Pocsék munkák, hamis igazolások, hatalmas pénzszórás – így működteti a baloldal a fővárosi közműcéget

Valódi teljesítés nélküli kifizetések, rosszul elvégzett munkák, feleslegesen elszórt, majd lepapírozott milliók – ez derül ki azokból a belső dokumentumokból, amelyek rávilágítanak a főpolgármester bizalmi embere, Mártha Imre vezette fővárosi közművek zavaros működésére. A szabálytalanságok bűncselekmények gyanúját is felvetik - írta meg a Magyar Nemzet.

Komoly mulasztások, hanyag munkavégzések történhettek a Mártha Imre vezette Budapest Közművek Nonprofit Zrt (BKM) több projektjénél is – legalábbis erre lehet következtetni a laphoz eljutott dokumentumokból, belső vizsgálati megállapításokból.

Ezen persze nem is szabad meglepődnünk, ha figyelembe vesszük Karácsonyék bizalmasának eddig pályafutását, amelyek „sikereit” keddi cikkében elevenítette fel a Magyar Nemzet

Maffiavilla és nyolcmilliós prémium

A sajtó mindezek mellett korábban a közművezér fényűző életéről is beszámolt: például milliárdos értékű ingatlanáról, amely korábban az alvilági leszámolások során kivégzett maffiózó, Prisztás József nevén volt vagy drága óragyűjteményéről, nagy értékű autójáról és különböző nyaralásairól.

Ehhez jött még hozzá az a pár nappal ezelőtti hír, hogy Mártha Imre is zsebre tehet közel nyolcmillió forintot prémium gyanánt, mégpedig a tavalyi munkavégzésére tekintettel. A döntés azért különösen érdekes, mert éppen a múlt év végén – októberben – állt le napokra a budapesti szemétszállítás. A Márthához tartozó fővárosi kukások nem tűrték tovább az alacsony munkabérüket, Budapestet pedig napok alatt elöltötte a szemét.

Pénzszórás lepapírozva

A Magyar Nemzet által megismert, különböző közműcéges megbízásokat vizsgáló belső jelentésekből jóval sötétebb kép rajzolódik ki a Mártha vezette közművekről. Az egyik ilyen eset a fővárosi temetői zöldterület fenntartási munkáival kapcsolatos. A feladattal a BKM-hez tartozó temetkezési főigazgatóság ugyanis olyan kertészeti céget bízott meg, amely a feladatát nem teljesítette, ugyanakkor a Harmat Kert Kft. hamis teljesítési igazolásait elfogadták és ki is fizették. A baloldali önkormányzatok által előszeretettel alkalmazott cégnek egyébként igazán jól jött a Karácsony-éra, hiszen az elmúlt években csaknem megháromszorozta a bevételét, amely immár közel kétmilliárdosra nőtt.

Visszatérve a megbízáshoz, az ügyben belső vizsgálat is indult, az ezzel összefüggő jelentésben pedig leírták: „A temetői zöldfelületek gondozásához és fenntartásához kapcsolódó munkáinak teljesítésigazolása nem a hatályos szabályozás szerint történt, nem vette figyelembe sem a hatályos jogszabályok, sem a belső szabályozások előírásait.”

Megállapították azt is, hogy a temetővezetőktől érkezett nem megfelelő munkavégzést rögzítő visszajelzések ellenére az egyik főosztályvezető száz százalékban leigazolta a vállalkozó által végzett munkákat.

A semmire a fővárosi vállalat csaknem hetvenmillió forintot fizetett ki. A dokumentumokból pedig kiderül, hogy a felek ezt a kis „bakit” úgy próbálták elfedni, hogy a jogtalanul leigazolt számlák kifizetését „vagyoneltolódásként” tüntették fel.

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán

Több bűncselekmény gyanúja is felvetődhet?

Ezek a szabálytalanságok a költségvetési csalás és az ehhez kapcsolódó ellenőrzési kötelezettség elmulasztásának gyanúját is felvetik, igaz, ennek eldöntése a hatóságok dolga. Emellett fontos azt is megemlíteni, hogy a különböző iratok, levelezések igazolják, hogy ezekről a problémákról, illetve szabálytalanságokról a Mártha-féle vezetésnek is tudnia kellett.

Az már csak hab a tortán, hogy a belső feljegyzésekből arra is lehet következtetni, hogy a megbízott cég egymaga vélhetően semmilyen feladatellátásra nem lett volna képes: az alvállalkozóival együtt is csak 38 fős bejelentett munkaerővel rendelkezett és nagyságrendileg 66 munkaeszközzel. A kertészeti cégnek a fentiekben taglalt és vizsgált megbízásnál jóval komolyabb és költségesebb projektjei is vannak mind a BKM-nek, mind a baloldali fővárosi önkormányzatoknak köszönhetően, így kérdés, hogy azokat a feladatokat ezzel a kapacitással miként végzi el.

Teljes szakmaiatlanság

Fontos azt is megemlíteni, hogy a Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztálya idén áprilisban az építőipari beruházási projektekkel összefüggésben folytatott vizsgálatot. Szúrópróbaszerűen ki is emeltek egy több mint ötvenmilliós számlát az Óbudai Temető kerítésjavítási projektjéből. A vizsgálódás során, a benyújtott számlánál tartalmi hiányosságokra bukkantak, ezért a már leigazolt, befejezett munka nyomát a helyszínen tekintették meg. Az erről készült, lapunk által megismert feljegyzés szerint a projektvezető el sem kérte az építési naplót és a hulladékszállítással kapcsolatos dokumentumokat a vállalkozótól.

Ráadásul a szakember az alapvető műszaki tartalmakkal kapcsolatos kérdésekre sem tudott válaszolni, a felmerült problémákkal sok esetben a belső ellenőrzési osztály szembesítette. A projektvezető azt is elismerte, hogy nem ellenőrizte a költségvetésben szereplő, kiszámlázott tételeket. Sőt még a vállalkozó által elismert hibákat sem javították ki, azt neki nem is jelezték – áll a feljegyzésében, amiben az is szerepel, hogy több „téves” kiszámlázás is történt, azaz a munkát, amiért pénzt kapott a megbízott kft., valójában nem vagy nem a kért módon teljesítették.

Utólag korrigált munkák?

Megjegyzendő, hogy a vizsgált többi projekteknél is voltak minimum megkérdőjelezhető kifizetések, ráadásul a vállalkozások nemegyszer olyan kiegészítő tételeket rendeltek és számoltak el, amelyek nem voltak az eredeti közbeszerzésen alapuló keretszerződés részei.

A dokumentumok szerint nem egy cégnél, illetve alvállalkozóiknál a fentebb említett kertészeti céghez hasonlóan szembetűnő volt, hogy jó eséllyel nem voltak alkalmasak a feladat elvégzésére. Így talán nem meglepő, hogy a vizsgált munkák sok esetben hiányosak voltak, azokat utólag próbálták korrigálni. Felmerült annak a gyanúja is, hogy az utólagos munkát (például úthibák javítása, aszfaltozás) a BKK Közút Zrt. saját maga csináltatta meg, azaz némely projekt óriási pazarlás, pénzkidobás volt.

 

2023. október 18. 14:11
Meghalt három beteg péntek éjszaka, teljesen kiürítettek egy kórházat
Mintegy kétszáz beteget, köztük gyermekeket evakuáltak.
Holttestet találtak Kecskeméten a Párkány utcában, láthatatlan gyilkos ölt az éjszaka
A tragédia pontos okait még vizsgálják.
Rémálommá vált egy esküvői ceremónia, kártérítést kapnak a családok
Felkavaró videó látott napvilágot a történtekről.
Íme 8 dolog, ami boldogabbá tehet téged - Te tudtad ezeket?
Keressük boldogságunk kulcsát az apró dolgokban!
Közúti fuvarozók: az ukrán áruszállítók miatt több száz magyar vállalkozás került veszélybe
Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a "tönk szélére".
Tények teljes adás, 2023. december 9., szombat
TRAGÉDIA - Meghalt egy tanár a kiskunhalasi szakközépiskola szalagavatóján - az 57 éves áldozat fellépett a helyi tá...
Tények Plusz adás, 2023. december 9.
AZ ALVILÁG CSÁSZÁRA VOLTAM! - rettegtek tőle. Saját területe volt a hírhedt nyolcadik kerületben, védelmi pénzeket s...
Az alvilág császára voltam!
A Hentes. Egykor mindenki csak így nevezte, aki ismerte. Sipos Mihály, Misi a 80-as, 90-es évek alvilágának hírhedt ...
A csendes gyilkos
A kövérség nem játék! És az elhízásnak súlyos következményei is lehetnek. A szakemberek évtizedek óta hiába kongatjá...
Szerintetek ez már az?
Alvászavarral és libidó csökkenéssel küzd Robbie Williams. Az énekes arra gyanakszik, hogy elérte a változó korral j...
Csak egy öv takarja Tolvai Reni feszülő, érett óriásmelleit - fotó
Egyre több új ötlet segíti az egészséges bőrt
Zelenszkij személyesen fogadta Soros György fiát Kijevben
Így néz ki fürdőruhában a Dallas 64 éves sztárja - fotók
Most bárki megveheti a kastélyt, amely Mozart utolsó lakhelye volt

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.