Meghalt 101 éves korában a világ legboldogabb embere

Eddie Jaku egy ausztrál holokauszt-túlélő volt, aki "A Föld legboldogabb embere" című emlékiratával vált ismertté leginkább.

2021. október 12. 14:19

Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison október 12-én, kedden jelentette be Eddie Jaku halálát, akit hihetetlenül inspirálónak és egy igazán jókedvű embernek tartott.

"Miután túlélte a holokausztot, Eddie úgy döntött, tanúbizonyságot tesz arról, hogy a remény és a szeretet győzhet a kétségbeesés és a gyűlölet felett. Nagyon hiányozni fog, különösen a zsidó közösségünknek, inspiráló volt és mindig jókedvű” - mondta a miniszterelnök.

Jaku Németországban született, azonban a második világháború idején az auschwitzi és buchenwaldi koncentrációs táborok fogságában töltötte napjait.


A férfit 1938-ban fogták el, majd évekig próbálta túlélni a szörnyű táborokat, amelyek milliók halálát okozták. Jakut a szövetséges katonák mentették meg, ezt követően pedig Ausztráliába költözött, hogy új életet kezdjen feleségével - számolt be róla a Daily Mail

"Életét annak szentelte, hogy másokat oktasson a türelmetlenség veszélyeiről és a remény fontosságáról. A múlt félelme miatt csak előre nézett" - mondta Josh Frydenberg, szövetségi kincstárnok.

A holokauszt-túlélő tavaly, 100 éves korában adta ki "A Föld legboldogabb embere" című emlékiratot, miután sikerült erőt merítenie ahhoz, hogy megnyíljon az átélt borzalmakról. A borítón az alkarja látható, amelyet a náci koncentrációs táborok fogságában töltött idő alatt kapott számmal láttak el.


Jaku, aki apa, nagyapa és dédapja volt, évtizedekig önkéntesként dolgozott Sydney-ben, a Zsidó Múzeumban, és áprilisban ünnepelte 101. születésnapját.

"Az élet olyan, amilyen szeretnétek, hogy legyen. A boldogság nem hullink ránk az égből. Boldog akarsz lenni? Bármikor az lehetsz. Amikor ezt a számot a karomra tették, akkor lassú halálra ítéltek. Mégis túléltem, amiért nagyon hálás vagyok” - mondta a múzeumnak adott tavalyi interjújában.

Adolf Hitler hatalomra kerülését követően kirúgták a gimnáziumból 13 éves korában csak azért, mert zsidó volt. Apja gépészmérnök volt, akinek próbált a nyomdokaiba lépni az elbocsájtását követően. Öt év tanulást követően egy másik városban, távol a szüleitől sikerült leérettségiznie, de úgy döntött, hogy meglátogatja családját 1938 novemberében.

A döntést, hogy meglepi szüleit a 20. házassági évfordulójuk alkalmával, a fiatal éveinek egyik legnagyobb hibájának tekinti. Amikor hazatért, családja már elrejtőzött, és miután az éjszakát gyermekkori ágyában töltötte, arra ébredt, hogy egy náci csoport törte rá az ajtót, akik aztán veréssel keltették fel. Megölték szeretett házi tacskóját, Lulut, felgyújtották a házat, és horogkeresztet próbáltak a karjába vésni.


Ezt követően Buchenwaldba vitték, ám 1939 és 1941 között Franciaország és Belgium más táborait is megjárta. A táborokból többször is sikerült megszöknie valamilyen úton-módon, azonban mindig visszavitték. 1944-ben Jakut és családját végül a rettegett Auschwitzba vitték, ahol szüleit szinte azonnal kivégezték, akiken a "Halál Angyala", Josef Mengele kísérletezett.

Tömegbaleset történt az M1-esen, többen meghaltak
Az autópályát teljes szélességében lezárták a rendőrök.
Leesett egy szikláról, majd a mélybe zuhant egy kiránduló gyerek
Szerencsésen, néhány horzsolással megúszta a 20 méteres zuhanást egy négyéves gyerek, aki családi kirándulás közben ...
Virágnyelven árulták a lányok bájait a füredi bordélyházban
Vádat emeltek egy Balatonfüreden bordélyházat üzemeltető férfi és tizennyolc társa ellen - közölte a Veszprém Megyei...
Az iskolapadban, óra alatt drogozott a fiatal lány
A középiskolás lány egyáltalán nem zavartatta magát és az iskolában szívott fel egy csík kábítószert.
Csecsemőjével a kezében zuhant aknába egy telefonáló nő
Az anyuka és öt hónapos babája szerencsére nem sérült meg a balesetben.
Milliókat kifizetnek a magyar macskáért
Hosszú szőrű, szőr nélküli, színes ruhákban pózoló és bajusz nélküli macskák. Különleges példányokkal érkeztek a mac...
A titkaikat is megosztották egymással
Szujó Zoli tartott Tillától, Lékai-Kiss Ramóna pedig azt derítette ki, hogy hány kávéval él túl egy sűrű napot a kol...
Megrendelésre készített embereket kínzó, szadista felvételeket
Szexuális vágyainak kiéléséért szadista videókat készíttetett egy vermonti férfi.
Még csak óvodás, de öt sztrókot kapott
Csupán kéthetes volt egy magyar kisfiú, aki újszülöttként öt sztrókot élt túl. A kis harcos leletei olyan súlyosak v...
Nem akarta, menekült a gyantázás elől
Nem úszta meg a gyantázást Gábor Márkó a Sztárban sztár leszek!-ben. Először bújik női szerepbe, ezért kellett megvá...