Orbán Balázs: A magyarok "nettó befizetői" az európai politikai vitáknak

A magyarok nettó befizetői az európai politikai vitáknak, amelyek esetében fontos, hogy megjelenjen bennük a magyar álláspont is - jelentette ki Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója kedden Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.

2022. november 16. 08:50

Orbán Balázs az MCC új brüsszeli képzési központjának (MCC Brussels) szakmai konferenciával összekötött megnyitó eseményén nyilatkozott a közmédiának. A konferencia panelbeszélgetésein arról volt szó, hogy a globális rend felborulásával mi a tét Európa számára, illetve arról, hogy az értékekről szóló viták közepette milyen válaszutak előtt áll a kontinens.

A politikus elmondta: az MCC-nek 26 éves tapasztalata van a tehetséggondozás terén, az új brüsszeli székhelyű kutatóközpont pedig fontos szeret fog játszani a jövő generációjának felkészítésében, mivel ösztönző környezetet kínál a városba látogató diákoknak, akik megismerkedhetnek az uniós közéleti és döntéshozatali folyamatokkal. Mint mondta, a fiatal diákcsoportok rendszeres látogatásokat tesznek majd a belga fővárosban, hosszabb-rövidebb időt eltöltenek ott, megismerkednek az uniós döntéshozókkal, és megtanulják, hogyan lehet képviselni Magyarország érdekeit "a sokszor átláthatatlannak tűnő" brüsszeli rendszerben.


Orbán Balázs szerint, a brüsszeli viták természete megváltozott, eltűnt a pluralizmus, az eltérő álláspontok ütköztetésének képessége. "Ez veszélyes tendencia, ami lejtő felé vezet, és hozzájárulhat az európai integráció összeomlásához" - fogalmazott. Hozzátette: az MCC Brussels feladata az lesz, hogy a többféle nézőpontot, megközelítést visszahozza az uniós politikai kultúrába, ez az új intézmény ennek kíván terepe lenni, amellett, hogy közvetett módon szolgálja Magyarország érdekeit. Kiemelte: az is fontos, hogy a vita ne magyar központú legyen, hanem európai, ezért az új intézet kutatócsoportjában többségben vannak a külföldi kutatók, akik az európai diskurzus aktív alakítói kívánnak lenni.

Werner J. Patzelt, az MCC Brussels német kutatási igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy a kutatóintézetnek háromrétű küldetése van. Egyrészt a magyar diákok bevezetése az uniós döntéshozatali folyamatokba, hogy az EU működését közelről tapasztalhassák, és az ne csak "üres fogalom" maradjon számukra, másrészt az intézet fontos kutatómunkát végez az európai integrációs folyamatok, az Európán belül tapasztalható feszültségek és azok áthidalási lehetőségei témákban. A harmadik cél, pedig az hogy az MCC Brussels szerves részévé váljon az Európáról szóló diskurzusnak - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a kutatóközpont nem lobbiszervezet, hanem elsősorban egy a pluralista vitát előmozdító, intellektuálisan független oktatási intézmény.

Frank Furedi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója pedig azt mondta, hogy a kutatóközpont küldetése valódi sokszínűséget vinni az európai vitákba. Az új intézmény létrejöttére a baloldal úgy reagált, hogy annak célja csupán kultúrharcot kirobbantani Brüsszelben. Véleménye szerint azonban a kultúrharcot a baloldal kezdeményezte, és az MCC Brussels azért jött létre, hogy meggyőzze az uniós politika "technokrata" szereplőit arról, hogy "a világot másfajta módon is lehet értelmezni." Hozzátette: szükséges komolyan venni a nemzeti kultúrák és az általuk képviselt értékek sokféleségét, fontos, hogy a magyarok is kifejezhessék gondolataikat a vitákban, és kiállhassanak saját értékeik mellett.

MTI/A fotó illusztráció (MTI)

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Váratlan látogatók toppantak be a kiskunfélegyházi szeszgyárba, gazdát cserélt a vegyes pálinka
Nem kegyelmeztek az éppen pálinkát főző házigazdának. 
Jogerősen elítélték Lagzi Lajcsit
Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost.
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Letépte a nő ruháját, majd a nyakát szorítva akarta megerőszakolni a miskolci utcán - videó
Most emelt vádat az ügyészség a férfi ellen nemi erőszak kísérlete miatt.
A szeretet gyógyító ereje
Egy váratlan komplikáció a születésnél vagy nem sokkal utána és minden megváltozik egy család életében. Oxigénhiány,...
Minden lében kanál
Alekosz - ahogyan azt már tőle megszokhattuk - minden lében kanál. Minden részletre alaposan figyel, legyen szó az é...
Magyar szépségek Mexikóban
Joggal gondolhatnánk, hogy a mexikói tájat már szinte képtelenség felülmúlni, nos a magyar szépségeknek sikerült. Ki...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Szoros meccsen nyert az edzőváltáson átesett Körmend a férfi kosárlabda NB I-ben
A címvédő Győr kiütéssel nyert a női kézi NB I-ben
Pápai Joci nagy bejelentést tett a Sztárban sztárról
Tovább késik az Apple mindent megváltoztató headsete
Kikapott a Falco, már nem juthat tovább a kosár-BL-ben