Miért okozna világkatasztrófát Brüsszel legújabb terve?

Az Európai Unió globális minimumadót akar bevezetni, ez viszont óriási gondokat okozna, például Magyarországnak is. Az elképzelés lényege, hogy a különböző országok egységesen 15 százalékos társasági adót vessenek ki a multinacionális vállalatokra, és 2023-ban léptetnék életbe. Magyarország továbbra sem támogatja az adó bevezetését, hiszen ezzel elveszítené az adóelőnyét a térségben és Európában, ráadásul a vállalkozásoknak olyan plusz terheket jelentene, amit még egy normális gazdasági időszakban is nehéz lenne elviselni, nemhogy egy háború sújtotta helyzetben. A globális minimumadó világszerte is rendkívül megosztó téma, nemrég az Egyesült Államok több republikánus politikusa is arról beszélt, hogy ellenzik a tervezetet - írta az Origo.

2022. július 18. 09:34

Az Európai Unió Tanácsa pénteken azt közölte, hogy az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei nem tudtak megegyezésre jutni a 15 százalékos globális minimumadóról.

Varga Mihály pénzügyminiszter a találkozón bejelentette, hogy a magyar kormány nem támogatja a szóban forgó uniós irányelv elfogadását, mert a globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené.

"Magyarország nem gondolja, hogy amikor az energiaárak emelkednek, amikor a családokra nehezedő terhek gyarapodnak, amikor a vállalatokra leselkedő kihívások száma növekedik, akkor erre az intézkedésre sort lehetne keríteni" – fogalmazott.


"Ha az EU bevezeti a globális minimumadót, akkor komoly versenyhátrányba kerülne az USA-val szemben, mivel Amerika kihátrálhat a kezdeményezés mögül, amennyiben a novemberi félidei választásokon a republikánusok kerülnek többségbe a kongresszusban" – ezt már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki a Kormányinfón, hangsúlyozva, hogy a kormány elutasítja a vállalkozások terheit megduplázó javaslatot.

Mi a baj a globális minimumadóval?

"Magyarország bölcsen teszi, hogy elutasítja a globális minimumadót, amely jelentősen károsítaná az országok közötti adóversenyt, és indokolatlanul nagy kárt okozna a vállalkozásoknak, a munkavállalóknak és a gazdaságoknak világszerte" - jelentette ki Grover Norquist, az adóemelés ellen küzdő Amerikaiak Az Adóreformért (ATR) nevű konzervatív érdekképviseleti szervezet elnöke. A szervezet honlapján pénteken megjelent írásában kifejtette, hogy a globális minimumadó nagymértékben visszafogná az adóverseny erejét. ez a nemzetek közötti verseny kulcsfontosságú a kormányok hatalmának féken tartásához, és létfontosságú a hatékony és észszerű adószintek biztosításához - írta meg az MTI.

Norquist egyben jellemezte Joe Biden amerikai elnök globális minimumadó bevezetésére irányuló erőfeszítéseit is. Úgy vélekedett, hogy az árakat magasan tartó kartellek ártanak a fogyasztóknak.

Hozzátette, hogy egy, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) hasonló tömörülés, egy adó-OPEC kialakítása az adóverseny elkerülése érdekében rossz a polgárok és az adófizetők számára. Hangsúlyozta, hogy a verseny kiszorítja az önző járadékvadászokat az üzleti életből és a kormányzatból. A kormányzat költségeinek megszabása pedig rossz a fogyasztóknak.

Fotó: Instagram/joebiden

"Miért hoznánk létre egy új tömörülést, amely az olaj helyett a kormányzat költségeit emelné meg?" -  tette fel a kérdést. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) első és második pillérének új javaslatai szerint az új adót fizető vállalatok nagyjából 65 százaléka amerikai vállalat. Biden elnök lehetővé tenné, hogy más országok megadóztassák az amerikai vállalatokat, hogy támogassák kiadásaikat.

Ha ez a megállapodás hatályba lép, az hatalmas győzelem lenne a kommunista Kína számára, mert az amerikai adóalap egy részét külföldre tolja, és az Egyesült Államokat globálisan kevésbé versenyképessé teszi – a globális minimum adókulcshoz kötve – fejtette ki Norquist.

Meglátása szerint a törvényhozóknak el kellene utasítaniuk a globális minimumadót, amely a magas infláció és a gyenge gazdaság idején nem segítené a munkavállalókat és a vállalkozásokat.

A javasolt minimumadókulcs különösen hátrányos lenne az olyan országok számára, mint Írország, Bulgária és Magyarország, amelyek jelenleg alacsonyabb, versenyképesebb társasági adókulcsokat alkalmaznak.

A globális minimumadó a szegényebb, fejlődő országokat is veszélyezteti, amelyeknek magas növekedési rátára van szükségük ahhoz, hogy kiemelkedjenek a szegénységből. A társasági adókulcsok csökkentése a beruházások, a termelékenység, a gazdasági növekedés, a kibocsátás, és végső soron a magasabb életszínvonal növekedéséhez vezet. A globális minimumadóról szóló egyezmény viszont nagyon veszélyes, mivel egy olyan időszakban növelné az amerikai és az európai gyártók adóterheit, amikor háború van és a nyugati gazdaságok jelentős kihívások előtt állnak.


Bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban arról beszélt, hogy a magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség.

Hozzátette, hogy az európai gazdaság nagyon komoly nehézségekkel néz szembe a háború miatt, ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke hétfőn beszélt arról, hogy a minimumadó bevezetésének előkészítése körül a szükséges szakértői munka nem megfelelő ütemben halad. Kiemelte, hogy korábban a tervezet csak a digitális cégekre vonatkozott, most viszont elindult egy másik kezdeményezés is, amely már minden vállalatra kibővítené a szabályozást.

Szerinte viszont egy ilyen szabályozás elfogadása Magyarország számára rossz lépés lenne, rontaná a versenyképességet. Továbbá kevés felkészülési idő maradna azoknak a vállalkozásoknak, amelyeket érintene.

Fotó: Illusztráció (MTI)

Az amerikaiak is abszurdnak tartják az ötletet

Nemcsak a magyar kormánypárti politikusok vannak azon a véleményen, hogy a globális minimumadó bevezetése a jelenlegi háborús helyzetben nem jó ötlet. Ezt mondják például az amerikai republikánusok is.

Rick Scott republikánus szövetségi szenátor október végén beszélt arról, hogy a globális minimumadó negatív hatással lenne a jövőbeli amerikai versenyképességre, és nem áll érdekében az amerikai adófizetőknek, munkahelyteremtőknek és családoknak.

Mike Crapo szövetségi szenátor, a Felsőház Pénzügyi Bizottságának republikánus vezetője arról beszélt, hogy míg Joe Biden már biztosra vette a megállapodást, az Európai Unió mégsem tudott döntést hozni a globális minimumadó ügyében. Crapo kijelentette, hogy ha ebben a témában Brüsszelben sem tudtak megállapodni, akkor minden bizonnyal más országokban, például Kínában sem fogják elfogadni a javaslatot.

Crapo arra is kitért, hogy Biden elhanyagolta a kongresszussal történő egyeztetést a globális minimumadó ügyében, amelynek az eredménye egy, az amerikai cégek és munkavállalók számára rossz megállapodás lett.

John Barrasso szenátor szerint a globális minimumadó versenyellenes, káros a gazdaságra nézve.

Pat Toomey szenátor, a Költségvetési Bizottság tagja tavaly nyáron még ennél is élesebben bírálta a tervezetet:

"Ez egy szörnyű ötlet. Miért akarnánk megduplázni a globális minimumadót, ez egy nagyon rossz megközelítés. Maga a tény pedig, hogy megpróbálunk más országokat meggyőzni arról, hogy emeljék az adókat, kvázi beismerése annak a kárnak, amit az országunknak okozunk" – mondta.

Jelenleg Magyarország az egyetlen állam az EU-ban, amely elutasítja a minimumadó ötletét. Korábban Lengyelország is ellenezte, de azt követően megváltozott az álláspontjuk, hogy Brüsszellel az elmúlt hetekben kialakított megállapodásuk révén hozzájuthatnak a helyreállítási alap sok milliárd eurónyi forrásaihoz - valószínűleg ez az alku része volt.

Videón a kerepesi önkielégítő tette közben, keresik
Beváltotta ígéretét a kerepesi polgármester, közzétette a felháborító esetről készült felvételt.
Brutálisan megerőszakoltak egy 7 éves kislányt, majd kidobták az erdőben
A tett színhelyén egy másik gyanúsított is jelen volt, őt még keresi a rendőrség.
Nem indult be a kocsi, beindult helyette a sofőr, kalapáccsal verte szét saját autóját - Videó
Saját autóját verte szét látványosan egy esztergomi férfi egy lakótelep kellős közepén. A bíróság most kiszabta rá a...
A németek nagyon elrontották, saját maguknak okoztak hatalmas energiaválságot
A németek valójában azért fizetnek ilyen sokat, mert meghajoltak az amerikai nyomás előtt, és az amerikaiak azok, ak...
Elkezdődtek az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó programok
Elkezdődtek csütörtökön az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódó programok - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Közpo...
Jön a Séfek Séfe 4. évada a TV2-n
Aki azt gondolja, Vomberg Frigyes, Krausz Gábor és Wolf András már mindent látott, nagyon téved! Szeptember 5-től va...
Világsztárokkal ad ingyenes koncertet Budapesten a Mandoki Soulmates
Világsztárokkal, köztük Al Di Meola Grammy-díjas gitárművésszel, Mike Stern amerikai dzsesszgitárossal, Richard Bona...
Friss fejleményt közölt a rendőrség a Szigeten történt brutális verekedésről
Súlyos testi sértés és könnyű testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárást egy, a Sziget fesztivál...
Előbb késsel, majd a péniszével hadonászott egy debreceni férfi
Gyorsan elfogták a 65 éves férfit a rendőrök.
Lányáért rohant a tűzbe a hős apa, súlyosan megégett - videó
Súlyosan megégett egy mándoki férfi, aki a lányáért rohant vissza az égő házukba csütörtök reggel.