolta, hogy a Nyugat és Moszkva, valamint a fejlődés többi központjának párbeszéde egyre fontosabbá válik.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában, és ilyen eszköz bevetésével sohasem fenyegetőzött, szemben a Nyugattal, beleértve Liz Truss volt brit miniszterelnököt, aki szerinte "nukleáris zsarolás" eszközéhez folyamodott.

Az orosz elnök szerint Ukrajna rendelkezik a "piszkos bomba" előállításának technológiájával, és most mindent elkövet, hogy eltüntesse annak nyomait, hogy erre elő is készült. "Őrültségnek" nevezte azt az állítást, hogy az oroszok maguk lövik az ellenőrzésük alatt tartott zaporizzsjai atomerőművet, és nehezményezte, hogy senki sem hibáztatja az ukrán felet a létesítményre mért csapásokat.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy februári pekingi látogatása során tájékoztatta-e Hszi Csin-ping kínai vezetőt a küszöbönálló, Ukrajna elleni "különleges hadműveletről". Ez utóbbi okát abban nevezte meg, hogy Moszkva számára elfogadhatatlan a NATO további bővítése, valamint hogy Kijev megtagadta az ukrajnai rendezés alapját jelentő minszki megállapodások végrehajtását. A történtekért a Nyugatra hárította a felelősséget.

Megismételte korábbi állítását, miszerint "történelmi tény", hogy az orosz és az ukrán egy nép, és hogy a jelenlegi Ukrajna mesterséges államalakulat, amelyet Sztálin orosz, lengyel, magyar és román területek hozzáadásával hozott létre.

Gazdasági témákról szólva az orosz elnök egyebek között azt mondta, hogy Oroszország egészében véve alkalmazkodott az ellene bevezetett szankciókhoz, az orosz cégek pedig "könnyedén" veszik át az országból kivonuló nyugatiak helyét.

Putyin szerint az oroszok a közelmúltig úgy gondolták, hogy országuk félgyarmattá válik, és semmire sem képes a Nyugat nélkül, ám az ukrajnai háború által kiváltott konfliktus nyomán a gazdaság nem esett szét, "megtisztulás" kezdődött, és nincs szükség államosításra.

MTI

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Galambos Lajcsi a börtönbüntetésről, szerinte a játszmának még nincs vége
Először állt kamera elé az ítélet kihirdetése után. A legjobb esetben is további 14 hónapot kellene a rácsok mögött ...
Halállal végződött a buli, kést ragadott a 60 éves miskolci férfi
A helyszínen elfogták a rendőrök azt a férfit, aki egy kazincbarcikai hétvégi házban halálra szúrta ismerősét.
Kizuhant egy 13 éves fiú az egyik egri iskola emeleti ablakán
Kiesett az iskola ablakán, hat métert zuhant egy 13 éves fiú Egerben. Az eset még csütörtökön történt, a Tények pént...
Bajba került egy 1 és egy 5 éves gyerek a fővárosban, rendőrök siettek
A budapesti rendőrök egy 1 és egy 5 éves gyermeket, valamint azok szomszédját kísérték le egy XV. kerületi lakásból.
Szervezett bűnözés gyanújával őrizetbe vettek egy ügyészt
Szervezett bűnözés gyanújával a montenegrói rendőrség őrizetbe vette Sasa Cadjovic különleges ügyészt - közölte a mo...
Magyarországon is tarol a világ egyik legnépszerűbb ingyenes játéka
Gyilkosság történt Kazincbarcikán
Eladó London legkisebb lakása: egy csatornán úszó acéldoboz
Bekövetkezett, amitől mindenki félt: itt van Putyin bejelentése
Végignézte, ahogy élve elég a saját testvére