Óriási áttörés: sikerült életre kelteni egy halott disznót a tudósoknak

Amerikai tudósok részlegesen újraélesztették disznók szerveit egy órával az állatok halála után, a kísérlet áttörést hozhat a transzplantációs gyógyászatban - írta a BBC brit közszolgálati médiatársaság szerdán. Az eljárás révén megnőhet az átültetésre alkalmas szervek száma, és emberekre alkalmazva az orvosoknak több idejük marad az életmentésre.

2022. augusztus 04. 08:52

Amikor a szív leáll, a test nem kapja meg a túléléshez szükséges oxigént és tápanyagokat. A szervek megduzzadnak, az érrendszer összeomlik és a sejtek, a szervek építőelemei pusztulásnak indulnak.

A sejtek halálát gyorsnak és visszafordíthatatlannak hitték, de az amerikai connecticuti New Havenben működő Yale Orvosi Egyetem kutatói egy órával az állatok halála után bekövetkezett károk egy részét orvosolni tudták.

"Egyes sejtek működését regenerálni tudtuk számos szervben, amelyek elvben halottak voltak" - mondta Nenad Sestan professzor. "Ezek a sejtek órákon át működtek, amikor már elvileg nem tehették volna" - tette hozzá.

A kutatók 2019-ben már végeztek hasonló kísérletet disznóaggyal. Most az OrganEx nevű eljárást az egész testre kiterjesztették. Az eljárás keretében művért alkalmaztak, amely eljuttatta az oxigént a testbe. Ez a készítmény nem csomósodik, így keringeni tud az disznó testében az összeomlott érrendszerben.

Tizenhárom összetevőből álló keveréket alkalmaztak a haldokló sejtekben folyó kémiai folyamatok megszakítására és az immunrendszer lecsillapítására. Egy megfelelő eszközzel szivattyúzták a folyadékot a testbe, amely a szívverést utánozta. A Nature című brit természettudományos folyóiratban publikált kutatáshoz mintegy száz disznót alkalmaztak.

A kutatók mélyaltatásban leállították a disznók szívét. Egy órával a haláluk után rákapcsolták őket az OrganEx rendszerre és hat órán át kapták a helyreállító keveréket. Az altatást a kísérlet alatt végig alkalmazták.

Fotó: Illusztráció

Hat óra után a kutatók felboncolták a disznók több szervét, így a szívet, a májat és a vesét, és azt tapasztalták, hogy részben újraéledtek, egyes funkcióik helyreálltak. Helyreállt például a szív elektromos működése, egyes szívizomsejtek képesek voltak összehúzódni. A szerv ugyanakkor nem működött olyan szinten, mint a halál beállta előtt.

Zvonimir Vrselja kutató elmondta: sikerült bebizonyítaniuk, hogy molekuláris szinten kiválthatják a sejtregenerálódást. Egy bizonyos idő után a disznók feje és nyaka spontán mozogni kezdett. Ez annak a jele is lehet, hogy bizonyos motorikus funkciók regenerálódtak, de ennek bizonyítása még további kutatásokat igényel.

Mint a 2019. évi kutatásoknál, ismét bebizonyosodott, hogy az agyban is történik regenerálódás. Eszméletre, illetve ébrenlétre utaló agyhullámokat és elektromos működést viszont nem tapasztaltak.

A kutatók szerint jelentősen több kutatásra lesz még szükség ahhoz, hogy az eljárást emberekre adaptálva alkalmazhassák. Az eredeti cél egyelőre az átültetendő szervek élettartamának a meghosszabbítása, hogy eljuthassanak a rájuk váró páciensekig. Távolabbi cél, hogy minél több ember lehessen szervdonor a halála után, sőt kezelésre is alkalmazhassák az eljárást.

Sam Parnia, a New York-i Egyetem sürgősségi és újraélesztési kutatási részlegének igazgatója "valóban figyelemre méltónak és hihetetlenül fontosnak" nevezte a kutatást. Parnia szerint az eljárás révén az orvosoknak is több idő állhat majd a rendelkezésükre azon betegek kezelésére, akiknél oxigénhiány miatt - fulladás vagy szívroham következtében állt be a klinikai halál.

MTI

Megsérült Marsi Anikó, aggódnak a kommentelők
A műsorvezető legújabb Instagram-posztján furcsa dolgot fedeztek fel a rajongók.
Baltával akarta megölni a rendőröket, durván rájuk támadt egy Győr-Moson-Sopron megyei férfi
A férfi azt kiabálta ámokfutása közben a rendőröknek, hogy "meg fogtok halni".
Durva betegség terjed a gyerekek közt, felnőttek is veszélyben
A különös betegség vélhetően mutálódott, így most már nem csak a gyerekek vannak veszélyben.
Kivégezte édesanyját a 10 éves kisfiú, mert nem kapott VR szemüveget
A gyerek korábban ellopta a széf kulcsát, ahol édesanyja a fegyverét tárolta.
Alvó nőt erőszakoltak meg vendégmunkások egy Veszprém megyei szállón, videóra is vették
Elítélték és kiutasították azt a két mongol férfit, akik Veszprém megyében szexuálisan bántalmaztak egy nőt.
Franciaországban országos szimulációs gyakorlatot tartanak az esetleges áramhiányok kezelésére
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiá...
Nagy István: A háborúra adott minden európai válasz elhibázott
Minden európai válasz, amely az orosz-ukrán háborúra érkezik, elhibázott - jelentette ki az agrárminiszter csütörtök...
Megrázó részletek derültek ki, két kislány marad félárván a kegyetlen mánfai légiós miatt
Egy 9 és egy 5 éves kislány maradt félárván.
Gyopáros Alpár: A Magyar falu program kiemelten támogatja az energetikai korszerűsítést
A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézménye...
Orbán: tragikus volna, ha a gázra és a nukleáris energiára is kiterjesztené a szankciókat az EU
Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankc...
Német lapszemle a történelmi bukás után
Még az indexet is kitette, aztán elindult a forgalommal szemben egy autós Budapesten - videó
Hátborzongató módon tüntették el Kim Dzsong Un kisebbik lányát egy videóból
Öt holttestet találtak egy családi házban Chicagóban, köztük két kisgyerekét
Megválasztották az ország legjobb pálinkáit