Novák: Magyarországon 2010 óta országépítő munka folyik

Magyarországon 2010 óta ország- és nemzetépítő, nemzetmegtartó és nemzeterősítő munka folyik - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogát városavató ünnepségén.

2021. október 09. 08:32

Novák Katalin hangsúlyozta, a kormányzás sikeréhez nem elég a kabinet vagy a politikusok munkája, hanem az emberek, mások mellett a nyírbogátiak erőfeszítésére is szükség van.

Olyan emberekre van szükség, akik reggel felkelnek, elviszik a gyerekeiket bölcsődébe, óvodába és iskolába, majd elkezdenek dolgozni. Olyanokra, akik maguk mellett másokról gondoskodnak, és olyanokra is, akik nemcsak azt kérdezik, mit tett értük a hazájuk, hanem azt is, mit tehetnek ők a saját közösségükért és hazájukért - jelentette ki a miniszter.

Kitért arra, a Nyírségben sosem voltak könnyűek a mindennapok, kemény munkával kellett megkeresniük az embereknek a kenyerüket. Ám ha béke volt, ha hagyták az embereket dolgozni, akkor kemény munkával lehetett egyről a kettőre jutni. Erre bizonyíték Nyírbogát, valamint az, hogy ma együtt ünnepelhetik várossá válását - tette hozzá.

Novák Katalin kiemelte, a kormány feladata, hogy lehetőségeket teremtsen mindenki számára az előrelépésben, a családok és a fiatalok boldogulásában, segítse a családalapítást és a felelős gyermekvállalást. Ennek érdekében folyamatosan csökkenti az adóterheket, teszi családbaráttá az adórendszert, valamint támogatást ad az életkezdéshez és az otthonteremtéshez.

Magyarország nem lehet erős és nem gyarapodhat tovább, ha nincsenek megtartó, erős vidéki közösségek, amelyek tagjai tudják, mi a dolguk - hangoztatta.

A miniszter kitért arra, a 3100 lelkes, Nyírbátor és Debrecen között fekvő Nyírbogát Magyarország 348., egyben legfiatalabb városa, ez pedig újabb lehetőséget jelent a fejlődésre.

A húsz évvel ezelőtt gazdasági értelemben a csőd szélén álló település gazdálkodása ma már stabil és takarékos, megépült az új községháza, bölcsődék, óvodák és iskolák létesültek, ifjúsági ház, tájház, szabadtéri színpad, műfüves futballpálya és tornacsarnok épült, korszerűsítették a csatornahálózatot, továbbá körforgalmat és kerékpárutat építettek a városon keresztülhaladó főúton - sorolta a megvalósult fejlesztéseket a miniszter.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője a több mint hétszáz éves település történetét felidézve köszöntőjében arról beszélt, a futóhomokon alapított község gyenge minőségű földjét az ott élő emberek almával, dohánnyal, rozzsal és akáccal kötötték meg, ezzel biztosítva maguknak a megélhetéshez szükséges jövedelmet.

Ma már repülőgép-alkatrészeket és autóelektronikai berendezéseket gyártanak a modern gyárakban a nyírbogátiak, akik tenni is akarnak az elmúlt évtizedekben óriási lépésekben fejlődő településükért - fogalmazott a nagyobbik kormánypárt képviselője.

Simonné Rizsák Ildikó, Nyírbogát Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, Áder János köztársasági elnök 2021. szeptember 1-jén nyilvánította várossá Nyírbogátot.

A városi cím elnyerése nagyszerű, méltó elismerése a lakosság és a közösség több évtizedes munkájának - mondta a település vezetője, hozzátéve, céljuk, hogy Nyírbogát a helyiek számára az otthont jelentse és szerethető kisvárossá váljon.

A várossá nyilvánításról szóló oklevelet és a város kulcsát Novák Katalin adta át Simonné Rizsák Ildikó polgármesternek.

MTI/Fotók: MTI/Balázs Attila

Szellemként rémisztgette a szomszédait, agyonlőtték
A fiatal nő úgy gondolta, jó ötlet ijesztő jelmezt húzni, végül ez okozta a vesztét.
Hugh Jackman gyermekkori traumájáról vallott
A színész csak 8 éves volt, mikor az anyja elhagyta családját és Angliába költözött.
Repülő tolvaj nyúlja le a fizetési felszólítást Budapesten
A fővárosban élő varjúnak teszik a piros csomagocska a gépkocsi szélvédőjén, előszeretettel tépdesi apró darabokra. ...
Hormoninjekciókkal csökkentették a volt spanyol király libidóját
Az állam úgy gondolta, valahogyan muszáj kordában tartani uralkodójuk nemi vágyát.
A bénulást kockáztatja a japán tornászlány
Egy rossz mozdulat következtében edzés közben lecsúszott a felemás korlátról, súlyos gerincsérülést szenvedett.
Tények este teljes adás, 2021. október 22., péntek
GYILKOS - Megölt egy idős nőt egy férfi Miskolcon. Betört hozzá, leütötte, kirabolta és rágyújtotta a házat. 28 hely...
Gyógyítják a lelküket a tánccal - Tények Plusz 18.45
Stressz-levezetésre használják, önbizalmat építenek vagy egy fájó emléket kezelnek vele a Dancing with the Stars tán...
Tények Plusz adás, 2021. október 22., péntek
TITKOLT TERHESSÉG - Második babáját várja Nyári Edit. Az énekesnő a nyolcadik hónapig igyekezett titkolni, hogy babá...
Tények röviden, 2021. október 22., péntek
Tények röviden adás
Szárazabb, hidegebb levegő jön
időjárás-jelentés, 2021. október 22., péntek