Menczer Tamás: korszerű gázüzemű autóbuszok forgalomba helyezésével segíti a fővárosi agglomeráció közösségi közlekedését a Volánbusz

Korszerű gázüzemű autóbuszok forgalomba helyezésével segíti a fővárosi agglomeráció közösségi közlekedését a Volánbusz - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a népligeti autóbusz-állomáson.

Százhatvannégy új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővült a Volánbusz flottája, ebből hetvenöt Budapest vonzáskörzetében áll menetrendbe. Hat járművet ünnepélyes keretek között adtak át szerdán a Népligetben.

Az eseményen Menczer Tamás kiemelte, az agglomerációban élők, az oda kiköltözők száma az utóbbi években robbanásszerűen nőtt, ami óriási mértékben terheli a közúti közlekedést; sokan megtartották fővárosi munkahelyeiket, így naponta ingáznak.

Az államtitkár, Pest vármegye 2. választókerületének fideszes képviselője azt mondta: amellett, hogy mérsékelni szeretnék a budai vonzáskörzetbe költözők számát, a helyzet egyik megoldása a közösségi közlekedés fejlesztése lehet, ami enyhítheti az állandósult forgalmi dugókat.

Ehhez jelenthet segítséget az először a solymári és a nagykovácsi vonalon forgalomba álló akadálymentes, légkondicionált és a legmodernebb utastájékoztatási rendszerrel felszerelt hat autóbusz - fűzte hozzá.

Menczer Tamás emlékeztetett: tavaly 40 elektromos meghajtású busszal bővült az agglomeráció közösségi közlekedése.

Elmondta, hogy választókerületének képviselőjeként jár el a pátyi autópálya-lehajtó, illetve a települést elkerülő út mielőbbi kivitelezése érdekében, amelyek az idén átadhatók lesznek.


Menczer Tamás
beszélt a Budakeszin megépítendő buszsávról is, amely jelenleg tervezési szakaszban van. Az államtitkár szerint a brüsszeli szankciók a magyar energetikai iparra is negatív hatást fejtenek ki, ami jelentősen nehezíti a hasonló közlekedési beruházásokat, mivel Magyarországnak tavaly a tervezetthez képest jóval többet kellett költenie energiahordozók beszerzésére.

Aradszki András, Pest vármegye 1. választókerületének KDNP-s képviselője elmondta, a térség közlekedése mellett a környezeti terhelés is kedvező irányba mozdul el az új buszok forgalomba helyezésével.

Hangsúlyozta, a korábbi vasúti beruházásokkal már kedvezőbb lett Érd környékének közösségi közlekedése. A képviselő szerint hamis elképzelés az, hogy az agglomeráció "szükséges rossz", mert Budapestnek szüksége van a vonzáskörzetére, az ott élők munkájára.

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója az átadón emlékeztetett, az új buszok forgalomba állítása abba a 2018-ban elkezdett programba illeszkedik, amelynek célja a buszpark bővítése, modernizálása a főváros környékén.

Az elektromos és CNG-technológia alkalmazásával a cég európai szinten is az élvonalban van a hatékonyság és a környezetvédelem terén - hangsúlyozta.

Kitért a hamarosan rendszerbe álló vármegyei, illetve országos bérletre, amelyek a szakemberek várakozásai szerint alternatívát nyújtanak majd az emberek számára, hogy autóról közösségi közlekedésre váltsanak.

A fővárosi agglomerációban forgalomba álló járművek beszerzési értéke hétmilliárd forint, a buszok egyenként több mint száz utas szállítására alkalmasak.

Forrás: MTI

2023. március 01. 15:14
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Új élet kezdődik
Ildikó tízéves kora óta kénytelen együtt élni azzal, hogy a bal lábát amputálni kellett rák miatt. Egy új térdprotéz...
Váratlan fordulatok várnak még rájuk
Jaskó Bálint és Hajmási Dávid között komoly feszültség robbant ki, méghozzá egy nő miatt, mindketten ugyanabba a höl...
Tények teljes adás, 2023. március 29., szerda
CSODA - Csoda, hogy túlélte - ezt mondta az anyja annak a hatéves kisfiúnak, akit csaknem egy napig százak kerestek,...
Fitnesz 50+ csinálják utána!
Azt mondják a hozzáértők, hogy nemcsak férfiakra, hanem sok 50-es nőre jellemző a "kapuzárási pánik"... és hogy ilye...
A visszaszámlálás elkezdődött
Az utolsó erejével is küzd Valkusz Milán. A Sztárban Sztár leszek versenyzője úgy érzi, elfáradt, ennek ellenére igy...
Komoly válságban lehet Harry herceg és Meghan Markle házassága
Őrült meccsen győzte le a Fradit az UVSE a női vízilabda Eurokupa döntőjében
Semmi nem takarja Mihalik Enikő meztelen melleit - fotó
Kórházba vitték Ferenc pápát
Drámai fordítás, a hetedik meccs dönt az Erste Liga döntőjében