Sokan azon a véleményen vannak, hogy a fagyasztóban bármilyen étel eláll időtlen időkig, és ha egy nagyobb darab nyers húsból marad egy kis felesleg, csak be kell dobni jó hidegre, és jó lesz az még rosszabb napokon. Népes csoportot képeznek azok is, akik szerint ez egyenesen bűn, és ami már egyszer kiolvadt, azt tilos újra nulla fok alá tenni pihenni.
A fagyasztás során az ételben lelassulnak a kémiai és biokémiai folyamatok, így veszít a gyorsaságából, vagy teljesen meg is szűnhet a mikrobák szaporodása, vagy bármilyen életjelenségük. A hőmérséklettől, a fagyasztás időtartamától, de hús kémiai összetételétől is függ, hogy ez milyen mértékben valósul meg.
Minőségük azonban gyengébb lesz felolvasztás után, mint a fagyasztóba helyezés előtt, ugyanis a kialakuló jégkristályok kiszúrják az állati sejthártyákat, ezzel együtt roncsolják a szövetek szerkezetét, ami miatt levet is eresztenek.