Novák Katalin: A nemzet ereje abban áll, ha hű marad lelki-szellemi és tárgyi örökségéhez

A nemzet ereje abban áll, ha hű marad lelki-szellemi és tárgyi örökségéhez - mondta a köztársasági elnök a Nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum átadásán.

Kétnapos Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei látogatásának második napján Novák Katalin arról beszélt, hogy a görögkatolikusok azért is fontosak nekünk, magyaroknak, mert a keleti világosságot hozzák el a nyugati keresztény kultúrába. Az államfő hozzátette, alapvető magyar, "génjeinkben lévő" tapasztalat, hogy Kelet és Nyugat nem létezhet egymás nélkül, ez a kettős meghatározottság ugyan mindig ott volt a magyar költők, írók és művészek tudatában, de kevesek számára volt olyan világos és érthető, mint a görögkatolikusoknak.

Velük, kulturálisan, a keleti kereszténység érkezik meg a nyugati kereszténységbe, ebből a találkozásból pedig nemcsak a békés egymás mellett élés, hanem a keresztény hit és kultúra gazdagodása következik - fogalmazott az államfő.
A köztársasági elnök beszédében leszögezte, a nemzet ereje elsősorban abban áll, ha hű marad lelki, szellemi és tárgyi örökségéhez, és mivel a magyar államiság egyidős a magyar kereszténységgel, értékeink csak ebben a keretben, a "nemzeti és keresztény gondolat egymásra hatásában" értelmezhetők.


"A kereszténység volt az az igazodási pont, amely megőrizte hazánkat a történelem útvesztőiben, egyházaink azok az intézmények, amelyek menedéket jelentettek és reményt adtak a legnehezebb időkben is, amelyek példaképeket és vezetőket adtak akkor is, amikor erre az állam nem, vagy nem az egész országban volt képes"
- hangoztatta Novák Katalin. Kifejtette, ma a világ alapvető értékei ugyanolyan jelentőségűek, mint bármikor, hiába akarják sokan elhitetni ennek az ellenkezőjét, próbálják a közösség legkisebb, legbensőségesebb és legerősebb magját, a családot egyre hangosabban átértelmezni, ezt a modellt meghaladottnak kikiáltani, vagy a hit gyakorlását nemkívánatosnak minősíteni.

"Az értékeink ugyanazok, mint kétezer, ezer vagy száz éve, és ebből nem engedünk, nem is engedhetünk" - egyértelműsítette az államfő. Novák Katalin az eseményen hangsúlyozta, Magyarországon éppen ezért szükség van az egyházakra, hogy lelki támaszt adjanak, tanítsanak, neveljenek, ápoljanak és gyógyítsanak. Ennek a munkának tevékeny résztvevője az a görögkatolikusság, amely az elmúlt években megerősítette szervezeti felépítését, megbízható munkát végez a köz érdekében, kiemelkedő segítséget nyújt az ukrajnai háború elől menekülőknek, valamint partnere a magyar kormánynak - tette hozzá. Arról is beszélt, az egyházak fontos "világítótornyok" a modern világ viharaiban, több évezredes tapasztalattal és tudással rendelkeznek, ezzel pedig hitet, az értékekért történő bátor kiállást, reményt és jövőt adnak az emberiségnek.


Ma Európában és a világon sok helyen közömbösséget lehet tapasztalni a keresztény értékkekkel szemben, egyre többen fordulnak el az egyházaktól, Magyarország azonban megerősíti és megbecsüli egyházait, épít arra a biztos alapra, amit a nemzet számára nyújtanak - mondta Novák Katalin, megköszönve a magyarországi egyházak által végzett munkát.

Kiemelte, az elmúlt tíz évben háromezer templom újult meg és kétszáz új imaház épült a Kárpát-medencében, 2010 óta több mint duplájára, 241 ezerre emelkedett az egyházi iskolákban tanulók száma, hittanoktatásban pedig 2022-ben 327 ezer gyermek vett részt. A múzeumról szólva elmondta, régi hiányt pótol a nemzet kulturális életében, egyidejű találkozási és tájékozódási pontja lesz a görögkatolikus múltnak és jövőnek. Az ünnepségen Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita áldotta meg és szentelte fel a muzeális gyűjtemény épületét.


Beszédében az egyházi vezető úgy fogalmazott, azzal dicsérhetjük az ősöket, ha hűségesen átvesszük, hitelesen megéljük és érthető módon - a saját hitvilággal gazdagítva - továbbadjuk ezt a kincstárat utódainknak. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseki hivatalának irodaigazgatója a beruházásról szólva elmondta, a mintegy kétezer négyzetméter alapterületű, tematikus múzeum felépítéséhez, illetve az épületben megvalósított főiskolai férőhelybővítéséhez szükséges, csaknem kétmilliárd forintos forrást a magyar kormány és más támogatók biztosították.

Az épületben a kiállítótermek mellett festőrestaurátor-műhely, raktárak és közösségi terek kaptak helyet. A négyszintes kiállítótér emeletein a görögkatolikus egyháztörténeti és egyházművészeti örökség állandó kiállítása lesz látható, földszintjén pedig időszaki kiállításokat és művészeti kulturális eseményeket rendeznek - közölte az MTI.

Képek forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

2023. április 13. 16:12
Meghalt egy tanár egy éjszakai kiránduláson, árokban találták meg a holttestét
Az ügy vizsgálata még folyamatban van.
Több embert késsel megöltek egy ausztráliai bevásárlóközpontban, az elkövetőt lelőtték
Egy férfi szombaton egy forgalmas sydney-i bevásárlóközpontban késsel megölt öt embert, többeket megsebesített - köz...
Súlyos felvonóbaleset: Több gyerek megsérült
Az utasok a hegyoldalba zuhantak.
Sejtelmes üzenettel köszöntötte kedvesét Tóth Gabi: „Sz…”
Az énekesnő megható sorokba foglalta érzéseit.
Fegyveresek elrabolták és megölték egy busz számos utasát Pakisztánban
Fegyveresek elrabolták és megölték egy busz nyolc utasát Pakisztán délnyugati részén egy autópályán, korábban pedig ...
Ismét rekordmeleg lesz
Időjárás-jelentés, 2024. április 13., szombat
Rétvári Bence: Európában a békének magyar hangja van
Európában a békének magyar hangja van, minden más nyelven csak a háborúról beszélnek - jelentette ki a Váci Honvédel...
Hónapokig kóborolt az eltűnt kutya
Tavaly nyár óta kereste és most megtaláltak egy elkóborolt kutyát Michiganben, az Egyesült Államokban. Mishka azóta ...
Bemutatta programját a győri Fidesz-KDNP
Felújításokat, fejlesztéseket és a győri élet felpezsdítését ígéri újraválasztása esetén a város lakóinak Dézsi Csab...
Újabb háború lehet a Közel-Keleten
Újabb háború lehet a Közel-Keleten, Irán bármelyik pillanatban megtámadhatja Izraelt. Az iszlám ország válaszcsapást...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.