Ömlik a pénz Gyurcsány embereihez az állítólag üres fővárosi kasszából

Az utóbbi napok újabb fővárosi botránya, a több száz millió forint összértékű prémiumeső is azt igazolja, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kifizetőhelynek tekinti a budapesti önkormányzatot. A Magyar Nemzet összeállításából kiderül, hogy Karácsony Gergely számos olyan vezetőnek adott mesés pluszjuttatást, akik már a 2010 előtti Gyurcsány-korszakban is magas pozíciókban voltak és bizalmi embereknek számítottak.

Karácsony Gergely rendszerint arra panaszkodik, hogy a magyar kormány ellehetetleníti Budapest működését, ami miatt lassan csődközeli helyzetbe kerül a főváros. Érdekes módon ennek ellenére mégis sikerült prémiumokra forrást kerítenie a főpolgármesternek, aki több millió – esetenként csaknem tízmillió – forintos bónuszt hagyott jóvá a fővárosi cégek vezetőinek. A mesés prémiumban részesültek többsége már a 2010 előtti Gyurcsány-korszakban is a baloldal háttérembereiként működtek.

Mindez nem meglepő, hiszen maga Karácsony Gergely is Gyurcsány Ferenc kormányzása idején alapozta meg a politikai karrierjét.

Nézzük tehát, kikről van szó, és mivel foglalkoztak ezek a baloldali káderek 2010 előtt!


Mártha Imre, a milliárdos közművezér

A Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatója közel nyolcmillió forintos extra juttatást kapott Karácsony Gergelytől. Mártha Imre már a Gyurcsány-korszakban is jól fizető tisztséget viselt, 2008 májusában nevezték ki az MVM vezérigazgatójává, de már előtte is meghatározó szerepet töltött be az állami energiacégben. Sőt, a Gyurcsány-világba való beágyazottságát mutatja, hogy vezérigazgató-helyettesként már a politikai kapcsolattartásért is ő felelt. Ezt a baloldal akkori vezető lapjából, a Népszabadságból tudhattuk meg: „Mártha Imre a fia­tal közgazdász-generációhoz tartozik, aki mostanra – szintén »belső emberként« – nemcsak az MVM vezérigazgató-helyettesi, hanem az MVM nagykereskedelmi leányvállalatának vezérigazgatói tisztségét is betölti. Az utóbbi időkben a politikai kapcsolattartás szintjén, de legfőképpen a nyilvánosság előtt már rendre ő képviselte a cégcsoportot.”

Mártha Imre nem is maradt adós a kinevezésért, és azonnal több millió forintos szerződéshez juttatta az MSZP kampánygurujaként ismertté vált Szigetvári Viktor cégét, amiről a Pesti Srácok 2014-ben írt cikket. A portál beszámolója szerint „a Bajnai Gordon-féle Együtt–PM jelenlegi társelnöke – a Szonda Ipsos két vezetőjével együtt – 2007-ben hozta létre a Szigetvári és Társai Kommunikációs Kft.-t, amely 2008 augusztusában bruttó 2,7 milliós, majd 2009 márciusában bruttó 2,8 milliós – összesen bruttó 5,5 millió forintos – megbízást kapott a Magyar Villamos Művektől. A szerződéseket Szigetvári Viktor, illetőleg a villamos művek akkori vezérigazgatója, Mártha Imre írta alá”.

A fentiek után nem csoda, hogy a 2019-es fővárosi győzelem után azonnal tisztséget kapott Karácsony Gergelyéktől a Gyurcsány-fiókaként is emlegetett Mártha Imre: 2020. január 1-től a Főtáv vezérigazgatójának nevezték ki, majd 2021-ben a frissen létrehozott Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatói székébe került.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Barts J. Balázs, a Városháza-botrányban érintett vagyonkezelő vezető

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat a főpolgármester döntése nyomán. Ez a közel tízmilliós összeg Barts J. Balázs 2022. évi alapbérének a 40 százaléka – írta meg a napokban a Magyar Nemzet.

Barts J. Balázs sem új káder a baloldalon, hiszen a LinkedIn szerint 2000 és 2010 között az állami Mol Vagyon- és szolgáltatásmenedzsment vezetőjeként dolgozott („Head of Asset and Service Management MOL Group”). 2010 áprilisában – a kormányváltással egy időben –a Magyar Nemzeti Bankba igazolt, ahol létesítménygazdálkodási vezetőként („Head of Facility Management”) egészen 2013-ig, azaz a Gyurcsány-kormány idején kinevezett Simor András jegybankelnök mandátumának végéig maradt.

Barts J. Balázst természetesen Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesterré választása után is pozícióhoz juttatták, és jelenleg a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójaként dolgozik.

Neve akkor vált igazán ismerté, amikor 2021 őszén kirobbant a Városháza-botrány. A nyilvánosságra került hangelvételek ugyanis azt bizonyították, hogy Barts J. Balázs a vagyonkezelő vezérigazgatójaként befektetőkkel tárgyalt a Városháza épületének eladásáról.

Később ezt ő maga is elismerte, és hibának nevezte, csakúgy, mint a főnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, aki azt állította, hogy a cégvezető a felhatalmazása nélkül egyeztetett az ügyben. Ezek után furcsa módon Barts egy írásbeli fegyelmivel megúszta, ráadásul a főpolgármester prémiumot is kiosztott neki. Karácsony ezt azzal a döbbenetes érveléssel magyarázta: „ha egy cégvezető nem alkalmas a jutalomra, akkor ki kell rúgni. Ha pedig bízunk benne, akkor ösztökélni kell arra, hogy jól vagy még jobban végezze a munkáját.”


Bajnai bizalmasából a közlekedési központ vezérigazgatója

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) vezérigazgatója 9,96 milliós prémiumot vehet fel Karácsony Gergely jóvoltából. Walter 2021 elejétől vezeti a BKK-t, előtte a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) vezetője volt. A BKK vezérigazgatója szintén kapcsolódik a 2010 előtti Gyurcsány-korszakhoz: 2013-től másfél évig Bajnai Gordon egykori kormányfő kabinetfőnöke volt az Együtt nevű, mára megszűnt balliberális pártban.


Földes Tamás, a Demszky-éra egyik kegyeltje

A Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója 6,07 milliós forintos prémiumhoz jutott Karácsony Gergely döntése nyomán. Földes Tamás a LinkedIn fiókja szerint még a Demszky-érában került a Fővárosi Autópiac élére, majd innen ült át 2021-ben a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatói tisztségébe.


Karácsony Gergely is a Gyurcsány-korszakban alapozta meg karrierjét

Természetesen nem véletlen, hogy Karácsony Gergely jól tartja a Gyurcsány-korszak embereit, hiszen ő maga is közéjük tartozik, a főpolgármester ugyanis a 2010 előtti években alapozta meg a politikai karrierjét: 2002-től 2008-ig a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságának dolgozott politikai tanácsadóként, a Social Report Bt. nevű cége pedig tíz alkalommal és összesen mintegy 21,5 millió forint értékben kapott megbízásokat a Gyurcsány-kormánytól 2006 és 2009 között.

Mindemellett Karácsony Gergely a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél is dolgozott, először kutatásvezetőként, majd 2007-től kutatási igazgatóként.

Annál a Mediánnál, amely 2006 és 2010 között 716,5 millió forintnyi állami megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

2023. október 12. 10:30
Karácsonyi kvíz: Most letesztelheti, mennyire rajong az ünnepért!
Csak pár másodpercet vesz igénybe.
Megrázó fotók: meghalt egy ember a Lurdy háznál
Rendőrök érkeztek a helyszínre.
Leszakadt egy erkély a VI. kerületben, ketten életveszélyesen megsérültek
Éppen falat bontottak az épület belső udvarában, amikor leszakadt az egyik erkély, és maga alá temetett két munkást.
Elképesztő piruettet vettek fel az M3-ason, egy sofőr nyári gumival korcsolyázott – Videó
Biztosan akadnak, akiket ez sem győz meg az abroncscseréről.
Óriási lángok csaptak fel az Auchan egyik raktárában, fiatalokat gyanúsítanak a gyújtogatással
A tűzoltók számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy gyújtogatás történt.
Mesevilág és hópark nyílt Kínában
Néhány hét alatt már több mint 200 ezren látogattak el az északkelet-kínai hófaluba. A turisztikai látványosság első...
Gyerekek is meghaltak a viharban
Hatan meghaltak - köztük három kisgyerek is - amikor egyszerre legalább 22 tornádó pusztított az Egyesült Államokbel...
Új állatfajt fedeztek fel hazánkban, Fülöpházán bukkantak rá a 16 szeműre
Egy aprócska teremtményt fedeztek fel a kutatók Magyarország homokos sztyeppén, miközben collembolát kerestek. Össze...
Egyre jobban van a lezuhant színésznő
"Jobban vagyok már. Lassan, de biztosan gyógyulgatok" - ezzel a hírrel jelentkezett először a balesete óta a Nemzeti...
Egyre jobban terjed a skarlát
Egyre jobban terjed a skarlát-fertőzés a gyerekek között. Idén több mint háromszor annyi beteg van, mint tavaly ilye...
Megdöbbentő felfedezés: valóban gyógyít a macskadorombolás
Ezek az autópályák válnak fizetőssé 2024-ben
Horrorbaleset az M1-es autópályán
Az ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter Brüsszelben
Egy "élő bőr" védi a Kínai Nagy Falat az eróziótó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.