Orbán Viktor: Nem terjedhet tovább a háború, meg kell fékezni, kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust!

Minél stabilabb a magyar kormány, minél egyértelműbb a magyar emberek álláspontja, annál több esély van arra, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Patrióta vasárnap esti műsorában.

Az első dolog, amire Orbán Viktor miniszterelnök gondolt, miután meghallotta a Robert Fico szlovák miniszerelnök ellen elkövetett merénylet hírét, az volt, hogy vajon túlélte-e, mert baráti a viszonyuk. Ezután az jutott eszébe, hogy emiatt Brüsszelben egyedül marad a háborúellenességével, a harmadik pedig az, hogy emiatt ráerőltetnek extra biztonsági szabályokat, amelyeket nem kedvel – derült ki a Patrióta vasárnap esti adásából, ahol Orbán Viktor miniszterelnök személyesen ad interjút Bohár Dánielnek, a Riporter műsorvezetőjének.

Egy esetleges atomháborúval kapcsolatban a kormányfő kifejtette: szerinte az európai politikusok taktikai, elrettentő eszközként gondolnak az atombombára, nem olyanként, mint amit ténylegesen be kell vetni, de amire nem gondolnak egy háború elején, az még megtörténhet annak a végén, a legdurvább forgatókönyvek valósulnak meg.

Lassan közhasználatúvá válnak olyan kifejezések, mint a NATO-misszió Ukrajnában, amitől „feláll a szőr az ember hátán”, de ilyen a taktikai atomfegyver vagy a világháború szó maga is, vagy hogy katonákat kellene küldeni egy védelmi szövetség nevében, mint a NATO egy, a szövetség területén kívül zajló háborúba. Ezek rémisztő dolgok, csak kezdünk hozzászokni.

A kormányfő a korábbi világháborúk előtti naplókat olvassa, akkor is gyors befejeződést ígértek a politikai vezetők, sosem azt ígérték, hogy világháború lesz.


Mi, magyarok közelebb vagyunk a háború valóságához

Magyarország a világháborúk vesztes oldalán állt, ezért a mi reflexeink mások, szerinte közelebb vagyunk a háború valóságához, ami szörnyű. Ott kezek, lábak, fejek hiányoznak, asszonyok maradnak özvegyen, gyerekek lesznek árvák, ez történik most Ukrajnában, olyan élőerő-veszteség van, hogy talán ki sem tudják heverni, és hazánk még mindig szenved az első világháborús veszteségektől.

– Azonnal beugrik a bombatölcsérek iszonyata Pesten, a lebombázott város, a nyugaton ezek a riasztó személyes élmények viszont nem ilyen automatikusak – fogalmazott a miniszterelnök.

Lehet, hogy tíz év múlva a most zajló folyamatokra azt fogják mondani, hogy ez a harmadik világháború előeseményeihez tartozott. Nem zárható ki, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és nem tudjuk megfékezni a Brüsszelben kialakult háborús pszichózist, akkor ezeknek az éveknek a története is egy nagy világháború első éveinek az epizódja lesz – fogalmazott Orbán Viktor.


Az emberek is fizetnek a háborúért, amikor bemennek a boltba

Hangsúlyozta: iszonyatos veszteségeket szenvedünk el már most, több száz milliárdos gazdasági hátrányt szenvedett el Európa. Az emberek is fizetnek a háborúért, amikor bemennek a boltba, mert békeidőben nem szoktak ilyen árak lenni.

A háborús légkörben felmennek a hitelkamatok, az energiaárak, a szállítási költségek, a vállalkozók óvatossá válnak, mert nem fejlesztenek, ezt mindenki megfizeti. Így még Magyarország is finanszírozza a háborút, pedig mindent megtesz azért, hogy kimaradjon. Orbán Viktornak ez az elejétől fogva nem tetszett, a kalkulációik szerint ötszázezer és egymillió közötti az áldozatok száma most úgy, hogy csak két szláv ország háborúzik.


Azt mondták, Putyin nem győzhet, közben az oroszok sikeresen átálltak egy
hadigazdaságra

Hozzátette, hazánk a hiányzó gyerekek formájában is fizeti a háború árát. A háború stratégiája az volt, hogy ukránok készen állnak a harcra, mi meg adjunk nekik pénzt és fegyvert, de arra eddig senki sem válaszolt, hogy ezekből mennyire lesz szükség az oroszok kiszorításához. Erre azt válaszolták, hogy Putyin nem győzhet, de az eredeti kérdésre azóta sincs válasz, közben pedig az oroszok sikeresen átálltak egy hadigazdaságra.

Arra, hogy mennyibe fog kerülni az egész, azért nincs válasz, mert a háború finanszírozói maguk sem tudják – jelentette ki a miniszterelnök.

– Úgy sodródik bele Európa egy háborúba, hogy az általa kitűzött katonai cél eléréséhez szükséges költségekről és eszközökről nagyságrendi becslése sincs. Ennél felelőtlenebb dolgot még életemben nem láttam – fogalmazott.


Minden európai háború egyúttal polgárháború is

Orbán Viktor kitért arra is, hogy az első–második világháborúban Európa elvesztett mintegy ötvenhétmillió embert, a magyarok is másfél millió fiatal férfit, főleg családos embereket. Ha ők és a gyerekeik, unokáik meglettek volna, akkor ma Magyarországon és Európában nem lennének demográfiai problémák, sőt a migrációs probléma sem létezne.

Minden európai háború egyúttal európai polgárháború is, ahol egymást irtjuk – állította.

Kiemelte: a háborúk hoznak egy súlyos hétköznapi gazdasági megterhelést mindenkinek, az odaveszett családok miatt fájdalmat és szörnyűségeket, és leértékelik a fehér keresztény európai civilizációt.

Ezért nem terjedhet tovább a háború, meg kell fékezni, kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust. Ha mégis kitört a konfliktus, akkor azonnal izolálni, elszigetelni, lezárni, limitálni, és tárgyalni, nem pedig beleugrani, nemzetközivé tenni, mögé állni és fölnagyítani
– jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: a világháború szélén egyensúlyozik a nyugati világ.


Jó lenne kitartani a mostani állapotok mellett és profi hadsereggel megoldani, amit kell

Orbán Viktor a sorkatonaság visszaállításáról elmondta: – Európában azt gondolták, hogy a béke miatt nincs erre szükség, profi hadsereg elvégzi ezt a munkát a NATO kötelékén belül. Szép feladat megvédeni a hazát, mert a katona az nem egyenruhás munkavállaló, hanem harcos. Lesznek elszánt, komoly emberek, akik erre vállalkoznak, így a többiek megúszhatják a sorkatonai szolgálatot, most itt tartunk. Jó lenne kitartani a mostani állapotok mellett és profi hadsereggel megoldani, amit kell – szögezte le.

Hozzáfűzte, biztatni kell a fiatalokat tartalékos kiképzéseken való részvételre, hogy tudjanak a fegyverrel bánni és meg tudják magukat védeni, néhány alapismeretet sorkatonai szolgálat nélkül is át lehet adni a fiataloknak, a honvédelem tantárgyat oktatni kell az iskolában.


Brüsszelből mondanák meg a magyar családoknak, hogy fiaikat adják a seregbe

Amitől kiveri a víz az embert, az Manfred Weber néppárti politikus ötlete, aki szerint európai sorozás kell. Brüsszelből vagy Németországból mondanák meg a magyar családoknak, hogy a fiaikat adják be kötelező sorozásos európai hadseregbe és hogy hová menjenek.

– Mi nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljainknak a bevetéséről, ide-oda vezényléséről. El kell felejteni az összeurópai hadsereget, amelyben kötelező besorozás van, ez egy őrült ötlet – fogalmazott Orbán Viktor.

Leszögezte: a háborúból ki kell maradni, az előző kettőbe belenyomták Magyarországot. Most óriási nehézségeket okoz az, hogy ki tudjunk maradni, ő is érzi a kezeket, hogy hazánkat tolják a háborúba.

Minél stabilabb a magyar kormány, minél egyértelműbb a magyar emberek álláspontja, annál több esélye van arra, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy részkérdésekben talál szövetségeseket, vagy más kérdésekben újratárgyalást kérhet. – Van egy lista a zsebemben, hogy ilyenkor mit kell csinálni, és próbálkozom, de időnként ez brutálissá válik – fogalmazott.


A jövő zenéje, hogy egy tényleges NATO által vezetett Ukrajna-misszióból hogyan kell kimaradni

Úgy folytatta, a NATO még nehezebb dilemma lesz, mert az egy katonai védelmi szervezet, és arra az ösvényre akar lépni, hogy maga is szereplője legyen ennek a háborúnak. Korlátozottak az esélyek arra, hogy a NATO-t vissza tudják ettől tartani, mert ők nem akarják, hogy meggyőzzék őket. Az még a jövő zenéje, hogy egy tényleges NATO által vezetett Ukrajna-misszióból hogyan kell kimaradni. Ennek is meg fogják találni a módját, mert meg akarják őrizni a NATO nyújtotta biztonságot, hiszen a tagok itt kölcsönösen megvédik egymást egy támadás esetén, most azonban nem ért támadás NATO-tagállamot. Abból kell kimaradni, hogy a NATO akar előre mozdulni. A kormányfő a franciák jogi megoldásait figyeli, illetve hogy milyen megállapodásokat lehet kötni, meg fogják találni ezt a megoldást is – szögezte le.

Hangsúlyozta: a NATO-ban is ki kell tartani a béke mellett és meg kell akadályozni, hogy Magyarországot a háborúba kényszerítsék, nekünk ki kell maradni. A kockázatot odaveszett fiatalok tíz- és százezreiben lehet mérni, hátha nekünk sikerül az, ami Horthynak és Tisza Istvánnak nem sikerült.

A többi szereplő megtömi a zsebeit, a világgazdaságban folyamatos versenyfutás zajlik, ahol Európa csak néz ki a fejéből. Az amerikaiak gond nélkül adják el az olaj- és gázfeleslegeiket, miután az európaiaknak meg lett tiltva, hogy az oroszoktól vásároljanak, Magyarországot leszámítva, mert mi ellenálltunk, és sikerült kimaradnunk a rosszból.

A háborún összességében az amerikaiak és a kínaiak nyernek, az orosz a háború terhe miatt nem, de a gazdaságuk összekapcsolódik a kínaival, mivel az európaiak nem kereskednek az oroszokkal – fejtette ki.


A küzdelem megnyerhető, ha az európai választáson a békepártiak győznek

Orbán Viktor szerint az európai választáson a békepártiaknak győzniük kellene. A háborúból egyre többen akarnak kimaradni, egyre többen mondanak nemet, ahogy Szlovákiában is. Ha az európai választáson az európai emberek a békére szavaznak, akkor ez a küzdelem megnyerhető, de Amerikában Donald Trump visszatérésével sem lesz egyszerű, ekkor viszont lehet látni a lekanyarodást a háborús ösvényről.

A békéhez hosszú tárgyalásokon át vezet az út, a legfontosabb most az azonnali tűzszünet, de kellene egy perspektíva, hogy észnél vannak a vezetők Európában és Amerikában is. Ha ez meglenne, akkor gyorsan tudna megváltozni minden, csökkenne az európaiak félelme a gazdasággal kapcsolatban, megindulnának a beruházások, lejjebb menne az infláció, visszatérne a normális vérkeringés az európai gazdaságba – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a háborús lobbi magyarországi jelenlétéről azt mondta, hogy az összeesküvés-elmélet mindig leegyszerűsítő, tehát óvakodni kell tőle, de azért összeesküvések vannak, a világ legnagyobb összeesküvője pedig Soros György, aki egy tőkespekuláns, ügyeskedő, háttérben machináló ember. Soros meg akarta vásárolni a teljes magyar gazdaságot 1990-ben, aztán az OTP-t is, de ezen a háborún többen spekulálnak, köztük a fegyveripar.

A stratégiájuk szerint négy dolog kell a sikerükhöz: fegyver, amelynek a gyártását majd meghitelezik, ember, aki harcol, ezek most a szegény ukránok. Emellett kell olyan kormány, amelyik mindezt akarja, ezeket meg kell venni, nálunk is megvették a baloldalt. A negyedik a média, amelyet ők tartanak kézben és amely háborúpárti hangulatot áraszt.

Ez a nyugat-európai média, de Magyarországon lehet vitatkozni a háborúról. Ha valaki az LMBTQ, migráció, családpolitika, demográfia, háború ügyében ettől eltérő álláspontot képvisel, az mindenhol számíthat retorzióra. A nyugati szabadság rossz bőrben van, nálunk bárki azt mond, amit akar – mutatott rá.


Ilyen nyugaton nincs

A magyar média egyik fele liberális, a másik fele meg ad egy konzervatív, nemzeti szuverenista világértelmezést, ilyen nyugaton nincs. Aki ott kibeszél, annak elveszik a kedvét ettől.

– Úgy néz ki a háborún nyerészkedők forgatókönyve, hogy fegyver, katona, megvásárolt kormányok és a háborúpárti tőkések által megvásárolt média – összegzett a kormányfő. Hozzáfűzte, amit a háborúpártiak tesznek, annak mindenki megissza a levét, de bennünket hagyjanak békén, ahogy a migrációban és az LMBTQ-kérdésekben is.

Ha kiderül, hogy Magyarország sikeres és biztonságos demokrácia, pedig mindenki halálra ítélte, és kimaradt a háborúból, akkor talán mások is megpróbálják utánozni.
A háborúpártiak szerint veszélyes példa vagyunk, de mi fölvesszük a kesztyűt, amíg lehet, a kormányfő a lehető legolcsóbban megpróbálja kívül tartani hazánkat az elmebetegségeken.


Fontos állomás június kilencedike

Orbán Viktor kiemelte: fontos állomás lehet június kilencedike, megnöveli az amerikai választások tétjét is, egy ott kedvező eredménnyel eljöhet a fordulat. Az európai népek billentsék fenéken azokat, akik bajt hoztak a nyakukra – mondta.

Szerinte a mostani a legrosszabb bizottság az európai politikában, mert átalakult egy háborús tanáccsá, és vállalásaik közül egyetlenegyet sem teljesítettek.

Be kell bizonyítani, hogy Európa a mienk, itt annak kell történnie, amit az emberek mondanak. – Ha békét akarnak, akkor békének kell történnie – szögezte le.

A miniszterelnök jelezte: nagy meccsben vagyunk, óriási a tét, erről szól a kormánypártok kampánya. Majd meglátjuk, hogy sikerül-e mozgósítani az embereket. Amiről most dönteni kell, ahhoz őszintén, komolyan megfontoltan kell hozzáállni.

– Nem pártügyekről van szó, hanem háború és békéről, a jövőről, a gyerekeink jövőjéről, a magyar életlehetőségekről – mondta Orbán Viktor.

Forrás: Magyar Nemzet

 

2024. május 27. 09:56
Hatalmas változáson ment át Tóth Gabi, új frizurájával felperzselte az internetet - Fotó
A kommentelők azt írták, irigykedve nézik az énekesnő bejegyzéseit, hiszen minden egyes fotóján ragyog.
Ambrus úr, foglaljon helyet - reptéri ellenőrzésen akadt fenn a Viszkis
Ambrus Attila 12 éve szabadult, azóta aktív szereplője a közéletnek. A most példamutató, tisztességes életével az eg...
Megszólalt a miskolci gyilkosság áldozatának lánya, több dolgot szeretne tisztázni
Az idős férfit váratlanul, hátulról ütötte fejbe kalapáccsal, majd elgázolta autójával.
Agyonütött az áram egy nyaraló férfit a jakuzziban, felesége válságos állapotban került kórházba
A baleset okait egyelőre rejtély övezi.
Robbanás történt egy mélygarázsban, ketten meghaltak, sokan megsérültek
Két ember meghalt csütörtök este, tizenegy másik pedig könnyebben megsérült, mert több robbanás történt és tűz ütött...
Ferenc pápa elmondta véleményét a mesterséges intelligenciáról
Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algori...
26 évesen az Eb előtt halt meg a válogatott kapus
Huszonhat éves korában meghalt Matija Sarkic, a montenegrói labdarúgó-válogatott és az angol Millwall FC kapusa.
Meggyilkolta feleségét, majd barátnőjével is végzett
Szörnyű tettére fény derült.
Magyar rendőrök is segítenek az EB-n
40 ezer magyar szurkolót várnak Németországba a következő napokban, ugyanis pénteken kezdődik az Európa Bajnokság. A...
Borzasztó balesetet szenvedett a várandós énekesnő, a tűzoltók vágták ki a roncsból
Árokba borult a kocsijával Sebestyén Katja. Centiken múlt az élete. A várandós énekesnőt a tűzoltók vágták ki a ronc...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.