Mandoki újra magyarul

Magyar nyelven, magyar szólistákkal jelent meg a Mandoki Soul­mates hét esztendővel ezelőtti Living in the Gap + Hungarian Pictures lemeze, Magyar képek címmel. A zenekaralapító, zeneszerző, szövegíró dobossal, Leslie Mandokival beszélgetett a Magyar Nemzet. 

A Magyar képek Bartók Béla szvitje, amelynek legismertebb tétele az első, az Este a székelyeknél. Merész vállalkozásnak tetszik úgy a műhöz nyúlni, hogy saját dalok is kerültek Bartók rockos átdolgozásai mellé.

Az ötlet tizennyolc évvel ezelőttről, Greg Lake-től ered, amikor zenekarom felállása a következő volt: Peter Frampton gitár, Jack Bruce basszusgitár, Jon Lord billentyűs, Greg Lake akusztikus gitár-ének, Ian Anderson fuvola-ének, Bobby Kimball és Chris Thompson ének. Egyik este Jon Lord és Greg Lake félrehívtak, nekem szegezve a kérdést: Hogy állsz te Bartókkal?

Mint minden tisztességes magyar zenész, a Mikrokozmoszon nőttem fel – válaszoltam. Mire Greg elárult egy titkot, miszerint az Emerson, Lake & Palmer nem Muszorgszkij Egy kiállítás képeit, hanem a Magyar képeket akarta átdolgozni – elevenítette fel Leslie Mandoki a kezdeteket.

Természetesen nem kaptak rá engedélyt, miként mások sem. Mint Leslie sem, mint Török Ádám és a Mini sem Papp Gyula feldolgozásának lemezre vételére. (Jelen korongon a Hammond-orgonista legenda, Papp Gyula szintén közreműködik.)

Később mégis összeültünk hármasban, Greggel és Jonnal, s kottázni kezdtük, hogyan lehetne megvalósítani az elképzelésüket – mesélte a zenei producer.


Ezen eredeti tervek alapján fogtak munkához 2015-ben, miután lejártak a szerző halála után hetven esztendeig tartó szerzői jogok, ameddig a Bartók örökösök óvták a műveket mindennemű átdolgozástól.

Az albumon John Lord, Greg Lake, Jack Bruce már nem szerepelhettek, mivel időközben elhunytak. A Mandoki Soulmates akkori zenészei rögzítették a rockszvitet: Ian Anderson, Al Di Meola, Bobby Kimball, Richard Bona, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, John Helliwell, Bill Evans, Cory Henry, Nick Van Eede, Tony Carey, Jesse Siebenberg és Steve Bailey.

"Bartókot jobban becsülik muzsikus körökben Amerikában, mint Magyarországon" – hangsúlyozta Mándoki László. – Az első New York-i stúdiózenészi munkám alkalmával Anthony Jackson basszusgitáros, aki a legtöbb Grammy-díjas albumon játszott, olyanokkal, mint Herbie Hancock, Chick Corea, Paul Simon, a Steely Dan, a Bee Gees, megkérdezte tőlem, milyen a kapcsolatom Bartókkal, melyik a kedvenc vonósnégyes felvételem tőle. Mivel jól feleltem, bekerülhettem a zenekarba. Így kezdődött sessionzenészi karrierem.

A harmincéves Mandoki Soulmates lemeze, Living in the Gap + Hungarian Pictures címmel 2015-ben látott napvilágot. Az albumot tavaly augusz­tus 20-án, a Szent István-bazilika előtt, a Szent István téren mutatták be a magyar közönségnek. E produkcióban közreműködött a közelmúltban elhunyt legendás zongorista, Szakcsi Lakatos Béla. Nem véletlenül, tudniillik Szakcsi Lakatos Béla meghatározó szereplő Leslie Mandoki életében.

"Ő hívott fel a világot jelentő deszkákra. Ha nem száll be a Bem rakparton, a Budavári Művelődési házban, ahol a zenekarom klubja működött a közös improvizációra a JAM együttesbe vagy nem hív engem a Rákfogóba, hasonló közös zenélésre, ki tudja, hogyan alakul a sorsom" – emlékeztetett a muzsikus, hozzáfűzve: a Magyar képek album közreműködői közül többeket Szakcsi Lakatos Béla ajánlott: Mező Misit, Pápai Jocit, Caramelt.

A napokban megjelent lemezen, miként a zenekarvezető fogalmazott, újra gyönyörű anyanyelvünkön alkothattak, majd megjegyezte: a külföldi kritikák rendre kiemelik szövegei nyelvezetét, témáit. S hogy miként alakult ez így, arról elmondta: – Ha valaki, mint én, Horváth Attilán, Demjén Rózsin, Sztevanovity Dusánon, Bródy Jánoson nőtt fel, az magasabb színvonalon ír, mint az angolszász nagyok.

Amikor én angolul írok, törekszem arra, hogy az ő szintjükön tegyem – fogalmazott Mándoki László, aki annak idején – mint akkor mondták –, disszidálása után, a menekülttábor könyvtárában emigráns költők műveire bukkant, Quebecben, San Diegóban, Sydney-ben élő alkotók munkáira. – Finoman fogalmazva sem volt köztük József Attila vagy Radnóti Miklós szintű tehetség. Mondtam magamnak: Mándoki, te tisztelettel, alázattal vagy a magyar irodalom iránt, fogadd meg, hogy sohasem írsz többet egy sort sem magyarul, nehogy megalázd az anyanyelvedet.

Huszonöt évvel ezelőtti magyar nyelvű, Találkozások címet viselő albumán Cserháti Zsuzsa, Horváth Charlie, Demjén Ferenc, Somló Tamás és Zorán énekelték a Demjén Ferenc, Horváth Attila, Sztevanovity Dusán fordította Mándoki-szövegeket. Az új lemezen pedig Horváth Attila mellett Kovács Ákos ültette át a dalszövegeket magyarra. Ákos természetesen énekel is, miként Zséda, Takáts Tamás, Charlie is.

"Mindenki érzi, hogy vészterhes időket élünk, a világ egy hosszú, sötét alagútba jutott. Ilyenkor a zenész szent feladata, hogy a sötét alagút végén álljon, és fáklyát tartva utat mutasson, merre menjünk" – vallott lemeze küldetéséről Leslie Mandoki. – Természetesen nem racionális megoldásokat kínálva, hanem emocionálist, reményt adva az ünnepek közeledtével. Hangsúlyozva mindazt, ami összeköt: családot, barátságot, nemzetet.

A címlapfotó illusztráció: MTI / Forrás: Magyar Nemzet

2022. december 07. 10:59
Meghalt egy tanár egy éjszakai kiránduláson, árokban találták meg a holttestét
Az ügy vizsgálata még folyamatban van.
Több embert késsel megöltek egy ausztráliai bevásárlóközpontban, az elkövetőt lelőtték
Egy férfi szombaton egy forgalmas sydney-i bevásárlóközpontban késsel megölt öt embert, többeket megsebesített - köz...
Súlyos felvonóbaleset: Több gyerek megsérült
Az utasok a hegyoldalba zuhantak.
Sejtelmes üzenettel köszöntötte kedvesét Tóth Gabi: „Sz…”
Az énekesnő megható sorokba foglalta érzéseit.
Fegyveresek elrabolták és megölték egy busz számos utasát Pakisztánban
Fegyveresek elrabolták és megölték egy busz nyolc utasát Pakisztán délnyugati részén egy autópályán, korábban pedig ...
Miért van ennyi szingli?
Miért van ennyi szingli? Sokak szerint azért, mert most ez a divat. Régen nem volt ez így, de vajon miért? Mi volt a...
Ismét rekordmeleg lesz
Időjárás-jelentés, 2024. április 13., szombat
Rétvári Bence: Európában a békének magyar hangja van
Európában a békének magyar hangja van, minden más nyelven csak a háborúról beszélnek - jelentette ki a Váci Honvédel...
Hónapokig kóborolt az eltűnt kutya
Tavaly nyár óta kereste és most megtaláltak egy elkóborolt kutyát Michiganben, az Egyesült Államokban. Mishka azóta ...
Bemutatta programját a győri Fidesz-KDNP
Felújításokat, fejlesztéseket és a győri élet felpezsdítését ígéri újraválasztása esetén a város lakóinak Dézsi Csab...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.