Magyarország a Türk Tanáccsal közösen 500 ezer vakcinadózist adományoz a rászoruló afrikai országoknak

Magyarország, Törökország és Azerbajdzsán a Türk Tanács koordinálásával 500 ezer vakcinadózist adományoz a leginkább rászoruló afrikai országoknak, így támogatva a védekezést a koronavírus-járvány ellen - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Isztambulban.

2021. november 11. 09:20

A tárcavezető a Magyarország által felajánlott 200 ezer Sinopharm-vakcinadózis átadásán hangsúlyozta, hogy a negyedik hullám a vártnál keményebben sújtotta a világot, és "még egyértelműbbé tette, hogy kizárólag az oltás jelent valódi védelmet, a beoltatlanok pedig sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az előző hullámok során".

"Magyarország sikeres oltási kampányt bonyolított le, amely azon a megközelítésen alapult, hogy a vakcinákra az életmentés eszközeként tekintettünk, és nem ideológiai vagy politikai nyilatkozatokként" - fogalmazott.


Hozzátette, a kormány úgy döntött, hogy vásárol minden rendelkezésre álló, bizonyítottan hatékony és biztonságos oltóanyagból. Ennek köszönhetően pedig hazánk az Európai Unió leggyorsabb oltási kampányát hajtotta végre, és elsőként nyithatta újra a gazdaságát - emelte ki.

Szijjártó Péter rámutatott: Magyarország elég vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy mindenki felvehesse az első, a második és a harmadik oltást, s még biztonsági tartalék is van, így most más, nehezebb helyzetben lévő államokon is tud segíteni.

Elmondta, ezért azonnal igent mondtak arra a török kezdeményezésre, amelynek keretein belül Törökország és Magyarország 200-200 ezer, Azerbajdzsán pedig 100 ezer vakcinadózist adományoz a Türk Tanács koordinálásával a legnehezebb helyzetben lévő afrikai országoknak, hogy emberek százezreinek életét lehessen megmenteni.

"A világjárvány világosan megmutatta, hogy milyen szorosan függünk egymástól. Reméljük, hogy a pandémia mindenkit meggyőz arról, hogy a nemzetközi kapcsolatokat ismét a kölcsönös tisztelet és segítségnyújtás talajára kell helyezni egymás bírálata, kioktatása és stigmatizálása helyett" - jelentette ki a miniszter.

 
Kifejtette, a Türk Tanács jó példával járt elől a kölcsönös segítségnyújtást illetően. A járvány első hulláma során ugyanis Azerbajdzsán, Kazahsztán, Törökország és Üzbegisztán orvosi eszközökkel segítette Magyarországot, amelyet hazánk a második hullám idején viszonozni tudott, most pedig közösen támogatnak másokat.

Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára köszönetet mondott a "rendkívül nagylelkű gesztusért", amely szerinte nem szokatlan Magyarország részéről. Méltatta emellett azt is, hogy Magyarország hídszerepet tölt be a türk országok és Európa között.

MTI

Orbán Viktor: Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Aláírtuk! Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj – írta Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kedden.
Túrázó kislányt és nőt is molesztált a perverz férfi
Az erdőben lesett gyanútlan áldozataira az elvetemült férfi, akik közül az egyik egy gyereklány volt.
Úgy tűnik a pofátlanságnak nincsenek határai
A fővárosban nem mindennapi jelenetet rögzített egy autó fedélzeti kamerája.
Összebújt Tóth Andi és Andrei Mangra, itt a bizonyíték
Tóth Andi és barátai összegyűltek egy hangulatos karácsonyi főzőcskézésre, a videók alapján pedig igazán jól érezhet...
Egy 3500 éves ritka kincs a Nemzeti Múzeum új műtárgya
Egy 3500 éves, 18 karátos aranyból készült karperec a Magyar Nemzeti Múzeum új műtárgya.
Tények Plusz adás, 2021. december 7., kedd
ELKERÜLTE A SZEREPOSZTÓT - Zoltán Erika azt mondja, soha nem fogadott el tisztességtelen ajánlatot. Sikeres volt, de...
Nagynénje nélkül karácsonyozik Palácsik Lilláék kisfia - Tények Plusz 18.45
Vajna Timi nem utazik Magyarországra az ünnepekre... További részletek a Tények Pluszban 18.45-kor a TV2-n!
Birkák döngöltek halálra egy nőt
Kim Taylor önkéntesként segített be egy farmon. Éppen a birkák ólját takarította, mikor ismeretlen okokból a birkák ...
Tények röviden, 2021. december 7., kedd
Tények röviden adás
Nyugodt, de hideg idő
időjárás-jelentés, 2021. december 7., kedd