Már Bajnai Gordon „régi harcostársa” is elmondta, miért lett drágább a Lánchíd felújítása

Azért valósult meg ötmilliárd forinttal drágábban, de kevesebb tartalommal a Lánchíd felújítása, mert a fővárosban „fosztogatás és osztogatás” zajlott – erről beszélt az ügy kulcsfigurája azokon a felvételeken, amelyek egy részét a Városháza-gate részleteinek napvilágra kerülése idején ismerhette meg a közvélemény. A Magyar Nemzet megszerezte valamennyi, közel tízórányi hanganyag leiratát, ezek egyikén pedig Bajnai Gordon „régi harcostársa” a Lánchíd ügyében félreérthetetlenül fogalmazott. A más fővárosi ügyekben egyértelműen jól értesültnek bizonyult vállalkozó három évvel ezelőtti szavai kapcsán érdemes felidézni, hogy a híd felújítását végző A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt át Sunstrike Kft.-nek, vagyis a számlagyáros ügyvédként elhíresült Vig Mór cégének.

Korrupció – a Városháza-gate hangfelvételei szerint leginkább ezzel magyarázza az ügy kulcsfigurája, hogy a Karácsony Gergely-féle baloldali városvezetés színre lépése után miért drágult meg ötmilliárd forinttal a Lánchíd felújítása és miért csökkent az árért elvégzendő munka. Mint emlékezetes, a Városháza-gate 2021 őszén robbant ki, miután egy álarcos alak több üzleti megbeszélés felvételét is nyilvánosságra hozta. Az ismeretlen végül közel tízórányi hanganyagot juttatott el a nyomozóhatóságokhoz, amelyek leiratát megszerezte a Magyar Nemzet. Lássuk, mit mondott pontosan a Lánchíd felújításáról a jól értesült üzletember!

A Városháza-gate kulcsfigurája és beszélgetőtársa 2021 júniusában a lehetséges baloldali pénzforrásokról váltott szót. Az üzletember úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.”

A beszélgetőpartner meglepődve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?”

Erre Bajnai Gordon „régi harcostársa” a Lánchídra utalva úgy reagált: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.” Megjegyzése után a Blaha Lujza téri felújításra tért ki: „Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma.”

Majd arra a kérdésre, hogy mindezt „ők intézik?”, konkrétan fogalmazott: Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes és „ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgoznak ezeken”.

Az üzletember szavait lényegében csak egyféleképpen lehet értelmezni: szerinte a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítását szándékosan túlárazták azért, hogy a többletből visszaoszthassanak pénzeket. Vagyis Bajnai Gordon „harcostársa” korrupciós összegek előteremtésének szándékával magyarázta a botrányos beruházásokat.

Bennfentes értesülések

A Városháza elkótyavetyéléséről tárgyaló üzletember – akit Bajnai Gordon a Városháza-gate során kiszivárgott felvételeken régi harcostársának nevezett – 2021-ben fájó pontossággal mutatott be, jövendölt meg néhány másik, azóta nagyrészt tisztázott eseményt.

Felidézhető a beszélgetések leiratából az a rész, amikor az ügy kulcsszereplője a baloldali kampány finanszírozásáról beszélt. Az üzletember úgy fogalmazott: „Ami nekik kell a kampányhoz, azt kívülről kapják.” Visszatekintve, nem tévedett: 2022 nyara után derült fény rá, hogy a baloldal Amerikából és egy svájci alapítványtól összesen négymilliárd forintot kapott a legutóbbi országgyűlési választások idején.

BKV és mások

Arra, hogy az üzletember valóban bennfentes baloldali információkkal rendelkezik és a főváros dolgaiban sem a levegőbe beszélt, jó példa a BKV finanszírozása körüli botrány, aminek forgatókönyvét a vállalkozó pontosan elmondta fél évvel a történések előtt. Érdemes ezúttal is idézni a leiratból.

Igaz, hogy november elsején elfogy a pénzük? – tette fel a kérdést a férfi beszélgetőtársa, amelyre az üzletember úgy reagált: „én nem hiszek nekik”.

Majd megállítja a BKV-t, ő nem fog sz…rozni – mondta Karácsonyról a baloldali üzletember. Ezután arról beszélt, hogy nem azonnal lépnének, „hanem azt mondom, hogy két hét múlva leállítják a BKV-t, ha nem kap 10 milliárd költségvetési támogatást”.

Beszélgetőpartnere erre annyit mondott, hogy „ez meg zsarolás”. Mire Bajnai korábbi üzlettársa igazat adott neki.

Fél évvel később, 2021 novemberében szinte szó szerint minden úgy történt, ahogy a vállalkozó felvázolta.

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt

Egy felújítás története

Az üzletember korrupcióra utaló szavai kapcsán érdemes felidézni a Lánchíd felújításának történetét. Az átkelő renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást indítottak, de a győztes ekkor is az A-Híd lett. A munka azonban menet közben megdrágult, az A-Híd ötmilliárd forinttal drágábban vállalta el a felújítást. A 23 százalékos áremelkedés mellett megváltoztak más fontos szerződéses feltételek is: a Tarlós alatt lezárt tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, miközben a céget terhelő kötbért megfelezték.

Felbukkan Vig Mór

A napokban az Atv.hu arról számolt be, hogy két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór, a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig különféle saját számláira, a summát pedig rövid időn belül készpénzben fel is vették.

Az exügyvéd – aki nem mellesleg az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére – nevét egy több száz millió forintos számlagyár tavaly év végi felszámolásakor ismerhette meg a közvélemény. A több büntetőeljárásban is érintett Vig Mór november vége óta letartóztatásban van, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig költségvetési csalás gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Kiderült az is, hogy a NAV emberei tavaly novemberben ennek az ügynek a részeként több más helyszín mellett az A-Hídnál is házkutatásokat tartottak.


Bekapcsolódik a rendőrség is?

Utóbbi fejlemény után Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje korrupciógyanút emlegetve azt javasolta: a főváros állítson fel vizsgálóbizottságot, amely tisztázhatná, miért drágult meg a Lánchíd felújítása.

A vizsgálódásba a rendőrség is bekapcsolódhat, a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István ugyanis sikkasztás miatt tett feljelentést a Vig Mórhoz vándorolt Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban.

2024. január 27. 09:58
Kiürítették a kaposvári Virágfürdőt, 50 embert kellett biztonságba helyezni
Az eset kapcsán további vizsgálatok folynak.
Takács Péter: Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére
Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére.
Döbbenetes tábla díszeleg Szeged határában, világos üzenet fogadja az arra járókat
Egyelőre nem tudni, ki tette oda.
Csontvázakra bukkantak a Kodály Intézet felújításán, helyszíni fotók készültek
Az elhunytak túlnyomó többsége gyermek volt.
Beosontak Fásy Ádámékhoz, Zsüliett nem tudta elkerülni a betörőt
Zsüliett félelmében először mozdulni sem bírt.
Így lettünk Megasztárok!
Otthon, a fotelből nézték ők is a versenyt, így kezdődött minden. Azt gondolták, hogy: talán nekem is meg kéne mutat...
Hogy éltétek ezt túl?
Senki sem értette, hogyan kerültek elő élve. A mentésüket döbbenten bámulta az egész világ. Televíziók és rádiók sza...
Tények teljes adás, 2024. március 02., szombat
GYOMORFORGATÓ - Borzalmas bűncselekmény, óvodást molesztált egy pedagógussegéd az egyik újbudai óvodában, feljelente...
Ezt soha ne tegye - hangsúlyozza a Nemzeti Védelmi Szolgálat
Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg le...
Ötvenen úszták át a jéghideg Balatont
Bójával a hátukon úszták át majdnem ötvenen a Balatont Tihany és Szántód között, az sem zavarta őket hogy a víz mind...
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.