Meghalt Prutkay Péter

Életének 76. évében meghalt Prutkay Péter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja - tudatta a köztestület hétfőn az MTI-vel.

2022. június 07. 08:12

A tájékoztatás szerint Prutkay Pétert hosszan tartó betegség után, hétfőn érte a halál. A sokszorosító grafika egyik legkiválóbb mesterét, a jellegzetes dobozképeivel a korra és a történelemre reflektáló művészt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Az 1947-ben született Prutkay Péter autodidakta módon sajátította el a szakma fortélyait, műfajhatárokat feszegető, kísérletező szemlélettel. Pályája kezdetén elsősorban sokszorosító grafikai technikákkal foglalkozott, de kezdetektől foglalkoztatta a tárgyformálás, a térplasztika, az objekt-, valamint dobozművészet is. Az idő múlásával párhuzamosan egyre inkább a kor nagyhatalmi játszmái, az egypártrendszer bürokratikus packázásai foglalkoztatták. Ezek hatására készítette el a jegyzetlap-, a fészek- és a környezetvédelmi grafikai sorozatát.

Az 1969-es első Szürenon kiállításon a hazai művészetben mérföldkőnek tekinthető térberendezésével, szürrealista szobájával keltett figyelmet. Az 1970-es évek második felétől több nyugat-európai városban rendezett nemzetközi grafikai biennáléra is meghívták, de itthon gyanakvással szemlélték művészetét, minden szempontból kívülállónak tekintették. Munkáit egyfajta korképeknek szánta és az igazság keresésének tekintette - olvasható a közleményben.


Az 1970-es, 1980-as években készült politikai ihletésű munkákon megalkuvás nélkül fogalmazza meg a morális felelősségvállalás nélkülözhetetlenségét és a hatalom természetének valódi sajátosságait.

Noha kezdetektől foglalkoztatták dobozba zárt tárgyösszeállítások, amelyeket "dobozolt kor-képeknek" nevezett el az alkotó, az utóbbi másfél évtizedben kifejezésmódjának kizárólagos területévé váltak. A 2006-os októberi rendőrattak óta kizárólag dobozműveket alkotott. Ezek tárgykompozíciók, amelyeket féltve őrzött ereklyékből, talált tárgyakból, barátoktól kapott csecsebecsékből állított össze gyermekkori emlékeket idézve.

Munkáiban mindig is tükrözni szerette volna a nemzeti kultúra, az ünnepeink, történelmi fordulópontjaink, történelmi példaképeink nélkülözhetetlenségét, az összetartó erőt, amely kapcsolatot teremt a múlt, a jelen és a jövő között - írja a közlemény.

Prutkay Pétert 1998-ban Munkácsy-díjjal ismerték el, 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották, 2013-ban pedig az MMA rendes tagja lett. A képzőművész Magyarországon, Nyugat-Európában, Ázsiában is bemutatkozott egyéni és csoportos kiállításokon. 2017-ben a Vigadó Galériában volt látható jubileumi kiállítása. Munkáit hazai és külföldi közgyűjtemények őrzik - áll a közleményben.

MTI/Fotó: Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Hírek érkeztek az Operettszínház táncművészének állapotáról
Folyamatosan javul az operettszínház táncművészének állapota azt követően, hogy súlyosan megsérült a terézvárosi ház...
Agyonverte beteg gyerekét, majd felgyújtotta holttestét a kegyetlen nő
Agyonverte Asperger-szindrómában szenvedő lányát egy nő, majd, hogy megússza felgyújtotta a holttestet, ez azonban n...
Megrázó információk derültek ki a kincsesbányai tragédiáról - Fotók
A rendőrség hivatalos közleményben tudatta a halálos baleset körülményeit.
Rendkívül nehéz nap vár Berki Krisztián családjára
A kétgyermekes apuka július elsején lenne 42 éves.
Lezuhant egy vitorlázó repülőgép Törökszentmiklóson, újabb fordulatot hozott az ügy
Légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt vádat emeltek a Törökszentmiklósnál lezuhant motoros vitorlázó repül...
Rá sem fogunk ismerni a Notre-Dame környékére
Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház...
A hőségriadó miatt nem lesz kamionstop a hétvégén
A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a július-augusztusi rend szerint már szombaton 15 órától életbe...
Operatív törzs segíti a Pest megyei településeken a vízpótlást
Ötfős operatív törzset működtet a katasztrófavédelem szerdától az érintett Pest megyei településeken a lakossági vez...
A TEK ütött rajta az apán és fián - videó
A szabolcsi nyomozók felkérésére a TEK munkatársai fogták el a gyanúsítottakat.
Oroszország teljes mértékben kész kielégíteni a baráti országok mezőgazdasági igényeit
Oroszország teljes mértékben kész kielégíteni a baráti országok mezőgazdasági termelőinek műtrágyák iránti igényeit ...