Leszállították a repülőről Nyílt Oroszország vezetőjét

A LOT varsói járatáról szállították le Szentpéterváron Andrej Pivovarovot, a Nyílt Oroszország civil szervezet vezetőjét. A futópályán guruló gépet az orosz légiforgalmi felügyelet fordította vissza - közölte kedden a lengyel állami légitársaság.

2021. június 01. 14:19

Pivovarov hétfő este számolt be a közösségi médiában arról, hogy a már mozgásban lévő repülőgépet visszarendelve szállították le és vitték be őt a határőrséget is felügyelő orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irodájába a pulkovói repülőtéren, arra hivatkozva, hogy körözés alatt áll. Az első híradásokból nem derült ki, hogy mi volt a célállomása a nemzetközi járatnak, amelyről a férfit leszállították.

A LOT a lengyel PAP hírügynökséghez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, hogy gurulás közben az orosz légiforgalmi felügyelet arra utasította a lengyel gép személyzetét, hogy forduljanak vissza parkolóhelyükre.

"A kapitánynak engedelmeskednie kellett az utasításnak, hiszen orosz joghatóság alatt tartózkodtak" - áll a LOT közleményében.

Pivovarov ügyvezető igazgatója volt a Nyílt Oroszországnak, melyet az emigrációban élő volt oligarcha, a Kreml-ellenes Mihail Hodorkovszkij alapított. A szervezet múlt csütörtökön feloszlatta magát, így akarván védeni tagjait a büntetőeljárástól a "nemkívánatos szervezetekről" rendelkező orosz törvény tervezett szigorítása kapcsán. Lengyel sajtóértesülések szerint Pivovarovot az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szentpétervári kirendeltségére vitték.

Letartóztatásának körülményeit Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban nyilatkozva kedden szokatlannak nevezte. "Ha az oroszok le akarták tartóztatni az illetőt, ezt már a repülőtéri ellenőrzés idején megtehették volna. Kérdés, hogy miért éppen az adott pillanatban került erre sor?" - fogalmazott a külügyminiszter-helyettes.

A lengyel hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy a letartóztatás időzítése "egyszerűen az orosz zűrzavar következménye, vagy más oka volt" - jelentette ki Wawrzyk. Korainak nevezte, hogy Varsó az ügy kapcsán fontolóra vegyen Oroszország elleni esetleges szankciókat, és a nemzetközi közösséghez forduljon az incidens miatt.

 

Egy másik lengyel külügyminiszter-helyettes, Marcin Przydacz szerint nem lehet kizárni, hogy "bizonyos provokációs jellege" is volt Pivovarov ilyen lefolyású őrizetbe vételének.

Lengyelországhoz kötődik a Ryanair Sun légitársaság május 23-i járatának minszki kikényszerített leszállása is. A Ryanair ír légitársaságnak ez a leánycége ugyanis Varsóban van bejegyezve a Wirtualna Polska hírportál megállapítása szerint, a gép törzsén lengyel zászló látható. Az Athénből Vilniusba tartó repülőgépen volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után orosz barátnőjével együtt őrizetbe vettek.

Az eset miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókat vetett ki Fehéroroszországra, és azt ajánlották légitársaságaiknak, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret.

 

MTI 

Megsebesített vaddisznó végzett a vadásszal
A sérült és agresszív állat teljes erejével rontott neki az idős vadásznak és agyarával átszúrta a férfi combartériá...
Három napig túszként tartotta a kiskutyát egy majom - Videó
A kéthetes kiskutyát végül sikerült kimenekíteni a veszedelmes majom karjainak fogságából.
Már az édesapjánál is jobban játszik Cristiano Ronaldo fia
A futballsztár édesanyja szerint unokája már most sokkal ügyesebben kezeli a labdát, mint Ronaldo 11 éves korában.
Kate Price vőlegényének magyarázkodnia kell a modell bántalmazása miatt
Élete legnehezebb időszakát éli meg Carl Woods, akit azzal vádoltak meg, hogy ő verte meg Katie-et.
Abortuszáról vallott Uma Thurman
Először beszélt a terhesség-megszakításáról Uma Thurman, amin szinte még gyerekként esett át.
Zamárdi a Balaton Soundra szavazott
Szerdán felbontották a szavazati urnákat, ahová a helyiek dobhatták be a véleményüket, és ők a fesztivál mellett dön...
Tények teljes adás, 2021. szeptember 21., kedd
ROBBANÁS - Nyolcan megsérültek, négyen súlyosan megégtek és életveszélyes állapotban vannak, miután robbanás történt...
Piroson száguldott át a buszsofőr
Piros lámpán száguldott át egy forgalmas kereszteződésben egy debreceni buszsofőr. A megdöbbentő esetről felvétel ké...
Tények délben teljes adás, 2021. szeptember 22, szerda
ROBBANÁS - Nyolc munkás megsérült, közülük négyen nagyon súlyosan megégtek, amikor robbanás történt a kiskörei vízer...
Szakadozik a felhőzet észak felől
időjárás-jelentés, 2021. szeptember 22., szerda, dél