2025. november 17. hétfő, Gergő, Hortenzia
11°C Budapest

Napi tény: Ezért nem szabad lefagyasztani a kiolvadt húst

Jobb örökre elfelejteni ezt a rossz szokást. 
Tenyek.hu
2023. november 01., szerda 12:24
Vágólapra másolva!

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a fagyasztóban bármilyen étel eláll időtlen időkig, és ha egy nagyobb darab nyers húsból marad egy kis felesleg, csak be kell dobni jó hidegre, és jó lesz az még rosszabb napokon. Népes csoportot képeznek azok is, akik szerint ez egyenesen bűn, és ami már egyszer kiolvadt, azt tilos újra nulla fok alá tenni pihenni.

A fagyasztás során az ételben lelassulnak a kémiai és biokémiai folyamatok, így veszít a gyorsaságából, vagy teljesen meg is szűnhet a mikrobák szaporodása, vagy bármilyen életjelenségük. A hőmérséklettől, a fagyasztás időtartamától, de hús kémiai összetételétől is függ, hogy ez milyen mértékben valósul meg.

Minőségük azonban gyengébb lesz felolvasztás után, mint a fagyasztóba helyezés előtt, ugyanis a kialakuló jégkristályok kiszúrják az állati sejthártyákat, ezzel együtt roncsolják a szövetek szerkezetét, ami miatt levet is eresztenek.

A fotó illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

A jégkristályok a sejtekben tárolt tápanyagokat felkínálják a mikroorganizmusoknak, amelyek már kiolvasztás során is elszaporodnak a hús felületén, ami természetszerűleg hamarabb kiolvad, mint a közepe.

Ezért tehát úgy kell kezelni a kiolvasztott húst, hogy minél kisebb lehetőséget adjunk a mikroorganizmusoknak és kórokozóknak a szaporodásra. Ezt például hőkezeléssel érhetjük el.

Le lehet akár fagyasztani még egyszer a maradékot, de érdemes tudni, hogy akkor már magasabb csíraszámról folytatódik kiolvasztás során a mikroszkopikus élőlények szaporodása, így amellett, hogy a romlása felgyorsul, íze, állaga is romlik, de tápértéke is jelentős mértékben csökken.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk