Luxusbörtönben tartják fogva a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottját

Ha a bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolt Eva Kaili múzeumba szeretne menni, akkor ezt minden további nélkül megteheti a Brüsszel külvárosában található Haren ”luxus-börtönfaluban”.

2023. január 12. 10:02

Tavaly december elején robbant a hír, hogy egy szerteágazó korrupciós botrány kapcsán a belga hatóságok letartóztatták az Európai Parlament szociáldemokrata alelnökét, Eva Kailit és több társát, miután a nyomozók a lakásaikban tartott házkutatás során több 1,5 millió euró készpénzt találtak bőröndökbe rejtve.


Kaili titokzatos áthelyezése

December 9-i letartóztatása után Kailit először a Brüsszel belvárosában található Saint-Gilles börtönbe vitték, majd felsőbb utasításra innen átszállították (24 órán belül) a Haren büntetés végrehajtási intézetbe, ahol jelenleg is raboskodik.

A baloldali EP-képviselő áthelyezésére nem adtak hivatalos magyarázatot a hatóságok, azonban a helyi sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint erre a politikus kényelmi igényei miatt került sor. A belga börtönökhöz viszonyítva ugyanis a Haren inkább hasonlít egy „zárt panzióra”, ahol külön részleget tartanak fent az olyan „kényeztetett”politikusbűnözőknek, mint Kaili.


Saját tévé és zuhanyzó a cellákban

A Brüsszel északkeleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabok pedig novemberben kerültek itt elhelyezésre – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.

A Haren több tucat épületből áll és 15 hektáron terül el, ezért a helyi sajtóban gyakran csak „luxus börtönfaluként” szoktak hivatkozni rá. Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet” biztosítsa a bentlakóknak.

Tervező hivatkoztak arra, hogy az itt raboskodók „jól érezzék magukat” és a lehető „legpozitívabb benyomások érjék őket”, valamint, hogy „elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt”.

Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt, a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.


Teljes szabadság az épületen belül

A közösségi terek szintén a „humanizmus” jegyében lettek kialakítva. A börtönkomplexum mértani középpontjában például egy harangtorony áll, körülötte hatalmas kertekkel, sétálóövezettel és kültéri konditermekkel.

Ezzel a térrendezéssel azt szerették volna elérni, hogy a rabok ne börtönben érezzék magukat, hanem egy kistelepülésen, amit éppenséggel most nem hagyhatnak el.

A kiszolgáló épületekben helyet kaptak relaxációs zónák, szociális műhelyek, sportpályák, játszós és terápiás szobák és egy könyvtár. Sőt, kialakításra került egy folyamatosan változó tárlatokat jelentkező múzeum(!) is, melyet bármikor meglátogathatnak a rabok.


A fogvatartottak ráadásul bizonyos jogosultságok megszerzése után szabadon mozoghatnak a börtönben, ami lehetővé teszi számukra, hogy „továbbra is gyakorolhassák napi rutinjukat, pozitívan befolyásolva ezzel a kedélyállapotukat”.

„Itt az iskolába vagy dolgozni járó fogvatartottak felkapják a kabátjukat, és kimennek az ajtón. Nemcsak a cellájukból, hanem a lakótömbjükből is” – olvasható a börtönt tervező mérnökiroda honlapján, ahol külön kiemelik, hogy a rabok jólétét minden más szempont elé sorolták a tervezés során. 


Kaili nem elégedett a luxusbörtönnel

Hiába a humánus kialakítás, és a minden jóval felszelt luxuscellák, Eva Kaili a sztárügyvédein keresztül a napokban azt nyilatkozta a görög sajtónak, hogy a fogva tartási körülményei „kínzással” érnek fel. A szocialista politikus kegyetlennek nevezte, hogy a bebörtönzésének kezdetet óta először január 6-án láthatta a kétéves kislányát.

Forrás/Fotók: Metropol

Felfoghatatlan tragédia: Mentőt hívtak két tinihez, az egyikük a kórházban meghalt
A 15 éves lány életét már nem tudták megmenteni, egy 16 éves fiút pedig jelenleg is kórházban ápolnak.
Lövöldözés volt egy társasházban, a kiérkező rendőrökre is rálőttek
A férfi a gyanú szerint felfegyverkezve akart rátörni szomszédjára, majd a kiérkező rendőrökre is tüzet nyitott.
Pofonosztás volt az egri wellness szállodában, a nyakmasszírozóra túl nagy érdeklődés volt
A vendégek az egyik nyakmasszírozón vesztek össze, majd egymásnak estek.
Földrengés volt Iránban, többen meghaltak
Legalább hárman meghaltak és több mint 800-an megsérültek a hét végén az iráni Nyugat-Azerbajdzsán tartományban tört...
Küszöbön a zombiapokalipszis? Rohamosan nő a halálos gombafertőzések aránya
A The Last of Us című horrorsorozat gombája a valóságban is létezik, mégsem a Cordyceps jelenti a legnagyobb problém...
Már van olyan áldozat, akit eltemettek
Rokonok és barátok sírva gyűltek össze az izraeli utcákon, hogy részt vegyenek a kelet- jeruzsálemi lövöldözés két á...
Megteltek a sípályák, jönnek a mínuszok
Óriási tömeg volt a mátraszentistváni síparkban, rengetegen voltak a hétvégén síelni, vagy szánkózni Bánkúton. Ott m...
Papucsára hívott volna mentőt
Nem beszélem John Lennon nyelvét, fent maradt a papucsom a csirkeól tetején, nem lehet cukrot kapni a boltban - ilye...
Haza akarnak költözni a paneltűz után
Új bútorokat és rengeteg felajánlást kapott az a miskolci család, akiknek a lakása szilveszterkor egy tűzijáték miat...
Nem adott jegyet, vitatkozott az utassal
Trágárul káromkodva próbált lezavarni a buszról egy utast a sofőr, erről megdöbbentő videó készült. A buszvezető nem...
Romlott Rácz Jenő állapota
Üzent Szalai Ádám
35 évesen meghalt a népszerű sztár
Borzalmasan szerepel továbbra is a Fehérvár
Megszerezte az összes osztrák lakos címét egy hacker