Máris összehangolt támadás indult Magyarország uniós soros elnöksége és a Patrióták Európáért szövetség ellen Brüsszelben

A Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő által szervezett online konferencián a felszólalók a magyar EU-elnökséget támadták, és kifejezték aggodalmukat Orbán Viktor megnövekedett befolyása miatt, amit az uniós elnökség, valamint a nagy európai országok meggyengülése kínál számára. A hazánkat támadó rendezvényen az új jobboldali pártcsalád, a Patrióták Európáért is szóba került - írta a Magyar Nemzet

Újabb támadást fogalmaztak meg Magyarország ellen, a hazánkat következetesen gyűlölő német zöldpárti politikus, Daniel Freund által szervezett és moderált online konferencián. 

A panelbeszélgetésen részt vett Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, a német Süddeutsche Zeitung tudósítója, valamint a washingtoni székhelyű, magát függetlennek valló German Marshall Fund politikai intézet magyar kutatója, Hegedűs Dániel is.

Daniel Freund szerint a magyar uniós elnökség mottója, a „Make Europe Great Again” azaz a Tegyük újra naggyá Európát, aggasztóan hangzik, mert attól a Trumptól ered, aki ezzel hergelte követőit a Capitolium elfoglalására.

Freund azt mondta, Orbán Viktor most Brüsszelt szeretné elfoglalni és azon sajnálkozott, hogy az a Magyarország vette át a soros EU-elnökséget, amely ellen számos uniós szankciós eljárás és büntetés van érvényben. Szerinte a magyar kormány kétarcú politikát folytat és azt kérdezte vendégeitől, hogy mit várnak a magyar elnökségtől. 
Dobrev úgy vélte:

Orbán Viktor nem gyakorlati, hanem szimbolikus kárt fog okozni a következő hat hónapban, amennyiben nem korlátozzák a mozgásterét.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Hegedűs Dániel arról beszélt, hogy Orbán Európában, és azon kívül is egy illiberális szereplőkből álló hálózat kiépítésén dolgozik.

Ő volt az egyetlen uniós kormányfő, aki mind 2016-ban, mind 2020-ban az amerikai választások idején Trumpot támogatta.

A magyar miniszterelnök szerinte ebben az évben az európai, valamint az amerikai választások kapcsán is egy nemzeti áttörésre számított. Eddig az állás Hegedűs szerint döntetlen, de szerinte nem szabad alábecsülni azt a kárt, amit a magyar miniszterelnök okozhat.

Vissza fog élni az elnökség adta lehetőségekkel, és kommunikációs szinten be fog avatkozni a georgiai és moldáv választásokba, tette hozzá.

Hegedűs úgy látja, a magyar kormány nem fog együttműködni, ezért az európai partnerek jobban teszik, ha egy B tervvel készülnek, mint ahogyan ezt eddig is mindig megtették. A Süddeutsche Zeitung tudósítója szerint ha hagyják, akkor a magyar miniszterelnök ki fogja használni az uniós elnökség adta lehetőségeket.

Hegedűs Dániel szerint a jelenlegi instabil európai politikai viszonyok között Magyarország egy kényelmes környezetben veszi át az elnökséget, hiszen Hollandiában, Olaszországban és máshol is Orbán Viktor számára kedvező politikai folyamatok indultak el.

Dobrev szerint azonban egy konfliktusokkal teli fél év elé nézünk, amelyben számos szimbolikus vitája lesz Orbán Viktornak a többi tagállammal. Szerinte a jó választási eredménynek köszönhetően a magyar kormány még agresszívebben fog viselkedni az unióban.

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével. A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek.

Az Európai Unió, ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően, az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.

Daniel Freund kérdésére a Bécsben megalakult Patrióták Európáért szuverenista formáció kapcsán Dobrev a európai jobboldali erők előretörését lekicsinyelve azt mondta, hogy a populisták ereje kevés, ha az Európai Néppárttal nem működnek együtt akkor nem tudják érvényesíteni akaratukat az Európai Parlamentben.

Dobrev hangsúlyozta: Ki kell mondani, hogy nem dolgozunk együtt nácikkal, szélsőségesekkel. Szerinte azonban az európai konzervatívok, főleg a CDU/CSU, valamint az ÖVP így vagy úgy, de együtt fog működni a jobboldallal.

A német újságíró szerint a magyar kormány elmúlt években tapasztalt elszigetelődése elmúlóban van. Herbert Kicklt, az osztrák Szabadságpárt elnökét, Orbán Viktor nagy rajongójaként jellemezte, ugyanakkor a szlovák miniszterelnök Robert Fico kapcsán már egy „bonyolultabb kapcsolatról” beszélt. Kahlweit szerint a német AfD jó esélyekkel pályázik arra, hogy felvegyék a Patrióták Európáért pártcsaládba.

Hegedűs Dániel arról beszélt, hogy igenis nagyon sokan szeretnének a magyarhoz hasonló kormányzati politikát és óva intett attól, hogy a Patrióták Európáért pártcsalád jelentőségét bárki is lekicsinyellje.

2024. július 03. 13:24
Lezuhant egy orosz katonai helikopter
A személyzet életét vesztette.
Új fejezet kezdődik az albérletpiacon, így alakulnak a budapesti lakások árai
A szakértő szerint az egyetemi ponthatárok kihirdetésével óriási roham indult az albérletekért.
7 étel, melyek javítják a memóriát és a koncentrációt
Az agyműködést nagymértékben befolyásolhatja az étrendünk. Míg egyes élelmiszerek gátolják, addig más tápanyagok ser...
Elszabadult a pokol: Egy hiba miatt fillérekért vásárolhattak egy népszerű áruházban
A problémát egy hibás kupon okozta, ami több kedvezményt adott a kelleténél.
Napi tény: Ezért látjuk szebbnek magunkat a tükörben, mint a képeken
Tudományos magyarázata van.
15 éven át dolgoztatták rabszolgaként
Embertelen körülmények között tartott egy férfit egy sárbogárdi család, az áldozatukat 15 éven át rabszolgaként dolg...
Lavórral ütötték a macskát
Egy vízzel teli medencébe ütöttek bele egy lavórral egy kismacskát kamaszfiúk Mágocson. Az állatkínzást ráadásul vid...
Figyelmetlenségből gázolta el a gyereket
Nem nézett körbe elindulás előtt, ezért gázolt el egy teherautó sofőrje egy nyolcéves kisfiút Nagykanizsán. A rendőr...
Kamion alá szorult a motoros, meghalt
Előzés közben karambolozott frontálisan egy kamionnal egy motoros. A brutális erejű ütközéstől a sofőr a több tonnás...
Ketten szörnyethaltak a vonatbalesetben
Szörnyethalt egy férfi és a nagynénje, amikor autójukkal egy motorvonat elé hajtottak Szentesen szerda este. A vonat...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.