orbán viktor

Orbán: Merkel távozásával befejeződött a kétértelműség és a lopakodó politika

December 8-án Angela Merkel távozik a német kancellári hivatalból. A közép-európaiak életének egy darabja is vele távozik" - írta Orbán Viktor Szamizdat 14. című, a miniszterelnöki honlapon hétfőn megjelent írásában.

2021. december 06. 15:39

A kormányfő úgy fogalmazott: "Mi még értettük őt, ő még értett bennünket. Szovjet megszállás, kommunista diktatúra, ellenállás és népmozgalmak 1988-89-ben, győzelem, szabadság, újraegyesítés és a csúcskancellár, Helmut Kohl, az új államalapító" - tette hozzá a miniszterelnök, megjegyezve, magyar miniszterelnökként 1998-ban néhány hónapig együtt szolgálhatott Helmut Kohl kancellárral, aki "atyai jó barátja, keresztény testvére és hűséges patrónusa volt a közép-európai népeknek". Orbán Viktor jelezte: Merkellel évekig "együtt ették" az ellenzék sovány kenyerét is.

"Majd először ő, aztán öt évvel később mi tértünk vissza a kormányrúdhoz. Együtt csináltuk végig 2010-ben a pénzügyi válságkezelést, harcostársak voltunk az Európai Unió egyben tartásáért folyó küzdelemben, és együtt néztük tehetetlenül és eszköztelenül az Európa számára tragikus orosz-ukrán háború kitörését. A lojális és fegyelmezett németek, a lázadó és szertelen magyarok egy közös célért, egy Európáért, amelyben minden nemzet otthon érezheti magát" - emlékezett a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: ezt követően jött "a szakadás vagy inkább törés, nyílt törés" 2015-ben, "a migrációs invázió". A kormányfő ezt olyan sérülésként jellemezte, ami "után már nem lesz olyan a sportoló mozgása, mint amilyen volt", "rehabilitál, erőlködik, küzd, de inkább csak becsületből, tudja, s egy idő után beismeri, a régi formáját már nem tudja visszanyerni".

A kormányfő úgy folytatta: a migrációs krízis önmagában is komoly próbatétel volt, de "Rubiconná azért vált, mert felfedte a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről". "Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó, hazaszeretet nélkül nincs egészséges érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé" - sorolta. Orbán Viktor szerint mi, magyarok megértettük, hogy a németek "ezt nem problémának, nem bajnak, nem orvosolandó civilizációs betegségnek, hanem természetes, sőt kívánatos, mi több erkölcsileg magasabb rendű állapotnak tartják".

 

"Az európai egység szövete felfeslett, már nem volt megállás. Migráció, gender, föderalizált Európai Unió, Európa elnémetesítése. Az európai együttműködés helyreállítása emberfeletti erőfeszítéseket igényel majd a posztmerkeli korszakban" - jegyezte meg. A miniszterelnök írásában felteszi a kérdést, vajon Angela Merkel nyitotta-e ki az ajtót a bajok előtt vagy ellenkezőleg, "ő inkább megtámasztani próbálta, de a baloldali nyomás őt is félretolta".

"Ma még nem tudjuk a választ erre a kérdésre. Látva az új, baloldali német kormány bevándorláspárti, genderbarát, föderalista, német Európát megcélzó programját, a Merkel-titok mindkét megfejtése lehetséges. Majd az idő. Az idő választ ad. Egykori harcostársként csak azt fájlalom, hogy az életút és a 16 évnyi kancellárság sem adta meg, még nekünk, kollégáknak sem adta meg a választ. Egy dolog biztos, a kétértelműség, a lopakodó politika és a sodródás korszaka Merkellel befejeződött. Új, nyílt sisakos idők jönnek" - áll az Orbán Viktor jegyezte Szamizdat 14.-ben.

MTI/A fotó illusztráció (MTI/Kovács Attila)

Hónapokig borzasztóan szenvedtek a kutyák a nő miatt
Elítélte a bíróság azt a nőt, aki hónapokig szűk boxokban tartotta az állatokat, ellátásukról nem megfelelően, orvos...
20 méteren át vitte a motorháztetőn az elütött rendőrt az ámokfutó
Elütötte az intézkedő rendőrt egy ellenőrzés elől menekülő 41 éves férfi Tatabányán.
A Fidesz győzelmére számítanak a magyarok
Tízből hét aktív szavazó, egészen pontosan 68 százalék szerint a Fidesz-KDNP fogja megnyerni a választásokat - derül...
Vígjátékkal kezdi az évet Tom Hanks, vele forgatják újra a nagy sikerű vígjátékot
Tom Hankszel forgatja újra Marc Forster Az ember, akit Ovénak hívtak című nagy sikerű svéd vígjátékot.
Késeléssel végződött a gimnazisták veszekedése
A 17 éves fiút egy kamasz lány szúrta mellkason.
Zsigó Róbert: a kormány 100 milliárd forintot fordít bölcsődefejlesztésre
A magyar kormány az elmúlt években 177 milliárd forintot fordított bölcsődefejlesztésre, a 2027-ig tartó időszakban ...
Lassult a Szlovákiában élő magyarok létszámának fogyatkozása
Mintegy 36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, ám a fogy...
Egyre erősebb a nyugati szél
időjárás-jelentés, 2022. január 20., csütörtök, dél
Több embert agyontapostak egy libériai templomban
Legkevesebb 29 ember meghalt, mert a tömeg agyontaposta őket egy libériai templomban csütörtök hajnalban.
Tények délben teljes adás, 2022. január 20., csütörtök
FELFOGHATATLAN - Rosszul lett és meghalt egy hétéves kisfiú egy budapesti benzinkúton. Súlyos ételallergiás rohama l...