Márki-Zay és Karácsony után Magyar is gyűjti a „mikroadományokat” – A három politikusból kettő már lebukott

A Magyar Péterék intenzív kampányának finanszírozási kérdéseit övező hallgatás, illetve az életszerűtlen adatok közlése egyaránt azt jelzi, hogy valami nincs rendben a Tisza Párt pénzügyei körül. A kulcsszó most is a mikroadomány, ám a baloldali politikai szereplők esetében eddig mindig kiderült, hogy valójában szó sem volt kisebb összegű támogatásokról, a pénz külföldről, Amerikából érkezett. A Magyar Nemzet cikkében felidézi a baloldal eddigi lebukásait.

Amennyiben a valós piaci árakat tartjuk szem előtt, jóval több mint félmilliárd forintot is elkölthettek Magyar Péterék az elmúlt két hónap különböző kampányrendezvényeinek, tüntetéseinek a költségeire, miközben nem lehet tudni, hogy valójában kik állták a vakos számlákat. A végösszeg egyértelműen tovább emelkedik majd, hiszen még hátra van a Tisza Párt június 8-ra, a Hősök terére tervezett demonstrációja.

Magyar többször hivatkozott arra, hogy a költségeket tulajdonképpen mikroadományokból teremtik elő. A HVG-nek adott egyik interjúban a Tisza Párt alelnöke azt mondta: „Több tízmillió forint érkezett egyszerű magyar emberektől, több ezer embertől, és nem külföldről, nem dollár, és nem NER-es pénz.”

Említésre méltó körülmény, hogy amint elindult a Talpra Magyarok Közössége, majd amikor Magyar átvette a Tisza Pártot, mindkét szervezetnek viharos gyorsasággal létrehozták a honlapját a támogatási lehetőséggel együtt. Banki átutalással és bankkártyás fizetéssel is lehet adakozni Magyaréknak.

Ugyanakkor máig sem tudjuk, hogy a mozgalmat és a pártot akár pénzzel támogatók, akár a honlapokon szimpatizánsként feliratkozók személyes adatai hová kerülnek, kik az adatkezelők.

Korábban ugyanis az adatvédelmi tájékoztatójukban megjelent a Bajnai Gordon, volt baloldali miniszterelnök nevével fémjelzett DatAdat cégcsoport osztrák vállalata, az Estratos Digital GmbH mint adatkezelő, de néhány órával azután, hogy a Magyar Nemzetben megjelent a hír, leszedték a Talpra Magyarok oldaláról a cég nevét.

Magyar azzal magyarázta a leleplezett datadatos kapcsolatot, hogy „valakitől kaptak” egy adatvédelmi tájékoztató mintát, és azt kitették a honlapjukra, mert nem akartak külön fizetni érte.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A finanszírozásra visszatérve, továbbra sem tudjuk, hogy Magyar Péter honnan kapott olyan mértékű anyagi támogatást, amiből fedezni tudja a félmilliárd forintot is meghaladó kampánykiadásokat.

Az viszont tény, hogy a mikroadományokat szavakban szorgalmasan gyűjtő baloldali szereplők az elmúlt időszakban sorra lepleződtek le. Kiderült ugyanis, hogy szó sincs kisebb összegű támogatásokról, a milliárdok, a százmilliók külföldről, Amerikából érkeztek.


De vegyük sorra a lebukásokat!

Emlékezetes, hogy az elmúlt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya robbant ki, amikor 2022 augusztusában Márki-Zay Péter elszólta magát arról, hogy az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból, az Action for Democracy (A4D) nevű szervezettől.

Ennek elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt.


Gurultak a dollárok

Ezután titkosszolgálati vizsgálat indult, amelynek eredményét a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolása címmel a Nemzeti Információs Központ (NIK) több részletben hozta nyilvánosságra. Kiderült, hogy több mint négymilliárd forint érkezett külföldről a baloldal kampányába, jórészt az A4D től, valamint a svájci Fondation Pluralisme alapítványtól.

Fotó: Facebook

A dollármilliókból a kiváló amerikai kapcsolatokkal rendelkező Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat cégcsoporthoz jutott a legtöbb pénz, részben közvetlenül az A4D-től, illetve Márki-Zay mozgalmától és egyéb csatornákon keresztül. A DatAdat kulcsszerepet játszott a baloldal kampányának lebonyolításában.

Az érintettek itt is mikroadományokról, sok ezer amerikai ember adakozásáról beszéltek, de ezt a verziót a később nyilvánosságra került információk, videók és egyéb nyilatkozatok romba döntötték. Egyértelművé vált, hogy a pénz döntő hányada Soros Györgytől származott. 


De nézzük a következő lebukást!

A már idézett NIK-jelentés tartalmazta azt is, hogy a baloldali előválasztáson Márki-Zay javára az utolsó pillanatban visszalépő Karácsony Gergely addigi kampányát a 2021-ben létrehozott 99 Mozgalom támogatta gyaníthatóan szintén külföldi pénzből.

A jelentésből többek között kiderült: a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.


Főszerepben az „adománygyűjtő ládák”

Ráadásul itt is felbukkant Bajnaiék cégcsoportja, hiszen a NIK jelentése arra is kitért, hogy a 99 Mozgalom a DatAdattól mintegy 616 millió forint értékben rendelt szolgáltatást, ám a megrendelések több mint 90 százaléka Karácsony miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott.

Ez azt a feltevést erősíti, hogy a jelentős összeget a baloldal kormányfőjelöltjének, Márki-Zay Péternek a kampányába csatornázták be.

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött mikroadományokról beszélt, de az érintettek a mai napig nem osztották meg a nyilvánossággal a pénz forrását. Az ügyben feljelentést tett a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP. A bank belső vizsgálata ugyanis megállapította, hogy az adományládákba nem férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt.

Kiderült az is, hogy a bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A pénzintézet által feltárt adatokból tehát arra lehet következtetni, hogy „mikroadományokról” szó sem lehetett.

Fotó: Videa


Súlyos bűncselekmények gyanúja

Mint köztudott, az ügyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt indult nyomozás. Tavaly novemberben Perjés Gábor otthonában, illetve Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba – akit Bajnai Gordon ajánlott be Karácsonynál a Városházán – belvárosi ügyvédi irodájában is tartottak házkutatást.

Utóbbi helyszínen okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglaltak le, ugyanis itt állították ki azokat a jegyzőkönyveket, amelyek az adománygyűjtő ládák felbontását hivatottak igazolni. A tíz láda jegyzőkönyvét két MSZP-s munkatárs hitelesítette, de ők kihallgatásuk alkalmával csak két szignót ismertek el.

A NAV pénzügyi nyomozói később gyanúsítottként hallgatták ki Perjés Gábort a 99 Mozgalom ötszázmilliós „mikroadományaival” kapcsolatban.


Már 2019-ben is külföldről jött a kampánypénz

A történet itt még nem ért véget. Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányát is külföldről finanszírozták, amelyre bizonyítékul szolgál az a dokumentumcsomag, amit feltehetően Karácsony közvetlen bizalmi köréből szivárogtattak ki a Mediaworks szerkesztőségéhez.

A Magyar Nemzet ez alapján tényfeltáró cikket közölt, amelyből kiderült, egy eredetileg autókölcsönzéssel foglalkozó cég, a Bakony Rental Kft. a Bajnai-féle datadatos körhöz tartozó személyek egyik észtországi érdekeltségétől kapott tanácsadás címén 112 millió forintot. Ebből a pénzből szervezhette a főpolgármester-jelölti kampányt a Mindenki Budapestért (Mibu) egyesület.

A Bakony Rental Kft.-nek a mai napig egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője Mravik Zsolt, jogi képviselője Torda Csaba, a székhelye pedig kettejük közös lakcímére van bejegyezve.

Tehát a Bajnai–Karácsony-tandem régi bizalmi embere, Tordai itt is – csakúgy, mint a 99 Mozgalom ügyében – kulcsszerepet játszott.

Az ügylet technikai kivitelezése kísértetiesen hasonlított a fentiekben már említett 99 Mozgalom finanszírozási módjához. A pénzügyi machinációban Tordai, valamint Perjés Gábor vett részt. Pontosan úgy, mint a 99 Mozgalomnál megismert 2021–22-es adománygyűjtős botrányban.

A 2019-es kampányban is Perjés Gábor fizetett be készpénzben több alkalommal tízmillió forintot megközelítő összegeket a Mibu bankszámlájára. A pénz „lepapírozását” pedig itt is adománygyűjtő dobozok szolgálták.
 

2024. június 05. 15:41
Hatalmas változáson ment át Tóth Gabi, új frizurájával felperzselte az internetet - Fotó
A kommentelők azt írták, irigykedve nézik az énekesnő bejegyzéseit, hiszen minden egyes fotóján ragyog.
Ambrus úr, foglaljon helyet - reptéri ellenőrzésen akadt fenn a Viszkis
Ambrus Attila 12 éve szabadult, azóta aktív szereplője a közéletnek. A most példamutató, tisztességes életével az eg...
Megszólalt a miskolci gyilkosság áldozatának lánya, több dolgot szeretne tisztázni
Az idős férfit váratlanul, hátulról ütötte fejbe kalapáccsal, majd elgázolta autójával.
Agyonütött az áram egy nyaraló férfit a jakuzziban, felesége válságos állapotban került kórházba
A baleset okait egyelőre rejtély övezi.
Robbanás történt egy mélygarázsban, ketten meghaltak, sokan megsérültek
Két ember meghalt csütörtök este, tizenegy másik pedig könnyebben megsérült, mert több robbanás történt és tűz ütött...
26 évesen az Eb előtt halt meg a válogatott kapus
Huszonhat éves korában meghalt Matija Sarkic, a montenegrói labdarúgó-válogatott és az angol Millwall FC kapusa.
Meggyilkolta feleségét, majd barátnőjével is végzett
Szörnyű tettére fény derült.
Magyar rendőrök is segítenek az EB-n
40 ezer magyar szurkolót várnak Németországba a következő napokban, ugyanis pénteken kezdődik az Európa Bajnokság. A...
Borzasztó balesetet szenvedett a várandós énekesnő, a tűzoltók vágták ki a roncsból
Árokba borult a kocsijával Sebestyén Katja. Centiken múlt az élete. A várandós énekesnőt a tűzoltók vágták ki a ronc...
Egy csecsemő bomló holttestére bukkantak szülei otthonában
Szörnyű tettükért felelniük kell.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.